Kumlinge 13 februari
De obundnas riksdagskandidat Elisabeth Nauclér besökte tillsammans med de obundnas ordförande Gun-Mari Lindholm tisdagen 13 mars Kumlinge. Före det egentliga mötet kl 19.00 på mysiga Kastören gjordes en avstickare till Seglinge där ett födelsedagsbarn gratulerades.
Väl på Kastören var stämningen mycket intim. Nauclér berättade att hon aldrig aktivt sysslat med politik, utan endast fungerat som renodlad tjänsteman, men därmed har hon ju hela tiden också umgåtts med politiker vilket givit henne nog så stor förtrogenhet i stort som smått med politik. Som sekreterare i lagtingets finansutskott, även inofficiellt känt som ”skärgårdsutskottet”, reste hon oändligt mycket runt i skärgården och bekantade sig med det mesta där. Direkt förde Nauclér också sina finskakunskaper på tal, då hon visste att frågan ändå strax skulle dyka upp. Med en redogörelse för sina studier och praktiska erfarenheter trodde sig inte ha några större problem bortom att hon behövde något öva sin talade finska. Vidare berörde hon sin tid som sekreterare för Ålands delegation i Nordiska rådet och den breda erfarenhet av arbete med och i finska riksdagen det gav. Hela sitt yrkesverksamma liv har hon jobbat med Åland och Ålandsfrågor, vilket också lett vidare till ett brett engagemang i minoritetsfrågor internationell, något som bl.a. förde henne till tjänstgöring på det krigshärjade Balkan 1993.
Vad är då viktigast för den åländska riksdagsledamoten? Tveklöst riksdagsarbetet då Åland bara har en plats, men Nauclér underströk också kontaktskapandet, rollen som kontaktlänk mellan Åland och riket. På plats i riksdagshuset i Helsingfors finns rikliga möjligheter att snabbt på plats få tala med viktiga tjänstemän och politiker över en kopp kaffe, istället för att som annars kanske få avtala sig en tid om några veckor. Den åländska riksdagsledamoten har en observatörsplats i riksdagens stora utskott, medan Ålands självstyrelse främst kommer upp i grundlagsutskottet. Också trafikutskottet ligger Åland nära.
Nauclér berättade vidare om den borgerliga alliansen och dess gemensamma värdegrund runt självstyrelseutveckling och svenska språket. Alliansen, som förutom Nauclér ställer upp i riksdagsvalet med Roger Eriksson (lib) och Magnus Lundberg (c), omfattas av samtliga lagtingspartier på Åland utom socialdemokraterna. Alliansens riksdagsledamot kommer att sitta med i svenska riksdagsgruppen med Svenska folkpartiet. Detta utgör, menade Nauclér, den största skillnaden mot socialdemokraterna, vars ledamot sagts ska sitta med i riksdagens socialdemokratiska grupp. Att det senare vore ett särdeles lyckat scenario ur självstyrelsens och svenska språkets synvinkel tillät Nauclér sig att betvivla. Det socialdemokratiska greppet innebär naturligtvis också en förlust för den svenska riksdagsgruppen. Förvisso finns svensktalande och även svenskvänliga riksdagsledamöter i andra partier än Sfp, men när det kommer till kritan är Sfp den enda garanten för svenskan, vidhöll Nauclér, som därtill också kunde berätta att Åland allmänt ses i riksdagen som Sfp:s domän. Givetvis ska å andra sidan en åländsk riksdagsledamot ur den borgerliga alliansen inte samarbeta bara med Sfp utan med alla riksdagsgrupper, underströk Nauclér. Härtill kommer också ett samarbete i nära samförstånd med den åländska landskapsregeringen. I riksdagen finns också en utvidgad svensk grupp som samlas en gång i året.
