Besök på Finlands ambassad i Stockholm
februari 28th, 2007Nyheter och pressmeddelandeStockholm, Finlands ambassad 28 februari
Då tillställningen körde igång hade tyvärr blott ett tjugotal åhörare infunnit sig. Till att börja med berättade Gunnar Westerholm om det stockholmska Ålandskontoret, ”Ålands ambassad” i Sverige. För det 40-tal ambassader som finns i Stockholm brukar Ålandskontoret nu och då andordna ”ambassadörsresor” till Åland. Det finns i Sverige faktiskt så många som 4 240 personer, av dem ca 2/3 kvinnor, som är röstberättigade i den åländska valkretsen i det finländska riksdagsvalet.
Lite mera valinformation ur Sverige-finländsk synvinkel gavs av en man ur ambassadpersonalen. Denna återkommande åländska debattillställning hålls för principiellt viktig, trots att deltagarna inte brukar vara så många, kunde han berätta. Viktigast är förhandsröstningen. Totalt finns ca 99 000 personer bosatta i Sverige som är röstberättigade i det finländska riksdagsvalet. Valdeltagandet brukar dock ligga så lågt som under 10 procent.
Därefter tog debattledaren Hasse Svensson vid.
I lottad ordning fick kandidaterna först berätta kort om sig själv.
Av socialdemokraterna medverkade endast Martin Nilsson och Kaj Grundström, vilket betydde att Camilla Gunell och Barbro Sundback uteblev.
Först ut var Nilsson, endast 28 år gammal, som berättade att han håller på att utbilda sig till maskiningenjör, samt är medlem av stadsstyrelsen i Mariehamn. Som politiker betecknade han sig som ”legobyggare”. Han är motorcyklist och anförandet kretsade en hel del kring motorcykelmetaforik. Han intresserade sig för studerandefrågor, svenska språket och energi.
Centermannen Magnus Lundberg berättade att han varit involverad i kommunpolitiken i Sund i 30 år. Han har suttit i lagtinget i tolv år, därav fyra som finansansvarig. Han medverkade också i senaste självstyrelserevisionen liksom i postövertagandet. Han har fungerat som lagtingsgrevisor och arbetat på landskapsregeringen. Utbildat sig har han gjort i Åbo, varefter hann fann det svårt få jobb på Åland. Språklagstiftningen i Finland var pressad av tiden. Om vi på Åland tar över beskattningen slipper vi finskan i skatteförvaltningen. Lundberg ordade också om turistsektorn. Även kunde han berätta att han håller på att avveckla sin bokföring ifall att det blir pang på att gå in i riksdagen.
Elisabeth Nauclér nämnde med glimten i ögat att hon ligger mellan 54 och 55 års ålder då hon fyller år om en vecka, den 7 mars, då hon gärna mottager gratulationer i form av en förhandsröst. Hon berörde sin svensk-norsk bakgrund och sin släkts rötter i Rautalampi. Ironiskt nog, konstaterade hon, har ”kan du finska?” blivit den viktigaste frågan i valet, varpå hon redogjorde för sina finskafärdigheter. År 1979 kom hon till Åland där hon blev den första på landskapsstyrelsen med svensk examen. Allt sedan dess har hon i olika omgångar arbetat med övergripande självstyrelsefrågor och med detta också fattat stort intresse för autonomier och minoriteter i allmänhet.
Liberalen Roger Eriksson berättade om sin familj och sin bakgrund. Han är jurist utbildad i Helsingfors och arbetar inom rättsvården på Åland. Han beskrev sin borgerliga grundsyn med betonande av socialt ansvar. Finska kan han, finska är ett levande språk i hans hem, hans svärmor talar endast finska. Skapa förtroende mellan Åland och Finland är vad han vill, med sig själv som insats. Sjöfarten höll han för viktig.
