Vecka 29 – Med en dikt av Nordahl Grieg
juli 25th, 2011VeckobrevVeckan började….ja, så har jag börjat alla mina veckobrev, men nu känns det nästan som man skulle vilja börja med ”Veckan slutade…..” Det har sagts om den del av världen att det är stället där unionen mellan Sverige och Norge aldrig har upplösts, och jag har citerat det många gånger, men nu har det fått sin verklighet. Vi står enade. I Morokulien där jag sommararbetat flera år står fredsmonumentet, mitt på gränsen mellan Sverige och Norge med två svenska flaggor på den svenska sidan och två norska på den norska sidan om gränslinjen. De två svenska är nu helt hissade, medan de norska vajar på halv stång. Gränslinjen delar oss rent juridiskt, men sorgen förenar oss idag.
Rätt ska vara rätt
Det känns futilt att tala om veckans övriga händelser, men jag skall föröka göra en resumé. Veckan började med den trolska miljö som jag visat på min Facebook och som jag kunde se när jag ser ut genom mitt fönster, i bakgrunden skymtar mitt Norge i diset. För övrigt måste jag säga att den bild jag satte ut förra veckan och påstod att den föreställer det berg som P.O. Engquist sitter är i byn och skriver om inte var det rätta berget. det var inte Klätten, bilden var tagen åt andra hållet. Ja, så har byn förändrats och rätt skall vara rätt. Bilden förmedlar en stämning som får mig att tänka på de historier jag som barn hörde av finnskogens siste vandringsman, vår närmaste granne i norra Värmland, Nitahån Jussi Oinonen, om huldran som svävande över Viggensjön i dimman.
Still going strong
Det är inte bara barndomens huldra jag upplever här i bygden. Här finns också ungdomens minnen, men i verkligheten, nämligen min svensklärare i gymnasiet, Solbergaskolan i Arvika, Lennart Bernesjö. Jag kan knappast tro det, men han inte bara lever – vid det här laget säkert över 90 – han recenserar böcker i Arvika nyheter, och nu senast Ingrid Bétancourts bok om sitt liv och fångenskap. Ännu en av dessa kvinnor som stått upp, och gått igenom det omänskliga.
Pojken som alltid bar kamera
Till ungdomsminnena hör livet i Arvika under gymnasietiden än livet i Arvika, och hur kan man bättre uppleva det än genom att besöka Konsthallen och se Dag Skrides fotoutställning. Pojken som alltid bar en kamera. Där fanns alla hans svartvita bilder av ett liv som var en väsentlig del av mitt liv. En del ansikten hade jag inte sett sedan dess, andra fanns inte längre i livet, men de flesta är fortfarande högst levande och många hade samlats vid vernissagen. Det var en perfekt inledning på dagen som skulle avslutas vid mina allra bästa vänners föräldrars sommarhus vid randen av Racken, där så många konstnärer en gång samlats till det som skulle kallas Rackenkolonin och var samtida med Önningebykolonin. Huset mitt emot Kajsas udde som Alf Hambe sjungit om bjöd som vanligt på en delikat måltid men nu av nästa generation. Ett bad i Racken, de nyplockade kantarellerna kokade i vin, spagettin färjad av gurkmeja och tomtens hallon var den perfekta inramningen var den perfekta inramningen för mötet med en nära väninna som jag inte sett sedan vi tog studenten, bosatt i Heidelberg ses vi inte längre, men jag tänker på henne varje år den 7 mars, vår gemensamma födelsedag.
Det öppna samhället vinner
Efter alla dessa trevliga sommarupplevelser slutade veckan som vi alla så väl vet i en stor tragedi. Mitt Norge som jag ser från mitt fönster hade drabbats av en för oss alla osannolik tragedi. Det finns inte mycket mer att säga om det. Nyhetssändningarna har vi alla följt och det finns inte mycket mer att säga än att de politiska ledarna har hanterat det med en styrka och övertygelse som saknar motstycke och bara förtjänar beundran. De har övertygat oss om att det blir inget 9/11 i Norge, ett samhälle bara präglat av metalldetektorer. Som utrikesminister Jonas Gahr Støre formulerade det ”the Norway of tomorrow will be recognisable”. Mördaren skall inte vinna, vinnarna är det öppna samhället, det som är mitt Norge.
Svensk-norska unionen upplöstes inte
Veckans sista dag avslutades för min del med att jag höll ett sedan länge planerat föredrag på Nordisk freds- og miljøsenter på Luggerudsskolan under rubriken ”Från svensk-norska gränsen via Åland och FN in i Finlands riksdag”. Det avslutades med att centrets ”leder” Knut Vidar Paulsen och tidigare ordförande i Norges Fredskommittén läste dikten ”Til ungdomen” av Nordahl Grieg, den unge diktaren och journalisten och diktaren som rapporterat från spanska inbördeskriget innan han fick sätta livet till den 3 december 1943 i ett brittiskt bombplan som sköts ned över Berlin. Vi avslutade med att sätta några rosor vid stenen som restes vid 100 års minnet av unionsupplösningen mellan Norge och Sverige, unionen som denna dag inte var upplöst, vilket visades av att den svenska flaggan hissats på halvstång.
Til ungdomen
…………
Her er ditt vern mot vold,
Her er ditt sverd:
Troen på livet vårt,
menneskets verd.
For all vor fremtids skyld,
Søk det og styrk det,
Dø som du må – men:
Øk det og styrk det!
………….
Knus det! I livets navn
Skall urett falle
Solskinn og brød og ånd
Eies av alle.