Sista veckan i riksdagshuset för det här året
december 27th, 2011VeckobrevVecka 51
Den här veckan började… Det känns inte riktigt rätt att skriva så när hela året går mot sitt slut så vad är det då som börjar? Inte mycket, det mesta går mot sitt slut. Och faktiskt glömde jag att avsluta förra veckan med det viktigaste på hemmafronten. Jag höll mig som vanligt till vad som skedde i Helsingfors, medan jag i själva verket följer ganska noggrant vad som händer ute i världen. Visserligen sitter jag inte längre i utrikesutskottet, men Åland är och förblir en internationell lösning. Man kan inte arbeta med Ålands självstyrelse utan att också följa vad som händer runt om i världen. Det viktigaste är bara att man alltid håller Ålandsnyttan i minnet.
När det gällde avslutningen på förra veckan som jag alltså glömde, så finns där alls ingen Ålandsnytta att hitta, däremot om Värmlandsnytta. Det mesta finns att köpa när det gäller julbordets måsten. Vissa saker är svårare att få tag på som den norska surkålen (obs. den har ingenting med den tyska eller östeuropeiska att göra, den är söt och innehåller kummin) och införskaffas därför vid något besök i Norge. Svärmors ryska pirog kan ersättas med Sundspirog, och åländsk potatislåda kan mycket väl köpas. Tjinuskin från Fazers säljs visserligen numer i väldigt stora askar, men den finns att få. De sockrade tranbären från Fazers finns numer inte varje år eftersom tranbären inte håller rätt kvalitet för sockring varje år. I år var dock ett turligt år och de sockrade tranbären inhandlades följaktligen strax före hemresan. Så här kan man fortsätta: köttbullarna, skinkan och revbensspjällen görs hemma, men kunde antagligen köpas. Den gravade laxen görs hemma, men köps också. Sillen och den här gången även sillsalladen köptes, men har andra år gjorts hemma etc. etc. Några saker kan dock inte köpas på Åland utan måste göras nämligen Värmlandskorven och den norska kransekaken .Så fick det bli i år också. Nu har nästan ett helt veckobrev fyllts av hushållsgöromål. Det har nog knappast något allmänintresse.
Budgeten skulle röstas igenom och så skedde. Knappast mer omröstningar än vanligt, och det tog inte heller längre tid, kanske 3-4 timmar totalt. Jag hade som vanligt tänkt tala om sjöfarten, men avstod i sista minuten. Mycket händer på den här fronten, men inte så mycket som är relevant just för början av 2012. Svaveldirektivet har varit på tapeten länge. Det är bra i och för sig, men frågan är om det inte borde ha skett en samordning på europeisk nivå och att t.ex. Sverige och Finland skulle väntat med att skriva under IMO och sett tiden an. Nu blir det en väldigt snedvriden konkurrens. Finland är geopolitiskt en ö och fraktkostnaderna blir oerhört mycket högre för Finland än för konkurrentländerna. En del av trafiken kan ersättas med vägtransporter, vilket inte spar miljön särskilt mycket, kanske tvärtom. Vad gäller en ö som Åland finns det ingen möjlighet att ersätta sjötransporterna med vägtransporter, och det är nog inte som en del säger att det blir dyrt för rederierna eller industrin, det är nog i själva verket för oss konsumenter eller öbor det blir dyrare, även om det är för en god sak.
Även om det inte är klart att Åbo-varvet får sitt miljöstöd för den färja Vikinglinjen bygger i Åbo, så är det i alla fall klart att notifieringen av förordningen är godkänd i Bryssel, alltså bara en detalj är klar, nämligen notifieringen av själva miljöstödet. Det är oerhört viktigt för sysselsättningssituationen i Åbo att rederiet får det här stödet och att fartyget kan byggas där. Vi vet att de åländska rederierna tidigare byggt utomlands och vi vet att konkurrensen varit stenhårt, alternativ har funnits och därför är det särskilt glädjande med detta varvsstöd även om det heter miljöstöd och gör att mer miljövänliga maskiner kunde byggas.