Socialdemokraten Kaj Grundström betecknade sig som ”65+” med Helsingforsbakgrund, också med lång erfarenhet av den helsingforsiska stadspolitiken. Den nordiska välfärdsmodellen liksom det nordiska i allmänhet ligger honom varmt om hjärtat. Har har också erfarenhet av sjöfart genom tidigare ledande ställning i Viking Line. Av det åländska myntet består 42 procent av sjöfarten, konstaterade han, liksom att det varit frostigt mellan Åland och Finland.
Därefter fick kandidaterna ställa korta frågor (max 1 minut) till varandra i lottad ordning.
Martin Nilsson frågade Magnus Lundberg rörande skatteövertagandet om det rörde sig om en självstyrelseutveckling mot självständighet? Definitivt nej, svarade Lundberg, som betecknade åländsk självständighet som helt orealistiskt. Skatteinstrumentet är något helt annat, det handlar om tillväxtpolitik liksom att få ålänningarna hem genom att systemet fungerar på svenska.
Därefter frågade Lundberg av Grundström om han tänker jobba för åländsk skatteövertagning. Ja, Grundström fann skatteinstrumentet som politiskt viktigt
Turen kom sedan till Elisabeth Nauclér som sporde av Grundström vad han som medlem av den finska socialdemokratiska riksdagsgruppen har på sitt program som berör Sverigeålänningarna. Grundström ordade om den orimliga källskatten, men inget därutöver.
Roger Eriksson undrade av Martin Nilsson hur han som medlem av den finska socialdemokratiska gruppen ska arbeta för svenska språket och speciellt åländska frågor? Ja, vad gör överlag de finska socialdemokraterna i dessa frågor? Svaret föreföll inte särkilt substantiellt utan handlade blott högst allmänt om ett samband mellan åländska frågor och finsk rikspolitik
Kaj Grundström frågade av Elisabeth Nauclér om en ledarskrivelse i Hufvudstadsbladet rörande hennes uttalande om socialdemokrati med en undran om hennes kunskaper i statsvetenskap. Hon rättade honom om att hennes uttalande gällde att vi alla i Norden står på socialdemokratisk grund, vad gäller synen på rätten till sjukvård och utbildning. Att hitta någon bredare klyfta mellan de båda åländska listorna är svårt. Någon tokhöger finns inte på våra breddgrader. Hennes avsikt var att få igång debatten.
Ordet gick sedan över till publiken som fick ställa frågor till kandidaterna.
Utan speciell riktning undrades det om de homosexuellas rättigheter på Åland och möjligheten av årlig gay-festival på Åland. Frågan togs an av Nilsson som ansåg att det råder öppenhet och liberalism på Åland, men att en sådan festival av helt naturliga skäl är svår att få till stånd i lilla Mariehamn. Nauclér kommenterade att kandidaterna tidigare fått frågan om homosexuella ska få adoptera och att hon svarat ja. På detta konstaterades att samtliga kandidater svarat ja på den frågan.
Den borgerliga alliansen och Nauclér främst frågades om tre frågor hon vill se förändring i. Man var överens om utvidgad självstyrelse, skapande av förståelse för Ålandsfrågorna, samt långsiktiga lösningar för sjöfarten. Grundström kommenterade att det är viktigt att alla är överens om sjöfartens betydelse. För sjöfarten talar dessutom ett starkt ekologiskt argument.
Utan speciell riktning undrades om relationen Åland-Finland och om svenska språket har en framtid på Åland på 50 års sikt? Vad kan den åländska riksdagsledamoten göra åt detta i Helsingfors? Nu råder helt orimliga finskakrav, varför frågeställaren själv var tveksam till svenska språkets framtid på Åland.