Nauclér tyckte sig vidare se en klar strävan hos journalisterna att söka splittring i den borgerliga alliansen då de i rapporteringen från alliansens tillställning i Sittkoffs den 10 februari blåst upp att Magnus Lundberg till skillnad från henne och Roger Eriksson svarat jakande på om Finland bör bygga ett ytterligare kärnkraftverk. Frågan har inte stått i förgrunden för alliansen och heller inte innanför ramarna för den gemensamt överenskomna centrala värdegrunden.
Beträffande honnörsbegreppen vård-skola-omsorg, påpekade Nauclér att dessa faller in under Ålands självstyrelse. Detta innebär dock inte att den åländska riksdagsledamoten i Helsingfors inte hade ett strå att dra till stacken. Men att som riksdagskandidat gå ut med vidlyftiga löften på dessa områden betecknade hon som falskt eftersom dessa frågor huvudsakligen avgörs i Mariehamn.
Miljöspörsmålen kräver internationellt gränsöverskridande samarbete, påpekade Nauclér, annars är alla försök meningslösa. Vatten och luft känner ju inte till några politiska linjedragningar. Ska Östersjön hållas ren och livsduglig måste alla stater med Östersjökust överenskomma om gemensamma bestämmelser. Miljön och Östersjöns tillstånd betecknade Nauclér som en högprioriterad fråga. Vindkraften höll hon – i linje med Sfp – som rent föredömlig.
Bortom frågor rörande självstyrelsens själva innersta väsen underströk Nauclér den åländska sjöfartens oerhört stora beroende av den politik som förs i riksdagen. Vad Sverige företar sig på detta område påverkar också Finland, som efter EU-inträdet i stort struntat i en sjöfart på egna kölar. Nu tyckte sig dock Nauclér skönja en åter gryende medvetenhet på detta område.
Att kasta yxan i sjön får man inte göra, underströk hon. Nauclér berättade också om YLE:s valmaskin på nätet och de tre specialfrågor som riktade sig till de åländska kandidaterna:
- Ska alla fiskodlingar ska stängas och flyttas upp på land? Under riksdagsvalskampanjens skärgårdsresor sade Nauclér sig ha fått god insikt i hur oerhört viktiga fiskodlingarna är för de små skärgårdskommunernas utkomstmöjligheter, samt också det arbete som utförs på att förbättra odlingarna. I ett längre tidsperspektiv, menade Nauclér, måste alla fiskodlingars nedsmutsning och energiförbrukning dras ned till ett minimum. Att detta skulle vara möjligt genom att alla odlingar flyttas upp på land höll hon inte för realistiskt. I det stora hela är fiskodlingarna en rätt marginell företeelse och bara gå åt dem och berömma sig för det medan man blundar för mångfaldigt större och tyngre miljöbovar bär enligt Nauclér ett drag av olycklig populism.
- Måste Åland få en egen beskattningsrätt? Att den som fördelar medlen, det vill säga det åländska lagtinget, har så begränsat ansvar för hur medlen tas in betecknade Nauclér som ansvarslöst. Hon åskådliggjorde detta pedagogiskt med ett exempel som att vi som föräldrar bara skulle lära våra barn att göra av med pengar utan att alls säga till dem att de ska skaffa sig utbildning och fast inkomst först. De begränsningar som EU ställer upp gäller i lika mån Åland, varför Åland omöjligen – ens i teorin – kunde utvecklas till ett socialt dumpat skatteparadis. Därför kan å andra inte heller en åländsk beskattningsrätt i sitt praktiska utförande bli särskilt ”egen”. Man behöver därtill inte se det hela i svart eller vitt, det vill säga att antingen finns bara det nuvarande klumpsummesystemet eller så övertar Åland all beskattningsrätt i sin helhet, utan man kan tänka sig en rad varierande mellanformer vad gäller möjligheterna att påverka de offentliga inkomsterna och anpassandet av skatteuttaget efter förhållandena på Åland. Om sedan den åländska skattemodellen ska vara platt (samma skatteprocent oavsett inkomst) eller progressiv (ökande skatteprocent med större inkomst) är heller inte så antingen-eller, men det är en politisk fråga som avgörs i lagtinget i Mariehamn. Riksdagsledamotens roll blir, menade Nauclér, att bereda väg i Helsingfors för den åländska politiska viljan.
