Nästan i riksdagen
mars 26th, 2007Kolumner och artiklarVecka 11
Till kunskapsinsamlandet den här veckan hörde tullen, skattegränsen, förenklade förtullningsbestämmelser. AEO finns det något som heter och det betyder Authorized Economic Operators, så det så. Vill vi avskaffa skattegränsen så att allt blir som före EU, ja kanske inte riktigt. Då får inte fortsätta med taxfree-försäljningen och vi kommer antagligen inte att ha någon färjtrafik kvar och en ö utan transporter ja, ni kan argumenten. Man väljer
mellan pest och kolera.
Veckan bjöd på en presentation av sommarens stora evenemang på Åland, PAF Open som äger rum den 14 – 19 augusti. Beach volley på Copacabana, i Californien eller på franska rivieran, det har man hört om, men vid Östra utfarten, nej, det hade jag aldrig tänkt mig. Dessutom framställdes det som en mycket jämställd sport, lika stora prissummor för män och kvinnor och lika mycket sändningstid i TV för båda könen
Idrottsministern Camilla Gunell däremot ansåg att kvinnorna borde få mer pengar eftersom de visade mer av stjärten än herrarna.
Kulturministern Camilla Gunell ansåg att Mariehamn skulle få samma lyft av PAF Open som de annars inte särskilt kända städerna Lahtis och Lillehammer fått av idrottsevenemang….. Stämmer i min värld vad gäller Lahtis, men Lillehammer nej, där finns Majhaugen, ett av Norges bästa friluftsmuseer, och framför allt två Nobelpristagare i litteratur. I min barndom fick man lära sig att förknippa Lillehammer med Björnstjerne Björnson och Sigrid Undset.
Hjulet snurrade så snabbt den sista veckan att jag knappt hann med. Det blev kultur i form av Vera med både Skärgårdssheriffen, Enslingen på Kökar, Gloskär och Bomarsund. Till Vera hörde inte bara filmer utan musik och dans i form av Yohanna Troell, Greta Sundström och Parva Pirzadeh. Frågan om verksamhet i hus, verksamhet utan hus, och hus utan verksamhet har engagerat mig i olika former under åren alltifrån Nordens institut kontra Fredsmuseum 1983, utredningen om fredsinstitutet 1988 och möjlig nordisk finansiering för KK-hus-finansieringen. Därför fick jag delta i panelen för räddande av Erik Bryggmans Savoy. Huset är en pärla som Mariehamn inte får förlora. Jag har själv inga ungdomsminnen från Bio Savoy, men då arkitektur alltid intresserat mig var Bryggmans Uppståndelsekapellet ett
av de första hus jag besökte i Åbo.
I snabbt tempo blev det begivenheter som en Börseftermiddag med presentation av tre börsnoterade företag i Finland, ett föredrag av intendenten för Liljevalchs konsthall om konstsalongen. Handlar det om skräp eller kvalitet? Det i sin tur var naturligtvis en följd av årsalongen som öppnades den här veckan. Nya Ålands lördagsreleaseparty ingick liksom ett besök på Bröllopsmässan och modevisning med giftaslystna unga damer och andra.
Valdebatter blev det självfallet. Först ut var min duell i radion med Barbro Sundback. Den sedvanliga debatten i Ålands lyceum hanns med. Den var ytterst välregisserad som det skall vara när lärare har ett finger med i spelet. Lärarna betygsattes, vi betygsattes och utfrågades. Domen var inte nådig.
Socialdemokraterna tackade för Borgerliga alliansens inbjudan till valduell förra veckan genom att bjuda oss till duell den här veckan. Inte lika välbesökt, men i alla fall
EU parlamentarikern Henrik Lax kom, sågs och for. Det var en givande diskussion i Sittkoffs.
Den sista kommunen besöktes. Getaboden var vårt mål och där träffade jag både nya och gamla vänner, innan det blev dags för det gemensamma arrangemanget den borgerliga alliansen stod för. Ett möte med väljarna på lördag i och utanför Sittkoffs.
Sedan återstod bara valdagen innan veckan var slut. Vägen till Helsingfors tog jag via ett medeltida Gotland och ett intressant föredrag i stadshuset. Vi hörs nästa vecka.
Vecka 12
Jag kom i mål, men resan fortsätter, jag lovar.
Natten efter valet sov jag gott, men kort. Det blev mycket press och firande. Det kom telegram, e-mail och telefonsamtal från New York, Bombay (eller Mombay som det heter nu), Tokyo, London, Paris, Berlin etc. Från människor som på långt avstånd följt min väg till Finlands riksdag, vänner och bekanta, dock inte väljare. Men viktigare var att så många på Åland hörde av sig. Det var väljare och även de som inte röstat på mig, ungdomar, gamla och alldeles vanliga medelålders människor, kända och för mig helt okända ringde, skrev, mailade och messade.
TACK SNÄLLA NI!
Om ni bara kunde ana vad det betytt mycket för mig. Valarbetarna har jag inte ord för. Flera av dem ställde upp och arbetade för en människa de inte kände och aldrig träffat, hur kunde de ställa upp som de gjorde. Jag vill inte ens försöka beskriva deras arbetsinsatser och kan inte nog tacka dem. Måndagen innehöll en lunch med den person som kommit på att föreslå mig för Obunden samling som en kandidat till riksdagen. Han och hans hustru var också för mig okända människor som jag har mycket att tacka för.
Veckan innehöll inte bara festyra utan också ett möte med lantrådet och den då fortfarande innehavaraen av ett riksdagsmandat. Vi diskuterade vilka saker som skulle vara viktiga att få med i det kommande regeringsprogrammet och hur de såg på prioriteringen av utskottsplatser, med andra ord ville jag få stöd för valet av utskott. Det är naturligtvis inte så att man kan välja utskott utan det sker i samarbete med de övriga medlemmarna av svenska riksdagsgruppen.
Efter Litteraturdagarna och dess olika höjdpunkter så avslutades veckan med en intervju för Nya Wermlandstidningen som skickat en reporter till Mariehamn innan det bar iväg till allvaret i Helsingfors.
Roger Jansson lyckades få in en egen rubrik för Landskapet Åland i den nuvarande regeringens program och en kort text. Den lyder "Utvecklandet av samspelet mellan finska staten, Europeiska unionen och självstyret för landskapet Åland beaktas särskilt. Målet är att Ålands självstyre även i fortsättningen skall fungera som en internationell förebild." Dessutom fanns naturligtvis en skrivning om sjöfarten. Vad skall vi nu lyckas få med, ja det återstår att se. Alla resurser måste användas.