Från Knin till Haag, ett öde jag inte är ensam om
januari 31st, 2012VeckobrevVecka 4
Veckan inleddes med ett möte med ordförandena för de åländska partierna i riksdagsledamotens nya kontor som alltså är i gamla rederi Gustaf Eriksons rederikontor. Assistenten, orkidén och riksdagsledamoten är på plats, men inte så mycket mer. Att vi skall ha regelbundna möten det har vi avtalat om för länge sedan. Det är viktigt att vi har samma information och diskuterar igenom frågor om vi skall kunna agera gemensamt och åstadkomma något i riket. Sedan må det gälla vindkraft eller ramlagstiftning.
En del av veckan gick åt till att träffa folk på hemmaplan, att presentera orkidén, assistenten och kontoret för pressen. Det blev ett möte om problemet med att vi inte kan få pant av våra returflaskor i åtminstone andra nordiska länder, men helst andra europeiska länder. Det är fullt möjligt om det skulle så bestämmas av myndigheterna. Och då är vi strax inne på mitt favoritämne privatisering. I postkommunistiska länder, krigshärjade länder och även många andra länder talar man om ”transitional period”. Man övergår från planhushållning till privatisering, från ett odemokratiskt system till ett demokratiskt samhällsskick etc. Men även vi har smittats av denna iver, trots att våra samhällen fungerade rätt väl. Nu skall städning av operationssalar, blöjbyten och omsorg på långvården privatiseras. På det sättet blir det billigare för samhället och någon får möjlighet att tjäna pengar på verksamheten. Som ni kanske kan läsa mellan raderna är jag inte helt övertygad än, men jag kanske blir.
Vad har nu detta resonemang med tomflaskorna att göra, jo där har man fri företagsamhet. På Åland och i Finland (samt i andra nordiska grannar) sköter de större nationella dryckföretagen själva om pantsystemet. Här lägger sig inte samhället i hur pantsystemet sköts, i motsats till hur det är i USA där man på federal nivå bestämt att staterna måste ta emot tomflaskor från andra stater. Ni kan läsa mera om problematiken här.
Oavsett hur det ligger till med mina ideologiska funderingar borde vi få ett system som gör att inte återanvändningsidén sätts helt ur spel som nu är fallet. Åland skulle utgöra en utomordentlig plats för detta initiativ. Med egna platser i Nordiska rådet och egna ministrar i Nordiska ministerrådet borde det bli om inte en enkel match så i alla fall ett utspel som kan leda till resultat. Det stöder jag gärna i riksdagen och kanske då i första hand i den kommande gränshinderdebatten.
Till de frågor en riksdagsledamot ofta kommer i beröring med hör pensionsfrågor. Det är kanske inte så ofta den som sitter i riksdagen kan hjälpa till i enskilda fall, men på det principiella planet kan man alltid göra insatser. Därför har ett besök på Folkpensionsanstalten ingått i veckans besöksprogram. De har en ny organisationsform och den fanns det all anledning att bekanta sig med. Det var ett ytterst viktigt besök och en nyttig diskussion.
Alltså en hel del nyttiga saker på hemmaplan, men också grundlagsutskottet i Helsingfors och en längre resa. Grundlagsutskottets möte resulterade som alla vet nu i att det inte finns några reservationer emot Europeiska stabilitetsmekanismen. Det är fortfarande bara tillsvidare. Det slutliga beslutet beror på hur det slutliga resultatet ser ut; konstruktionen ska stå i överensstämmelse med riksdagens budgetmakt i enlighet med grundlagen. Det är alltså inte slutligt avgjort innan vi vet hur stora belopp det sist och slutligen kan bli frågan om. Nu vet i alla fall alla inblandade vad det finns för eventuella invändningar och kan rätta sig efter det. Tåget går vidare.
Januari är alltså tiden för resor eftersom riksdagen inte håller några plenum och resor inkräktar därför inte på riksdagsarbetet. Därför ställde jag upp och representerade Finland på en konferens för parlamentariker om människohandel. Det var ganska lätt såtillvida att det finns bara två fristående nationella rapportörer i Europa, en i Nederländerna och en i Finland, nämligen Eva Biaudet, som visserligen är mest känd som minoritetsombudsman, men till hennes arbetsområde hör också dessa frågor. Det innebär att alla har mycket höga tankar om Finland och det arbete som görs. Det var bara att hösta in allt beröm som andra gjort sig förtjänta av.
