Anförande om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet
mars 26th, 2008Tal och anförandenÄrade herr talman! Den redogörelse riksdagen fått av statsrådet om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrka har genomgått en snabb men noggrann behandling i utrikesutskottet. Vi har kunnat konstatera att deltagandet i den supplementära verksamheten, så som den skisseras upp i regeringens förslag kommer att bidra till att utveckla Försvarsmakten så att Finland får bättre förutsättningar att delta i internationella krishanteringsuppgifter.
Vi får tillgång till samma information och samma utbildning som övriga fredsbevarare i världen. Det i sin tur leder till att vi kan delta i gemensamma övningar och på så sätt utveckla vår kompetens. Bara om vi fungerar med andra kan vi ha en verklig roll att spela på den internationella arenan. Och vi ska spela en roll när det är dags för en verklig och krävande operation. Det är vår skyldighet att bidra till att utveckla en stabil värld och dela med oss av våra egna erfarenheter av samhällsbyggande.
Men med tanke på den kritik som deltagandet i internationella operationer får och ibland med rätta både här hemma och utomlands är det viktigt att vi själva avgör när, var och hur vi ska delta. Vi ska ta ställning i varje enskilt fall och kunna motivera varför just vi ska vara med på olika ställen, och det förslag vi nu behandlar uppfyller enligt min mening dessa krav.
Det främsta syftet med deltagandet i den militära krishanteringen är att stödja FN:s mål avseende fred och säkerhet i världen. Det kan innebära att insatserna bör koncentreras till deltagande i Nrf om FN så önskar, men det kan lika gärna innebära att vi hellre deltar direkt i FN-operationer eller i EU:s snabbinsatsstyrkor. Det tar vi inte direkt ställning till även om vi för närvarande har ett starkt engagemang i EU:s snabbinsatsstyrkor.
Det är dock viktigt att vi kommer ihåg att det handlar om samma personella och ekonomiska resurser, att vi öppet diskuterar de olika alternativ som finns, så att vi åstadkommer så mycket som möjligt. För min del är det bästa resultatet uppnått när vi har en militär krishantering på toppnivå som finns på de ställen i världen där de som bäst behövs och det har vi idag och ska ha.
Ärade herr talman! För egen del anser jag att om vi ska stärka det fortsatta arbetet inom FN så bör vi hålla fast vid att operationerna ska grunda sig på FN-mandat. Dels har det varit en fungerande grund för alla insatser i världen över årtionden och dels vore det att försvaga FN att säga att det inte behövs. Det faktum att termen Responsibility to Protect används för att i efterhand skapa en legal grund för ett ingripande i ett alldeles särskilt fall ska inte innebära någon förändring utan ses just som det undantag det varit avsett att vara.
I många olika sammanhang har det framhållits att det skulle vara bra om vi gått jämna steg med Sverige, särskilt som vi under många år har haft gemensamma övningar och även gemensamma operationer och det stämmer. Men när det nu inte gick, och uppenbarligen kommer det att dröja ett bra tag innan Sverige beslutar sig, så kan vi bara för vår del bidra till att samarbetet fortsätter på den inslagna vägen.