- Är målet med att utveckla självstyrelsen att uppnå självständighet? Såsom världen och allra helst Europa gestaltar sig idag finns inte längre några verkligt ”självständiga” stater, utan de ömsesidiga beroendeförhållandena ökar ständigt. Som en internationellt förankrad lösning på en minoritetskonflikt är Ålands självstyrelse inom Finlands gränser unik och väcker internationellt intresse, allra helst som modell för andra konfliktområden. Både riket och Åland vinner på en dynamisk åländsk självstyrelseutveckling som medför att ålänningarna verkligen uppfattar att de rår över de frågor som ett litet folk har förutsättningar att legitimt styra över.
Arvsskattens avlägsnande var enligt Nauclér givet, det är en allmäneuropeisk trend. Pensionärernas beskattning bör göras mera rättvis, vidhöll Nauclér, som dock i nästa andetag varnade för att ge vidlyftiga publikfriande löften rörande pensionsreformer då dessa kostar samhället avsevärt.
Att hålla på och ”nojsa” om den åländska EU-parlamentsplatsen ansåg Nauclér inte vara lönlöst. Här tog hon till liknelsen med droppen som urholkar stenen. Man kan dock inte som riksdagsledamot lova att man ”fixar” det, men man kan försöka bana väg. I mångt och mycket är Ålands nuvarande situation inom ramen för EU ohållbar, vidhöll Nauclér. Som ett praktexempel på hur frågan kan lösas i opposition till den finländska EU-expertisens kategoriska nej till ålänningarna tog hon det lilla självstyrande tyskspråkiga området i östra Belgien. På sikt trodde Nauclér på en fungerande lösning. Å andra sidan vidhöll hon att det är onödigt för Åland att liera sig med regioner som står utanför EU – Färöarna, Grönland. Då EU kom till fanns endast stater. Problemen har vartefter uppstått då nya medlemsländer med olika interna lösningar tillkommit jämsides med att helt nya konstellationer sett och ser dagens ljus hela tiden. Här pekade Nauclér bl.a. på Kosovo. Europa och EU är inte längre bara ”nationalstatsklubbar”.
Ett annat ämne som dök upp är det nuvarande kravet på finländskt medborgarskap för åländsk hembygdsrätt. Kan man göra något åt att det för en centraleuropé tar upp emot 10 år att bli fullvärdig medlem av det åländska samhället? Nauclér klargjorde självstyrelsens funktion som minoritetsskydd och att det i Mariehamn råder politisk enighet om 5-årsgränsen men att hembygdsrätten inte ska förutsätta finländskt medborgarskap, däremot har man i Helsingfors sagt bestämt nej till detta. Av de argument som framförts för den helsingforsiska ståndpunkten höll Nauclér blott en enda som ett begripligt och eventuellt riktigt, nämligen att ruckas en del kan allt fara inom ramen för EU. Allt annat är enligt Nauclér ohållbart. Hon sade sig gärna vilja arbeta aktivt för detta, men det största problemet i detta avseende är att bestämmelsen om finländskt medborgarskap finns med i Finlands EU-anslutningsavtal i det s.k. Ålandsprotokollet. Måhända kunde det löna sig för någon förfördelad att göra rättslig sak, troddes det. Därtill kommer möjligheten av dubbla medborgarskap, men detta är inte så enkelt beroende på vilket land den hembygdsrättssökande kommer i från.
Nauclér bad om grillning och skojjade till om olika övertygelser.
