Ett fall för Justitiekanslern?
februari 27th, 2012VeckobrevVecka 8.
Greklandsstödet
Veckan började med stora utskottets möte måndag kl. 7.30 med hörande av finansminister Urpilainen. Det var enda möjligheten om vi skulle vara informerade om de allra sista stegen före beslutet om Greklandspaketet fattades, och det skulle vi. Ministern utfrågades i 45 minuter sedan var det dags för henne att ta flyget till toppmötet. Stora utskottet röstade om ministerns färdkost. Oppositionen ville som tidigare säga nej, men majoriteten i stora utskottet liksom ministerrådet valde en annan väg, även om deras beslut fattades först in på småtimmarna. Nya stora åtaganden, men också ett separatavtal som ingicks mellan Finland och Grekland före ministerrådsmötet (läs om om de nya avtalen här).
Vad innebär de här garantierna? Kan vi få tillbaka pengarna? Vad finns det för juridiska garantier? Och kanske viktigare, vad finns det för politiska garantier? Man kan fråga sig vad som händer om de missnöjda grekerna väljer att rösta på kritikerna av det sparprogram som grekerna nu tvingats till. De som går till val just på ett program som innebär att de här villkoren är oacceptabla och att de skall omkullkastas. Vad händer om de kommer till makten? Hur går det med löften och överenskommelser då?
Ömsesidighet i lokalsamhället
Vecka åtta var bara ännu en vecka som började i Helsingfors istället för i Mariehamn. I övrigt var det lugnt eftersom det var sportlov. Vi hade därför inte grundlagsutskott på hela veckan och även i övrigt gick arbetet på sparlåga. Det var bra för på så vis kunde jag sköta mitt uppdrag som styrelseledamot i Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag som uppdraget skall skötas. Vi gjorde en studieresa till våra kollegor i Länsförsäkringar i Stockholm, eller rättare sagt deras ägare som heter Länsförsäkringar Aktiebolaget (LFAB). Nyttigt och lärorikt att se hur det fungerar där, på vilka områden vi har något att lära av varandra. Även Länsförsäkringar i Sverige är ömsesidiga bolag som sätter förankringen i lokalsamhället högt på listan.
Det blev en natt i Stockholm och vilken natt då? Jo, självfallet den natt allt hände i Stockholm, man ville ju vara på plats denna historiska natt. När namnet tillkännagavs tänkte jag som gammalt FN-djur naturligtvis på anknytningen till Förenta nationernas Palestina-medlare, och att det kan säkert ge Sverige och Folke Bernadottes insatser ny uppmärksamhet ute i världen. Undersökningar lär visa att den mest kände svensken genom tiderna vara Raoul Wallenberg, själv skulle jag nog tippat på Alfred Nobel, men genom att låta Estelle Manville ge namn åt Sveriges kommande statschef uppmärksammas säkert även FN, de vita bussarna och de som gett sina liv för en sak de trott på.
De gav sitt liv
Det samma gjorde journalisten Marie Colvin och fotografen Rémi Ochlik i Homs den här veckan. Våldet och terrorn fick ett ansikte för världen. Visserligen har 600 syriska civila dödats under de tre veckor som staden varit belägrad, utan att de fått sina namn i världspressen, men nu var det västerländska journalister som dödades, en av många journalister, men ändå en särskild. Marie Colvin hade vigt sitt liv åt att rapportera från krigshärdar världen över: Balkan, Sierra Leone, Tjetjenien, Östtimor, Mellanöstern och Sri Lanka, där hon i ett bakhåll förlorade ena ögat och därför alltid bar en svart lapp. Hon ansåg att någon måste våga, någon måste få ut bilden av vad som händer världen. Hon rapporterade ofta om kvinnor och barns öden i kriget. En av de allra sista rapporterna var just hennes rapportering i BBC om hur en liten flicka dog av splitterskador från en granat framför hennes ögon. Kort och gott något måste göras. Världen måste få upp ögonen för vad som sker och det har man kanske fått på det här sättet. FN har utsett Kofi Annan till förhandlare i konflikten. Carl Haglund som varit i Mariehamn den här veckan har varnat för ett nytt Srebrenica. Där dödades 9.000 mitt framför ögonen på det internationella samfundet. Vi är långt ifrån de siffrorna i Homs, och det får inte upprepas.