Det kunde byggas mer sådan teknik i Finland som kunde monteras in i fraktfartyg som borde beställas av fraktfartygsrederier. Flottan borde förnyas, modern teknik borde användas, men eftersom kostnadsläget är så högt här kunde delar av fartygen, eller med andra ord skrovet, byggas i t.ex. Kina. Då skulle man kombinera det bästa, men då behövs det bankgarantier, något att fundera på för finansministeriets folk. Bankgarantier kostar inte mycket, eller rättare sagt ingenting om det inte blir en förlust, men kan möjliggöra att fartygen kan beställas.
Ja, så här skulle man kunna fortsätta att tala sjöfartspolitik, jag hade nog med lätthet fått ihop till ett debattinlägg, men troligen är det bättre att arbeta på andra fronter efter nyåret. Tur att man inte som rikspolitiker behöver befatta sig med Skarvsoppan.
Minister Häkämies som alltså är ansvarig för vindkraften har beslutat tillsätta en särskild utredningsman för att utreda vindkraftens administrativa problem i riket. Utredningsmannen är en sedan många år välbekant herre nämligen Lauri Tarasti och det fick bli ett möte med honom. Han har alltså ingenting att utreda angående den åländska vindkraften – det kan man genast konstatera. Här finns nämligen inga administrativa problem. I Finlands regeringsprogram står att vindkraften skall byggas där de bästa förutsättningarna finns. Dit hör förstås att det skall blåsa bra, men också att det finns färdiga planer, en acceptans hos befolkningen etc. Med andra ord – fundera inte på saken BYGG VINDKRAFT PÅ ÅLAND!
Innan vi tog paus för julen skulle dock alla vängrupper som inte tidigare hunnit bildas nu få ordförande och viceordförande. Det ville sig nu inte bättre än att jag blev ordförande i ytterligare en, och vice i några till, dit hörde Serbien och Slovenien, men det viktigaste var naturligtvis att vi startade Ålandsforum. Den vängruppen kom alltså till under den förra fyraårsperioden och det skulle varit på sin plats om nya lantrådet kommit och presenterat regeringsprogrammet, men det lyckades nu inte de här sista skälvande timmarna. Viceordförande i gruppen blev grundlagsutskottets ordförande Johannes Koskinen och bland medlemmarna kan vi räkna in talmannen Eero Heinäluoma och många fler.
Till veckans festligheter hörde den stora avskedsmottagningen för Sveriges ambassadör Johan Molander som far hem alldeles i förtid. Han borde skämmas för att ge sig iväg när han har så mycket ogjort. Det finns en mängd förtjänstfulla initiativ Johan tagit under den korta tid han varit i Helsingfors. Han uppskattades så högt av ålänningarna att han adopterades hos presidenten på självständighetsmottagningen och återfinns på fotot med alla ålänningar, och han borde alltså ha fortsatt på den inslagna vägen.
Sista dagen före hemresan blev det mycket festligheter. Morgonen inleddes med att jag tillsammans med nya lantrådet lyssnade på Sibeliuskörens vackra traditionella julsång för riksdagsledamöterna och personalen i rikssalen. Talman Eero Heinäluomas kaffe hann vi nästan inte med eftersom vi båda måste springa till olika möten. Stora utskottet hade extrainsatt möte, och lantrådet skulle träffa utrikesministern före vi satte igång med omröstningarna.
Efter att arbetet var slut hann jag med både en traditionell mottagning på Storbritanniens ambassad, middag med lantrådet och sist men inte minst opera med Gustav eller var det nu med Juha? Camilla Nylund medverkade i den moderna versionen av Juha som ändå slutade som operor skall sluta, med blod och ond bråd död. Följande morgon bar det av hem. Dottern hemma från Szczecin, sonen senare från Stockholm och kransekaken bakades och dekorerades. Det blev också risgrynsgröt som på julafton traditionsenligt förvandlades till ris à la Malta med sås gjord av körsbär från trädgården spetsat med Österrikiskt körsbärsbrännvin, glöggen enligt receptet i Allt om mats julnummer 1971, nej, nu måste jag ge mig… Det blev jul, men inte mycket julstämning när man tittade ut.