Glesbygdsproblematiken stod av naturliga skäl i förgrunden även denna gång i diskussionen med publiken, som påpekade att kommunsammanslagningar inte fungerar för skärgården. Alla frågor berörande kommunstrukturen är förstås beroende av vad som åläggs kommunerna. Från publiken vidhölls samstämmigt att allt bara blivit sämre för skärgårdsglesbygden och småskaligheten med EU. Frågor restes om anpassade regler för glesbygden. Borde inte små glesbygdsentreprenörer stödas så att de inte utkonkurreras så lätt? Som det är nu utkonkurreras man fort vad man än företar sig. Stödpengar går i sjön, då regler gör allt omöjligt och bara kostar. Hur ska man skaffa sig försörjning framom bidrag, och det rent praktiskt utan en oändlig blanketthantering? Allt är dyrare i skärgården för företagare. Det ansågs att t.ex. telefon- och bredbandanslutning borde kosta samma sak var man än är bosatt. Så kunde skärgården främjas politiskt. Vikten av att överlag värna om åländsk företagsamhet framhölls. Nauclér påpekade att det även inom EU finns en medvetenhet om glesbygdernas problem, men att komma till rätta med bl.a. dyrare bredbandsanslutningar är svårt då detta faller då inom domänen för privat företagsamhet, där det offentliga inte kan diktera priserna.
Ska ett kärnkraftverk till byggas i Finland och hur förhåller sig Nauclér överlag till kärnkraft? Hon trodde att vi måste börja SPARA energi på riktigt. Vi kan inte bara hålla på och öka vår energikonsumtion. Principiellt sade sig Nauclér vara mot kärnkraft. Något sjätte kärnkraftverk vill hon inte ska byggas. Frågorna kring kärnkraftens driftssäkerhet och avfall är inte lösta. Alltså bör man enligt Nauclér försöka komma bort från kärnkraften som fort som möjligt, vilket dock inte är så enkelt som att man drar kontakten ur väggen. Hon förespråkade bruket av alternativa energikällor, satsning på forskning, samt framförallt att SPARA. Här kom hon åter till man inte bara kan angripa det politisk bekväma – alltså marginella företeelser – så som fiskodlingarna – utan man måste gå till botten med problemen. Skatteinstrumentet kunde förvisso utnyttjas för att främja andra drivmedel än fossil olja, så görs ju redan på olika håll i världen för att befrämja nyttig mat. På detta område är Sverige längre framme än Finland.
En fråga från publiken gällde att den omfattande flygtrafiken ovanför Åland smutsar ner inte så lite den åländska miljön. Med hänsyn till olika miljöavgifter som gäller inom flygverksamheten ställdes frågan om Åland får sin beskärda del av det som Finland inkasserar på detta område? Detta kände Nauclér inte till, men sade att det bör kollas, tillika som hon påpekade att detta är ett långt större problem än många tror.
En ytterligare publikfråga gällde det ofta trassliga förhållandet på Åland mellan åländsk och finsk lag. Nauclér menade att om det åländska lagtinget lagstiftar skilt om något måste det också säkra sig om behövlig kompetens och rättssäkerhet på området. Att göra det onödigt komplicerat vinner ingen på. Självstyrelse ska det råda på områden där det är meningsfullt att ha självstyrelse. Alla minoritetslösningar ÄR komplicerade, förklarade Nauclér, som också berörde bl.a. skattegränsen och reglerna för jordförvärv. Allt har två sidor. Det är inte helt enkelt att ha självstyrelse, men man borde som en tumregel inte ägna sig åt lagstiftning som inte har självstyrelsepolitisk betydelse.
