Resultatlista för riksdagsarbetet 2007-2011
februari 22nd, 2011RiksdagsinitiativRiksdagsarbetet
Elisabeth Nauclér har som Ålands representant varit ledamot av Finlands riksdag under riksdagsperioden 2007-2011. Hon valde efter sitt inval att tillsammans med SFPs riksdagsledamöter ingå i svenska riksdagsgruppen.
Hon har under perioden varit medlem av grundlagsutskottet och utrikesutskottet och representerat Åland i Stora utskottet (EU-utskottet). I utskotten har Elisabeth flitigt deltagit i arbetet att granska och påverka lagförslagens innehåll.
Arbetet i grundlagsutskottet är särskilt viktigt, där behandlas alla ändringar av självstyrelselagen för Åland och andra för Åland viktiga lagar. Arbetet i utrikesutskottet är viktigt och intressant, då utrikespolitiken inte ingår i den åländska behörigheten. I stora utskottet har Elisabeth bevakat de EU frågor som rör Åland, bland annat Lissabonfördraget.
Hon är även suppleant i parlamentariska församlingen för OSSE, ordförande i riksdagens franska vängrupp och medlem av flera av riksdagens vängrupper.
De största frågorna under riksdagsperioden som berört Ålands intressen har varit revideringen av lotterilagstiftningen, sjöfartsfrågor, vindkraften.
Självstyrelsefrågor i centrum
Under sin tid i riksdagen har Elisabeth bevakat frågor som är viktiga för Åland och Ålands självstyrelse, som t.ex. ändringar av självstyrelselagen, frågor om subsidiaritetsprincipen och Ålands möjlighet att bli hört i EU-frågor. Ålands neutraliserade och demilitariserade status har behandlats i flera diskussioner i riksdagen t.ex. revideringen av räddningslagen har lyft upp frågan om byggandet av skyddsrum på det neutraliserade och demilitariserade Åland.
Ändringar av självstyrelselagen som Elisabeth arbetat med: RP 77/2010, RP 57/2009 06.10.2009, RP 69/2009 19.05.2009, OBL 1/2009 05.03.2009, RP 54/2008.
Riksdagsinitiativ: SS 224/2008 rd, Skriftligt spörsmål: Byggande av skyddsrum
Näringslivet
Frågor som berör det åländska näringslivet utgör en stor del av Nauclérs riksdagsarbete. Speciellt viktiga frågor för Åland har varit bl.a. sjöfartsfrågor, lotterilagstiftningen, vindkraften och beskattning av varor som säljs ombord på fartyg m.fl.
Riksdagsinitiativ:
RP 311/2010 15.12.2010 Ändringar av mervärdesskattelagen
RP 152/2010 10.12.2010 lag om stöd till produktion av el från förnybara energikällor
SS 462/2010 rd Skriftligt spörsmål: Att förbättra den finländska sjöfartens konkurrenskraft
MFT 94/2010 rd Ärende vid muntlig frågestund: Ålands möjligheter att överföra vindkraftsel till stamnätet i riket
SS 619/2010 rd Skriftligt spörsmål: Att förbättra den finländska sjöfartens konkurrenskraft
SS 1080/2009 rd Skriftligt spörsmål: Läkemedelsersättningarna
LM 112/2008 rd Lagmotion: Lag om ändring av 5 § lagen om beskattning i vissa fall av varor, som säljes ombord på passagerarfartyg i utrikestrafik
SS 873/2008 rd Skriftligt spörsmål: Kontroll av införsel av utsäde
SS 788/2008 rd Skriftligt spörsmål: Tillgången på växtskyddsmedel
MFT 78/2008 rd Ärende vid muntlig frågestund: Reglering av gråsälsstammarna.
Det svenska språket
Det svenska språket och säkerställandet av de språkliga rättigheterna för ålänningarna och för landets svenskspråkiga befolkning i övrigt, har varit en stor och viktig arbetsuppgift för Elisabeth. Om inte service och information finns tillgängligt på svenska blir en stor grupp medborgare utan information och detta har inverkan på den enskildes rättsliga ställning.
