Vecka 44
En intensiv vecka, så intensiv att tankarna inte riktigt hinner med kroppen, men nu var det bara så att allt hände just den här veckan.
Gunnar Janssons attacker fortsatte och jag måste av självbevarelsedrift svara. Jag har tidigare valt att inte gå ut med den kritik jag haft, även om jag framfört den till de ansvariga genom talmannen. Själv är jag av den åsikten att man skall tala om saker och komma överens här hemma istället för att visa oenighet i Helsingfors. Andra vill på annat sätt och nu är pajkastningen i full gång. Det finns inte mycket av statsmannamässighet i sådant beteende.
I övrigt var det mycket högtidliga traditioner som utspelade sig den här veckan. Presidenten kom som sig bör och öppnade det nya lagtinget. Avslutandet dagen innan överlät hon till landshövdingen. Diskussionerna med presidenten innehöll för lagtingets del frågan om lagtingets misslyckade försök att få en lagtingsmotion behandlad i riksdagen. Det blir intressant att se hur man nu går vidare med frågan. Kan ärendet föras till Högsta domstolen? Kan presidenten hjälpa till? Ja, det skall bli intressant att se. Jag välkomnar verkligen en sådan behandling. Till dess får vi nöja oss med riksdagens slutsats.
Grundlagsutskottet har just nu andra svåra frågor att fundera över. I första hand gäller det behandlingen av lagen om EFSF. Hade riksdagen tillräckligt mycket information om hur stora belopp Finland skulle komma att kunna bli tvungna att betala om det värsta inträffar i Greklandskrisen? Lagtexten var ju tydlig, men räcker lagtexten, eller måste det också finnas klara belopp för att grundlagens bestämmelser om riksdagens budgetmakt skall vara uppfyllda. Hörandet av sakkunniga är över och behandlingen fortsätter nästa vecka. Knappast slutar den här frågan nästa vecka. Det finns en känsla av att ärendet är mer komplicerat än vad vi sett hittills, siffrorna vi får och kommer att få är allt annat än klara. Det visade veckans behandling av frågan i stora utskottet under veckan. Det råder ingen tvekan om att det finns en vilja att lägga fram korrekta uppgifter, men när läget är oklart och förändras varje dag så har man helt enkelt inte tillförlitliga siffror.
Händelserna i Europa gjorde det inte klarare precis. Vad hände egentligen med Papandreou? Vad tog det åt honom? Folkomröstning mitt i den svåra krisen är det en smart idé? Merkel och Sarkozy blev tagna på sängen, men Papandreou påstod att han informerat dem om sina planer på en folkomröstning redan tidigare. Det kunde de inte komma ihåg. Sarkozy ställde tillsammans med Barack Obama till med en historisk händelse genom att de båda statscheferna i direktsändning lät sig intervjuas i France 24. Deras försök till att uppvisa en enig front och betyga världen och sig själva om den totala transatlantiska enigheten, var kanske inte helt övertygande. De öste beröm över varandra, men lite väl konstgjort verkade det nog. Nicolas talade mycket väl om vännen Barack som han kände långt innan han blev president, medan Barack inte sade mycket om vänskapen med Nicolas (ja, de kallade faktiskt varandra så) talade mer om USA:s nära historiska relationer till Frankrike. Om de lugnade marknaden eller inte får vis se.
För min del hörde också till veckan en kväll med en större samling på franska ambassaden i Helsingfors och där var naturligtvis också den ekonomiska krisen och relationerna mellan de europeiska länderna uppe till diskussion.
Själv kan jag förstå att Papandreou ville ha folkomröstning, av rent mänskliga personliga skäl, men kanske inte så statsmannamässigt och väl genomtänkt ur politiskt perspektiv. Han är den som fått leda landet genom denna svåra kris. En kris som många andra varit med om att ställa till. Han har inte fått mycket tack för det hemma. Istället möts han dag efter dag av demonstrationer och kravaller som inte avtar i styrka. Då tycker jag att det är en mänsklig reaktion att fråga om man har förtroende, om folket är med på det som komma skall eller om de vill att någon annan leder landet. Men politiker skall inte vara människor, utan övermänniskor.
Presidenten var alltså i Mariehamn, men inte bara för att öppna lagtinget utan också för att öppna Fredsinstitutets seminarium om Ålandsexemplet som internationell konfliktlösningsmetod. Samtidigt utkom också en bok med där både praktiker och teoretiker medverkat. Det innebar för min del möten, och tyvärr allt för korta med så många gamla bekanta som jag samarbetat med under många år och träffat i många olika sammanhang. Där var fanns Yash Ghai, numer bosatt i Nairobi, tysken Stefan Wolff, numer i Nottingham, fransmannen Mathieu Chillaud, numer i Dorpat, Koppombon, numer i Uppsala. Stefan och jag fick möjlighet att tala igenom alla gamla samarbetsprojekt och samarbetskollegor, och jag hann som hastigast också lyssna till Stefan på UPI:s seminarium senare i veckan i Helsingfors där han talade om EU som konfliktlösare. Just så välstrukturerat som Stefan alltid är. Att EU inte fungerat som konfliktlösare det vet vi från västra Balkan, men har man i alla fall bidragit till att undvika konflikter på andra hålla, eller medverkat till att konflikter inte brutit ut, bara blivit ”frozen conflicts”?