Seminariet hölls i Nederländernas parlament, den ståtliga förstakammarsalen med lång historia och med många europeiska länders folk avbildade, dock inte engelsmännen. Detta troligen eftersom Ostindienkompaniet hade starka konkurrenter i engelsmännen och helst inte ville påminnas om dem. Holländarna lyckades dock ta hem stora inkomster så att denna ståtliga sal kunde byggas, säkert mycket genom transporter av svarta från Afrika till bomullsplantager i Amerika. Det var alltså den tidens slavhandel, och nu satt vi här och diskuterade dagens slavhandel som ser helt annorlunda ut. Mycket försåtliga, det är bärplockarna som lockas till Norden med drömmar om stora pengar, men som ofta kommer hem utblottade och skuldsatta. Slavar eller inte? I första hand tänker vi på sexuella tjänster när vi hör människohandel, men det finns så många olika former: människor som arbetar inom olika sektorer under slavliknande former, människor som blir föremål för organhandel – mer eller mindre frivilligt. Vi måste alla vara vaksamma och samarbeta över gränserna.
Det här handlade om att parlamentariker bör samarbeta för att koordinera insatserna och lagstiftningsinitiativ. Jag fick redogöra för vad som görs i Finland. Tyvärr var det arbete som görs inom BSPC, och då särskilt inom den arbetsgrupp som sysslar med människohandel, lite känt, vilket gav mig anledning att berätta om det. Där har också Åland varit aktivt genom Gun-Marie Lindholm. (för att se vilka som är medlemmar i arbetsgruppen kan ni ladda ner medlemslistan här)
Den ledande politikern var på seminariet var nog den brittiske f.d. parlamentarikern Anthony Steen, som efter 35 år slutat sin politiska bana och nu på heltid ägnade sig åt bekämpning av människohandel. Han sade att han var mer i parlamentet nu än när han var medlem. Fanns det då någon Ålandsanknytning i det här seminariet? Ja, bortsett från kopplingen till människohandel och Gun-Marie Lindholms insatser i BSPC-sammanhang fanns där också alltså engelsmannen Anthony Steen. En man som förvånansvärt nog visade sig vara den person i vars trädgård där ett ”hus” från Herzogin Cecilie stod, som sedermera hittades och fördes till Åland. Vilken del av Herzogin Cecilie han pratade om eller hur det fördes till Åland vet jag inte. Eftersforskningar behövs! Och var kan man inte göra det bättre än i GE-rederiets kontor som ju sitter här i samma byggnad. Efter en del snokande har jag fått reda på att detta ”hus” alltså var navigationshuset på Herzogin och som användes som ett trädgårdsskjul (!) i Steens trädgård fram till mitten på 90-talet och sedermera såldes till Ålands sjöfartsmuseum. Väggarna finns nu i sjöfartsmuseets magasin. De flesta av dem är i dåligt skick och har blivit modifierade under årens lopp, t.ex. ett nytt fönster och en ny dörr på två av dem, dock har de blivit restaurerade och en av väggarna kommer att ställas ut när det nybyggda museet öppnar sina dörrar i april igen.
Seminariet hölls alltså i Haag och när man åker till Haag passerar man Amsterdam, där jag nu lämpligen fick hälsa på min gamle gode vän tolken från kontoret i Knin, förr huvudstad i den självständiga staten Krajina, men som aldrig blev erkänd av någon annat land. I Haag föll det sig självklart naturligt att besöka ”The High Commissioner on National Minorities”, Knut Vollebaek, också han en gammal bekant som jag första gången träffade i Knin. Den gången för 18 år sedan handlade det om självstyrelse för Krajina. Den här gången diskuterade vi fortfarande minoriteter samt gemensamma minnen naturligtvis. Veckan gick i Knins tecken. På fredag var det dags att gratulera min guddotter Nina i Knin på hennes 18 årsdag. När hon föddes den kalla vinterdagen för 18 år sedan minns jag som om det vore igår. Ingen elektricitet, hissarna stod på sjukhuset, och mycket annat saknades. Nu har Kroatien just röstat för att gå med i EU – två så skilda världar.
Och sist men inte minst bilen har fått en ny startmotor, men för säkerhetsskull också en motorvärmare. Så nu skall den tåla ett besök i Häljeboda i januari, visserligen inte mer i år, men nästa år förhoppningsvis.
Och ytterligare ett till sist – GÅ OCH RÖSTA I PRESIDENTVALET!
Bilden här visar Nederländernas nationella rapportör för människohandel Corinne Dettmeijer-Vermeulen. Det finns bara två sådana rapportörer i Europa. Den ena är Corinne och den andra är alltså Eva Biaudet. Mitt emellan oss står den brittiske parlamentarikern Anthony Steen från Devon. Och alltså mannen som äger trädgården där en större del från Herzogin Cecilie stod innan det återbördades till Åland.
Här kan den som är intresserad hitta information om Herzogin Cecilie och hennes öde:
http://www.submerged.co.uk/hertzoginececilie-wreck.php
http://www.submerged.co.uk/hertzoginececilie-woolner.php
http://www.bruzelius.info/Nautica/Ships/Fourmast_ships/Herzogin_Cecilie(1902).html
http://www.shipstamps.co.uk/forum/viewtopic.php?f=2&t=6010
http://www.nyan.ax/kultur_noje/?news_id=37090