Bland annat har Elisabeth aktivitet i språkfrågan lett till att en lagändring bereds för att fastställa översättningsansvaret för de allmänbindande kollektivavtalen. Elisabeth har tagit initiativ till och ställt skriftliga spörsmål om översättningen av anvisningarna gällande god revisionssed till svenska samt översättning av bokföringsnämndens anvisningar, för tillfället ligger dessa ärenden hos justitieombudsmannen för vidare utredning.
Riksdagsinitiativ:
BM 556/2010 rd Budgetmotion: Anslag för översättning av allmänbindande kollektivavtal till svenska
MFT 65/2010 rd Ärende vid muntlig frågestund: Översättning av allmänt bindande kollektivavtal till svenska
SS 243/2010 rd Skriftligt spörsmål: God revisionssed
SS 507/2010 rd Skriftligt spörsmål: Språket i flygledningen på Åland
SS 466/2010 rd Skriftligt spörsmål: Bokföringsnämndens anvisningar
SS 139/2010 rd Skriftligt spörsmål: Översättning av allmänt bindande kollektivavtal till svenska
BM 584/2009 rd Budgetmotion: Anslag för översättning av allmänt bindande kollektivavtal till svenska
BM 546/2008 rd Budgetmotion: Anslag för översättning av allmänbildande kollektivavtal till svenska
SS 630/2008 rd Skriftligt spörsmål: Svenskspråkig utbildning inom Gränsbevakningsväsendet
SS 945/2008rd Säkerhetskontrollen av flygpassagerare (justiteombudsmannabeslut 2011)
Internationellt samarbete, säkerhet och mänskliga rättigheter
Som medlem av utrikesutskottet och med praktisk arbetserfarenhet av samhällen drabbade av konflikter (Elisabeth Nauclér jobbade för FN i forna Jugoslavien under kriget på 1990-talet) är Elisabeth intresserad av internationellt samarbete, humanitära frågor, frågor om jämställdhet, mänskliga rättigheter och krishantering.
Kvinnors ställning i utvecklingsländerna, och oskså i Finland och på Åland är frågor som Elisabeth har arbetat med. År 2008 deltog Elisabet som medlem av grundlagsutskottet i sammanställningen av Finlands rapport till CEDAW-kommittén vid FN. Kommittén övervakar staters förverkligande av de rättigheter som fastställs i FN:s kvinnokonvention (kallad CEDAW-konventionen). Staten har folkrättsliga förpliktelser att följa och förvekliga de mänskliga rättigheter som de förbundit sig till. Jämställdhetsfrågor, det könsbaserade våldet, kvinnors politiska deltagande och kvinnors roller vid konflikter är viktiga frågor som Elisabeth har lyft upp i sitt riksdagsarbete.
I sitt arbete betonar Elisabeth betydelsen av den civila krishanteringen, och behovet av att öka det internationella biståndet. Genom att aktivt delta i debatter om internationella biståndet och civil krishantering har hon kunnat påverka t.ex. anslaget i budgeten till dessa två områden. År 2009 höjdes anslaget till Crisis Management Centre (CMC) i Kuopio som utbildar personer som skall arbeta med civil krishantering, samma år höjdes också det internationella biståndet något.
Elisabeth har medverkat i arbetet på CMC som föreläsare, CMC har också påbörjat ett samarbete med Ålands fredsinstitut.
Riksdagshandlingar:
MFT 123/2010 rd Ärende vid muntlig frågestund: Initiativet om att grunda ett fredsinstitut inom EU
MFT 116/2010 rd Ärende vid muntlig frågestund: Sammanslagning av FN:s jämställdhetsorgan och bevarande av namnet Unifem
SS 543/2010 rd Skriftligt spörsmål: Säkerheten för invånarna i flyktingläger Camp Ashraf
SS 508/2010 rd Skriftligt spörsmål: Långsiktig strategi för att lösa Tibetfrågan
MFT 46/2010 rd Ärende vid muntlig frågestund: Finlands åtgärder för att förbättra säkerheten vid flyktinglägret Ashraf i Irak
BM 582/2009 rd Budgetmotion: Anslag för internationellt bistånd
BM 544/2008 rd Budgetmotion: Anslag för internationellt bistånd
BM 505/2007 rd budgetmotion: Anslag för internationellt bistånd
BM 583/2009 rd Budgetmotion: Anslag för civil krishantering (beviljades medel)
BM 545/2008 rd Budgetmotion: Anslag för civil krishantering
RP 46/2008 Lag om civil krishantering PTK 45/2008 vp 29.04.2008.