Om Ålands självstyrelse kan vara till nytta vid lösande av andra internationella konflikter var förstås huvudfrågan vid seminariet. Tyvärr måste jag säga att alldeles för många gav ett negativt svar på den frågan. Det finns olika förklaringar till varför det inte går. Enligt min mening i hög grad därför att man helt enkelt har för ytliga kunskaper och för lite erfarenhet av att använda Ålands självstyrelse. Det är synd för det ger en felaktig bild. Att beskriva Ålands självstyrelse som någon ”happy end” story som slutar med att ”så levde de lyckliga i alla sina dar” ger en helt felaktig bild och gör att det inte har något användningsområde. Som tur var fanns där ett antal experter som hade en helt annan syn på Ålands självstyrelses tillämpning och syn på de olika strukturerna. De som arbetar med de här frågorna skall därför inte låta sig nedslås, utan lyssna på de som kan sin sak. Keep up the good spirit!
Frusna konflikter hörde även i övrigt till veckans diskussionsämnen. I Mariehamn på fredsinstitutets seminarium medverkade Terhi Hakala, numer Finlands ambassadör i Indien, med ett tidigare förflutet i Georgien. Hon hade också intervjuats i boken. Det var för min del bra eftersom det gav en möjlighet att diskutera Georgien och hur arbetet där utvecklas. Det behövde jag eftersom jag senare i veckan skulle sitta i en panel med Georgiens utrikesminister Grigol Vashadze som var i Finland för att lägga fram sina synpunkter på Georgiens väg in i det europeiska samarbetet inom ramen för STETE och Georgiens ambassad. Ministerns presentation av läget var naturligtvis en uppräkning av vad de gjort för att bli ”europeiska”, ”civiliserade” och ”demokratiska” och således passa väl in i vår familj. Den långa listan på åtgärder känns väl igen från Balkan, och deras insatser för att komma tillrätta med korruptionen är bättre än på andra håll, men det finns fortfarande en del att önska. Det är ingen tvekan om att de har ett stort intresse för Ålands självstyrelseordning med tanke på Syd Ossetien och Abchazien, men Finland har även i övrigt mycket att ge och ett behov av samarbete bl.a. på parlamentarisk nivå som mycket riktigt framhölls av Finlands ambassadör i Georgien Petri Salo. Slutsatsen måste bli att EU borde ta nya initiativ, bli aktivare, och att ”the Geneva talks” som startade när Finland hade ordförandeskapet i OSCE under Alexander Stubbs tid, och hade god fart, nu närmast stagnerat och frågan är om det leder någonstans utan nytändning. Vem står för det?
Veckan innehöll ytterligare en träff med presidenten eftersom det var Svenska riksdagsgruppens tur att bli bjudna till Talludden. Riksdagsgrupperna blir i tur och ordning inbjudna till presidenten efter varje val. Även vårt möte med presidenten kom att handla mycket om Åland och utrikespolitik, kanske man också kan säga konflikthantering, dock inte om riksdagens behandling av lagtingsmotionen. De diskussioner presidenten för med olika riksdagsgrupper och särkskilt med utrikesutskottet som besöker henne flera gånger i året är självfallet förtroliga och det förutsätts att man skall kunna diskutera vad som helst utan att det skall ventileras i pressen, men så mycket kan väl lätta på förlåten som att säga att stämningen var god och maten var utsökt. Presidenten var nöjd med sitt sista besök på Åland som president, bara Dr Arajärvi var ledsen över att han inte kunna följa med henne. Han hade varit med på alla andra resor till Åland under hennes tid som president.
Veckan var som sagt var intensiv. Tisdagen i Mariehamn samtidigt som en PRAO från Godby högstadium, John Randelin, kom till Helsingfors. Jag undrar vad han fick för intryck av arbetet i riksdagen? Det var inte han som hade valt veckan, men det var nog den rörigaste arbetsveckan en här hösten i alla fall. Det sammanföll med att jag fick den länge efterlängtade assistenten, men inte hann heller kunde få någon riktig handledning i denna röra. Alla introduktionskurser för assistenterna har redan varit, så Gustav Blomberg som han heter får förlita sig på välvilliga assistentkollegor, men det har han som tur är. Men han har trots det överlevt de första dagarna, hunnit skaffa sig bostad och verkar inte vara på väg att ge upp i första taget. Tyvärr har han en praktikplats som väntar på honom alldeles för snart.
Inledande diskussioner med regeringsbildaren om det fortsatte samarbetet och strategin gentemot riket hörde till veckans samtal. Strida kan man göra hemma, men det gäller att hålla ihop och samarbete i ”utrikesfrågor”, förhoppningarna är för min del stora.
Veckan avslutades i på Finlandshuset i Stockholm med firandet av Svenska dagen. En dag som inte firas i Sverige och inte på Åland eftersom det brukar sägas att där är alla dagar svenska, men en dag som firas av finlandssvenskarna oavsett om de bor i Finland eller i Sverige. Men i den grupp som ville vara med och fira svenska dagen i Stockholm fanns nog många ålänningar också. Anledningen till att jag hade inbjudits var kapitlet jag skrivit i boken Enkel biljett. Jag börjar få vana vid det här laget. Och det var i det här sammanhanget ganska naturligt att filosofera kring frågan vem är finlandssvensk. Kan en rikssvensk som flyttar till Finland någonsin bli finlandssvensk, kan en ålänning i Helsingfors bli finlandssvensk, kan barnet till en rikssvensk och en finne bli finlandssvenskt om det sätts i finlandssvensk skola, en andra generationens finlandssvensk bosatt i Sverige finlandssvensk etc.? Där var ett hundratal trevliga människor, en del gamla bekanta från Ålandsgillet och andra sammanhang, en del helt nya bekantskaper. Ungdomar, som annars ofta saknas i de här sammanhangen fanns det också. God mat och fantastisk musik av Stockholms spelmanslag i den ståtliga Sibeliussalen. Det är bara att önska dem alla lycka till i deras fortsatta arbete.