Vecka 16
april 25th, 2011VeckobrevVecka 16
Ja, man kan lätt tro att den här veckan har gått i sus och i dus, allt i firandets tecken och visserligen blev det skumvin (som det heter i Hfors) på vårt första gruppmöte på torsdagen, och visserligen dök Ålands radio upp tidigt på måndag morgon för att göra en intervju med den nyvalda riksdagsledamoten, förstärkt med sin ersättare ifall hon faller av pinnen under de kommande fyra åren, men hon tänker nog försöka hålla sig fast så länge det bara är möjligt. Med så många röster måste man bara göra sitt yttersta för att hänga kvar. Jag vet att det viktiga är att bli invald, men nog känns det speciellt att ha fått så många röster, och den här gången inte för något man hoppades eller trodde att jag skulle göra, utan nu på basen av vad man vet att jag gjort. Glädjen delade jag med de andra på vinnarlistan och vi åt en segrarlunch på Indigo innan allvaret började.
Skriverierna under valkampanjen har gett en bild av att det inte skulle finnas någon förståelse bland kollegorna i riksdagen för att Åland skulle behöva ha en särskild plats i grundlagsutskottet, trots att min uppfattning är den motsatta. Det fanns med andra ord ingen tid att förspilla. Bara måndagen fick vara en ograverad dag hemma på Åland. Sedan hade både tisdagen och torsdagen uppbokats för Helsingfors. Självfallet gick telefonen varm till Närpes tidigt, men det gällde att också ta kontakt med andra tänkbara regeringspartier och dit hörde Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna. De senare hörde naturligtvis till de gladaste när jag mötte dem i vår gemensamma korridor. De behöver många rum nu och frågan är om de vill ha mig kvar ibland sig; intensiva dagar i Helsingfors med andra ord.
Många ambitiösa och hårt arbetande kollegor fick jag se städa ur sina arbetsrum när jag kom tisdag morgon. Då hölls också det stora seminariet på Kansallisteatteri och hädanefter skall den dagen firas som Ahtisaari-dagen.
På vägen dit gick det inte att låta bli att gå rakt igenom hopen av glada socialdemokratiska kollegor som firade med väljarna. Där var Maarit, Mikael, Erkki, Eero, Jutta och fler därtill som alla delade ut rosor till förbipasserande. Seminariet var naturligtvis en upplevelse i sig. Goda inlägg, alla var där, förutom president Ahtisaari, även president Halonen och utrikesminister Alexander Stubb, men sist men inte minst Secretary General Kofi Annan. En gång president av Finland alltid president och en gång FN:s SG alltid SG. Det kändes konstigt att lyssna till honom där på scenen, avlägset, om peacekeeping, samma person som jag mötte i Knin 1993, samma person som jag mötte dagligen i möten, i korridoren när han var min chef i Zagreb, och samma person vars plågade ansikte när hans gode vän och min närmaste chef Sergio Vieira de Mello hade sprängts i Bagdad. President Ahtisaari gratulerade mig till valframgången och försökte se till att jag fick träffa ”min” SG, men intervjuarna måste få sitt och flyget till Mariehamn väntade inte. Med posten kom dock under veckan filmen om Sergio Vieira de Mellos liv och död från någon vänlig själ på the International Peace Institute i New York och än en gång kunde jag leva mig igenom den 19 augusti 2003 när Sergio låg döende i Bagdad, SG var hos Presidenten i Nådendal och jag befann mig på en osannolik älgsafari i Östersund.
Nog om det, här och nu blev det ytterligare en segrartillställning med blommor och gratulationer till Henry Lindström och mig vid Centerstämman i Bastö då vi också fick oss till livs spislig lekamen från Bolstaholm och andlig lekamen från Sunds ungdomsförening, med några scener ur pjäsen ”En fru för mycket”.
Jag måste säga att jag saknar operabesöken i Helsingfors, men passionsmusiken i Jomala kyrka på Långfredagen var en upplevelse och även kören i Mariehamns kyrka under påskaftonens midnattsmässa gav musikupplevelser man inte vill vara utan. Av olika orsaker har det under de senaste åren blivit mycket ortodoxt för oss under påsken, icke så det här året, men i brist på det tog vi fram den träform vi köpte i Moskva för två år sedan och lagade en pasha som fick inristat både ortodoxt kors och andra symboler som hör till. Enligt det recept jag gjorde min allra första pasha skulle man använda osaltat smör, vilket på den tiden fanns att få i välsorterade affärer i Uppsala, men var finner man idag osaltat smör att använda till pashan?
Veckans brev blev alltså mer om efterrätter, påskkyrkor, musik och firande av valsegrar än åt att oja sig över Sannfinländarnas framfart i det finska valet. Jag har medvetet låtit bli att fälla kränkande omdömen om dem. Varken Expressen eller Turun Sanomat har funnit mina intervjusvar värda att publicera, och det är jag nöjd med. Min uppfattning om sannfinländarna är att i de fall de uttalar sig förklenande om Åland, så beror det på att de saknar den historiska bakgrunden och inte känner till fakta, men att detta går att undanröja genom att upplysa dem. Jag har alltså inga förutfattade meningar om vårt kommande samarbete, utan tänker så snart som möjligt bjuda in dem till Ålandskontoret för mer information.