Ålandsforum
Elisabeth Nauclér tog 2008 initiativ till grundandet av ett Ålandsforum vid riksdagen, ett första seminarium hölls i juni 2008 med information om självstyrelsen och aktuella åländska frågor, bland annat lagtingets hantering av Lissabonfördraget. I februari 2009 hölls ett seminarium om lotterilagstiftningen i samarbete med Ålands penningautomatförening. Hösten 2009 ordnade Ålandsforum ett seminarium ”Är jag svensk eller finne – eller ålänning? Uppbyggnaden av nationella identiteter i resterna av det gamla Sverige efter riksdelningen 1809″, med Janne Holmén tidigare maratonlöpare, nu fil.dr och historieforskare, som föreläsare. År 2010 ordnades en miljödebatt i samarbete med Östersjöfoden, och en vindkraftsdag i samarbete med Ålands landskapsregering.
Kontakterna till Åland
För att upprätthålla den viktiga kontakten med väljarna har Elisabeth besökt kommuner, föreningar och deltagit i olika evenemang. Under valrörelsen besökte Elisabeth alla åländska kommuner, och gav ett löfte att inte glömma dem under riksdagsperioden om hon blev invald. Hon har hållit sitt löfte och besökt alla åländska kommuner en gång under perioden, en del kommuner till och med flere gånger. Under det senaste året har Elisabeth gjort kommunbesök till bl.a. Vårdö, Eckerö, Hammarland, Lemland, Lumparland, Jomala, Finström, Sund, Saltvik, Sund och Geta. Elisabeth har besökt föreningar och institutioner som arbetar med samhällsfrågor på Åland: Klubbhuset Pelaren, Medis, Handicampen, Fredsinstitutet, Feministakademin, Östersjöfonden, Fixarmalte, Mariehamns pensionärsförening, Äldreboendet Hemgård och servicehemmet på Vårdö.
Elisabeth har även besökt skolor och diskuterat med eleverna och undervisat i samhällskunskap med tonvikt på riksdagsarbetet (Övernäs högstadieskola, Godby skola, Kyrkby högstadieskola, Ålands lyceum, Näfsby skola, Sunds skola, Lemlands skola). Elisabeth har också bjudit in och träffat åländska skolklasser på riksdagen i Helsingfors.
Goda kontakter till åländska företagare och näringslivet har också ingått i Elisabeths agenda, hon håller regelbundet kontakt med företrädare näringslivet och har träffat bland annat Ålands Företagarförening, PAF, Handelskammaren, representanter för Rederierna i Finland, Viking Line, Ålands Vindkraft AB, Gränsbevakningen på Åland och Godby Shipping.
Varje månad har Elisabeth haft regelbundna möten med landskapsregeringen och lagtingsrepresentanter för att diskutera aktuella frågor som är viktiga för Åland.
Övriga förtroendeuppdrag
- Elisabeth sitter i Finlands UN Womens styrelse (före detta Finlands UNIFEM) som representant för svenska kvinnoförbundet (2008-)
- utsedd av svenska riksdagsgruppen är Elisabeth medlem av i Operans förvaltningsråd (2007-). Under den tid som Elisabeth varit medlem i förvaltningsrådet har man bland annat infört svensk textning vid föreställningarna (förr fanns texten på finska och engelska).
- Elisabeth har också beviljats flera ”globbari tummar” av Globbarit rf , en förening som poängsätter riksdagsledamöternas aktivitet och arbete för en rättvisare handelspolitik gentemot utvecklingsländerna. Vid rankingen av riksdagsledamöter har Elisabeth redan länge varit med i Top 10:an.
- Elisabeth har deltagit i två av OSSE:s (organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) parlamentariska församlingar som representant för riksdagen, samt deltagit i en valövervakningsmission. Ytterligare har Elisabeth Nauclér tagit initiativ till att en särskild OSSE-session skulle ägnas åt minoritetsfrågor.