Språkfrågan kom också upp och hur dåligt det står till med information om lagstiftning på svenska. Borde man inte också få till stånd ett svenskt minoritetsskydd i riket då språkets betydelse ständigt krymper? Finland hade aldrig fått Åland 1921 om landet inte varit tvåspråkigt, påpekade Nauclér, som menade att den nya språklagen fört mycket positivt med sig. Hon trodde sig kunna arbeta för detta. Tillika påpekade hon att folktinget har en stor utvecklingspotential. Finlandssvenskarna befinner sig dock i ett helt annat historiskt utgångsläge än de flesta andra minoriteter, varför de är ”för snälla” inför majoritetstrycket. När svenskan i riket har det bra mår svenskan också på Åland bra, påpekade Nauclér, som tillika höll med om att det finns flera områden där svenskan är orimligt eftersatt. En framtida möjlighet är ett närmare samarbete mellan Sverige och Finland inom ramen för EU-integrationen. Detta är också en ekonomisk fråga. Att översätta finskt material till svenska är onödigt om precis samma material finns direkt på svenska i Sverige. Detta kommer också att ske mera framledes med EU-integrationen, trodde Nauclér, som vidhöll att det är framförallt genom EU som Åland förfinskas då allt går genom finska ministerier. Vi måste ställa krav! Detta är heller inte lätt. Ålands övergång till rikssvenska byggregler har blottat skråtänkande, bångstyriga tjänstemän o.dyl.
Är finska språket hatat på Åland? Att så vore fallet höll Nauclér inte med och försökte förklara ålänningarnas speciella förhållande till finskan med folkrättsliga synsätt jämte andra exempel på språkliga majoritet/minoritetsförhållanden, främst franska/engelska i Canada. Överallt i världen står minoriteterna på sin rätt: Åland med sitt 1921 års avtal är inget undantag. Samtidigt ansågs det från en del i publiken att det i Finland otvetydigt finns krafter som strävar till förfinskning och att minska det svenska inflytandet.
Har då det privata ingen plikt följa att följa språklag? Detta gäller bara i viss mån, bl.a. i varuinnehållsförteckningar. Att klara sig utan finska i det finländska näringslivet är idag en omöjlighet. Nauclér talade om en splittring i språkfrågan på Åland. Å ena sidan finns orimligt höga krav på finskakunskaper från näringslivets sida, å andra sidan finns en ovilja att lära sig språket. Detta borde gå att jämka. Sålunda bör inte så höga krav ställas på finskakunskaper mot att man lär sig lite av språket. Samtidigt bör man erinra sig om att det talas många språk på Åland idag, så även i Finland, vilket gjort att språktoleransen ökat och fortsätter att öka i allmänhet. I relationen Åland-Finland ska man heller inte glömma möjligheten av ett tredje språk. Det är ju faktiskt så idag att när Finlands och Sveriges statsministrar Vanhanen och Reinfeldt möts så talar de engelska sinsemellan. Med avseende på hur stor andel åländska ungdomar som studerar i Sverige och hur många som blir kvar där, föreföll alla vara ense om att detta är viktiga framtidsfrågor som nödvändigt måste lösas. Mera internationalism efterlystes. Våga kommunicera på olika språk!
Från publikens önskades också en närmare kontakt mellan riksdagsledamoten och väljarna, att det inte bara var i valtider man möttes. Här kommer förstås en rad praktiska problem i vägen.
Riksdagsledamotsmedarbetare skulle behöva finnas i såväl Helsingfors som Mariehamn. Nauclér, som sade sig inte ha en enda sjukdag frånsett den svåra bilolyckan, gav dock det uttryckliga löftet att hålla kontakt med valfolket även under mandatperioden.
Såvida veterligt kommer inte lokal-TV att anordna någon riksdagsvaldebatt. Till nätbloggar förhöll Nauclér sig mera skeptisk då anonyma osakligheter lätt insmyger sig där. Som politiker måste man förstås vara tuff och hårdhudad i allmänhet, men även hur mycket politikerna måste tåla har sina rimliga gränser. ”Nu är ni alla övertygade?”, avrundade Nauclér med glimten i blicken, innan alla närvarande avtackades vid sin avfärd med handskakning och en nattlig tur med färjan till Hummelvik väntade på riksdagskandidaten.