Nauclér påpekade att även i detta val har finskakunskaperna blivit den viktigaste frågan. Men ja, hon tror att svenskan har en framtid på Åland. Hon påpekade att hon är den enda som sagt att det krävs för mycket finska på Åland. Finnar är toleranta. Hon berörde också problemet med den orimliga källskatt som drabbar rikssvenskar i kortvariga anställningar på Åland och de språkligt hämmande effekter det har. Å andra sidan fann hon att den nya språklagen för riket öppnat tidigare okända möjligheter. Hon betonade också beträffande svenska språket vikten av att den åländska riksdagsledamoten sitter med i svenska riksdagsgruppen.
Roger Eriksson trodde också att svenska språket har en framtid på Åland. Lagstiftningen på området är av bästa slag, en annan aspekt är att det kommer in andra språk, framförallt engelska. Näringslivet måste ges fria händer att ställa de krav de vill, vidhöll Eriksson. Men vad sedan göra i Finland? Erikssons plattform är att bevara svenskan i Finland, främst genom upplysning och debatter. Han hade nyligen bevistat ett tvåspråkighetsseminarium i Helsingfors, där alla partier uttalat sitt stöd för svenskan. Själv kunde han som jurist konstatera att studenter som hoppat över studentsvenskan får allvarliga problem i sina studier. Enligt Eriksson borde svenskaundervisningen börja långt tidigare, redan i åk 2 – 5. Det borde inte heta ”tvångssvenska” utan ”nyttosvenska”. Tillika konstaterade Eriksson ett ökande antal tvåspråkiga (sve-fin) med finska som modersmål. Svenskan ska fram med nyttoargument.
Även Martin Nilsson trodde att svenska språket har en framtid på Åland. Han sade sig inte kunna finska. För utvecklandet av självstyrelsen måste man stärka svenskan i Finland, handlingar ska fås på svenska. Som det är nu är man svårt handikappad som svenskspråkig..
Kaj Grundström ordade om det med EU-inträdet skett en förskjutning mot engelska på svenskans bekostnad. Vad som behövs är förändringar av attityder och PR för svenskan hos vanliga mänskor. Som det är nu har man misslyckats på dessa områden.
Magnus Lundberg betonade att det helt upp till näringslivet att ställa vilka språkkrav de vill. Däremot råder ett helt annat förhållande inom det offentliga. Han beklagade bristen på översättare.
En allmän fråga gällde den åländska inställningen till baltisk arbetskraft. Inga problem, var också det allmänna svaret.
Nästa debattsektion gällde kandidaternas ”kärnfrågor”.
Martin Nilsson talade om utbildning, att den fria utbildningen bör bibehållas, att konkurrenskraft kan vinnas genom inhemsk alternativ energi, skog och åker. Genom nya byggregler kan energibehovet reduceras.
Magnus Lundberg ordade om välfärden, höjda folkpensioner, samt skatteväxling till förmån för nyttig kost till folkhälsans fromma, liksom också skatteväxling till förmån för miljövänliga bilar.
Elisabeth Nauclér lyfte fram arbetet i riksdagen, åländska konstitutionella frågor, klargörandet att det är inget privilegium att tillhöra en minoritet. Vidare förklarade hon lite om vad som är åländsk och vad finländsk kompetens, men att samtidigt inte minst miljöfrågor kräver gränsöverskridande samarbete. Hon nämnde också sitt engagemang för den enskilda mänskan inför myndigheterna liksom den aviga beskattningen av svenska pensioner.
Roger Eriksson ordade om ett återupprättande av förtroendet mellan Åland och riket, vidare om sjöfarten, samt förenklad byråkrati för små och medelstora företag, vidare sociala frågor och grundtrygghet..
Grundström slutligen tangerade frågan om valfläsk den politiska vardag som tar vid efter den 18 mars. Han ondgjorde sig över ”outsourcingen” av allt och de misshälligheter som uppstått bl.a. inom åldringsvården genom privatiseringen av samhällsservicen
Därmed var debatten över och de som skulle hinna med kvällsbåten från Kapellskär fick avlägsna sig hastiga tag utan att knappt ens hinnas säga hej.