En frusen konflikt
En annan konflikt som fått uppmärksamhet under den senaste tiden är den frusna konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan. Det är 20 år sedan många människor tvingades bort från de områden som numer kontrolleras av Armenien. De har bott under omänskliga, ja rent av overkliga förhållanden i tjugo år. Hela familjer i tre generationer i ett rum, toaletten och duschen delas av alla andra i samma korridor. En del säger att myndigheterna håller de stackars människorna kvar i flyktingförläggningarna och får uppmärksamhet för konflikten med grannlandet för att på så sätt undvika uppmärksamhet kring interna problem i landet. Men människornas tålamod börjar tryta och allt tyder på att de skulle vara beredda att ta till vapen för att få tillbaka sina hem. Numer är vapnen och metoderna så mycket mer förfinande än de var för 20 år sedan och därmed blir skadorna och följderna så mycket mer katastrofala. Ryssland har av tradition varit Armeniens vänner och måste kunna antas förse dem med vapen. Den kontaktgrupp som finns och som har till uppgift att försöka lösa konflikten med fredliga medel, eller rättare sagt genom förhandlingar har inte åstadkommit mycket och sedan Frankrike förbjöd förnekelsen av folkmordet på armenierna har de kommit att betraktas som inte helt opartiska. Ett av grannländerna är NATO-landet Turkiet som har mycket nära relationer till Azerbajdzjan och kan tänkas vara beredda att förse dem med vapen. Där finns alla nödvändiga komponenter för en storkonflikt, och där befinner vi oss nu. Läget är skärpt och farligt. Konflikten har efter en allt för lång tystnad fått världens strålkastarljus på sig. Ålands självstyrelse har allt sedan Finland hade ordförandeskapet i Minsk-gruppen och förde parterna till Åland i december 1993 tilldragit sig stort intresse i Azerbajdzjan för hur frågan kunde lösas.
Bristen på vindkraft
Vindkraften, vad vore en vecka utan att ett nytt kapitel i vindkraftsfrågan skrevs. Om systemet med inmatningstariffer som tillämpas för byggande av vindkraftverk på Åland kan tillämpas eller inte har länge varit en fråga som sysselsatt allt för många, allt för länge. Juridiskt problematiskt har det sagts även om jag anser att det inte är någon större juridisk fråga utan snarare en politisk efter att många instanser sagt sitt. Det började med justitieministeriet, som sade att det var möjligt att också tillämpa reglerna för stöd på Åland. Det hjälpte inte, och frågan fördes därför till Ålandsdelegationen som också sade att det var möjligt att låta Åland få del av stödsystemet på något sätt. Men inte heller det hjälpte utan frågan fördes genom lagförslaget om inmatningstarifferna till riksdagen med konstaterandet att det inte kunde omfatta Åland och grundlagsutskottet måste följaktligen gripa in och tillrättalägga sakernas rätta förhållande och förena sig i vad justitieministeriet och Ålandsdelegationen redan sagt. Det är möjligt för de åländska vindkraftverken att få del av stödformerna, och inte mer än rätt heller för den delen eftersom Åland bidrar till att uppfylla EU:s miljömål som Finlands bundit både Finland och Åland vid. Självfallet dock inte så att Åland får stöd både genom den vanliga landskapsbudgeten och dessutom stöd direkt från staten, men det handlar om teknikaliteter att se till att så inte sker. Vad gör man så när tre olika organ är helt ense om den juridiska bedömningen, jo man försöker naturligtvis hitta en fjärde, och det är vad som nu skett. Ärendet har förts till Justitiekansler för utlåtande, och under veckan kunde jag få fram att ärendet skall börja behandlas under mars månad hos JK. Undrar vilket juridiskt organ som blir det femte att uttala sig i frågan, undrar om det kan bli på europeisk nivå, och sedan det sjätte organet? Då är vi kanske på global nivå? Och frågan är den samma: kan systemet med inmatningstariffer tillämpas på åländska vindkraftverk?
Presidentens kansli
Under veckan kom namnen på de personer som skall arbeta vid president Sauli Niinistös kansli. De är viktiga för Ålands del eftersom presidenten är så viktig för Ålands del. Det var därför glädjande att se åtminstone två mycket bekanta namn nämligen Teemu Tanner och Minna Hulkkonen. Både två personer som med sin sakkunskap gjorde stort intryck under min tid i utrikesutskottet.
Sist men inte minst vädret.
Vädret har skiftat den här veckan för min del, det är det minsta man kan säga. Ett sjukhusbesök i Örebro förde mig från ett mycket snörikt Helsingfors på fredag kväll till Mariehamn med jämförelsevis mycket litet snö genom Sverige på lördagen till ett absolut snöfritt Örebro och med vägar så torra att det var sommarväglag. Tillbaka med kvällsfärjan till Mariehamn blåste det dock ordentligt och väl i Mariehamn var allt täck med snö efter kvällens snöfall.