Vecka 11
Återigen måste jag ställa mig frågan är det verkligen någon som läser vad jag skriver på min hemsida och facebook, eller är det i tidningarna man skall skriva om man skall förmedla någon information till uppdragsgivarna, eller väljarna som de också kallas. Någonting säger mig att de som följer sociala media noggrant ändå är väldigt få, att den stora gruppen människor som är politiskt intresserade återfinns bland tidningsläsarna, må det sedan vara pappersversionen eller nätversionen. Alltså borde man, eller jag som första person singularis heter på svenska, ägna mer tid åt att skriva riksdagsbrev som kan erbjudas tidningarna. Den diskussionen har jag nu haft med chefredaktörerna för de lokala bladen.
Frankrikes presidentval
Frankrike står inför ett presidentval och det föranledde att jag sammanträffade med franske ambassadören för att fråga om han kan komma till riksdagens vängrupp för Frankrike och berätta om valet. Det kan han, men en fransk ambassadörs möjligheter att tala om ett kommande presidentval är begränsade. Vi kan få veta allt om hur valet går till rent tekniskt och kanske få resultatet från några valpejlingar, men inte mer. Resten får vi ta reda på själva. Och det går inte att undvika om man som jag följer France 24. Där talas nästan inte om något annat. Om att Marine LePen nu fått ihop de sista 500 underskrifterna hon behövde för att bli officiell kandidat, om hur Sarkozy gör olika populistiska utspel. Han friar till LePens väljare och till Hollandes om vartannat. Han talar om att lämna Schengen, knappast allvarligt menat. Vad är då Marine LePens roll? Hon kommer inte att gå till andra omgången som sin far, och hon kommer inte heller att ge rösterna till någon utpekad i andra omgången. Istället kommer hennes röster att vara inom räckhåll för den som kan locka hennes väljare, och då gäller det att ligga på högerkanten vara fientligt inställd till invandrare etc. Men allt det här är naturligtvis bara spekulationer. Hur det går i verkligheten det får vi vänta till den 22 april innan vi får veta. Vad livet skulle vara fattigt utan presidentval.
Jaakko Hautamäki
Jaakko Hautamäki var en uppskattad och kanske ibland fruktad skribent i riksdagen. Han var Helsingin Sanomats bevakare av vad som hände i riksdagen. Han hörde till riksdagscaféets inventarier. En av de första gånger jag medverkade i en presskonferens i riksdagen och sedan kunde konstatera att inte ett ord av vad jag sagt fanns med i hans artikel ringde jag upp honom för att fråga om han inte förstått vad jag sagt. Han tackade för att jag tagit kontakt, men han hade nog förstått. Jaakko talade en mycket god svenska och följde också med presidenten till Åland på hennes sommarbesök 2010. Hans penna var skarp, men alltid saklig och korrekt. Blev man inte citerad hade man nog inte sagt något viktigt. Nu finns inte Jaakko mer, han rycktes bort i för några dagar sedan och den här veckan fanns en kondoleansbok utlagd i riksdagen.
UN WOMEN
Finlands UN WOMEN:s strategigrupp, där jag ingått hade sitt sista möte och vi lade sista handen vid strategin som alltså är hur det som en gång hette UNIFEM och var Helvi Sipiläs baby nu skall bedriva verksamheten vidare. UN WOMEN omfattar ett mycket större område inom FN strukturen, men är trots det mindre kända. Hur många på gatan vet vad UN WOMEN sysslar med? Hur skall vi bli kända? Ja, det var frågor vi försökte hitta svar på. Vi skall fortsätta verka för kvinnofrågor på det nationella planet, det kan gälla invandrarkvinnors integrering i det finska samhället genom att bekämpa analfabetismen, men också vara aktörer på det globala planet. Vi skall försöka dra vårt strå till stacken för att Rio plus-mötet skall ha en inriktning som mer tar hänsyn till kvinnornas roll i arbetet.
Riksdagens kvinnonätverk hade möte under veckan och diskuterade bland annat hur vi kan bidra till utvecklingen i länder där inte kvinnor har den roll kvinnliga riksdagsledamöter i Finland har. De länderna är många, men genom Finlands medverkan i olika internationella sammanhang blir frågan mer intressant på vissa håll. Hit hör Afghanistan och länder som varit föremål för den s.k. arabiska våren och jag tänker då främst på Tunisien. Vårt samarbete kvinnor emellan över partigränserna har sällan motsvarighet i de länder där inte demokratin har en längre tradition som i Afghanistan. Kvinnliga parlamentariker där är särskilt modiga, medan de i länder som Tunisien haft en fri ställning, men nu hotas av nya vindar som vi inte alls vill förknippa med den arabiska våren utan snarare med en nattsvart arabisk höst. Låt oss hoppas att deras och vårt arbete inte är förgäves.
Människohandel
Under veckan hölls också inom ramen för det kvinnliga nätverket i riksdagen i samarbete med NYTKIS, TANE och Ombudsmannen för minoriteter/Nationella rapportören av människohandel med titeln ”How to Prevent and Combat Sex Trade in Finland”. Det var en självklarhet att minoritetsombudsmannen Eva Biaudet skulle delta och var en självskriven talare. Finland är väl framme på området, men fortfarande finns mycket att göra. Det gäller att hela tiden vara vaksam och det är nog bara att konstatera att Sverige med sin strängare lagstiftning som förbjuder köp av sexuella tjänster över lag och inte som fallet är i Finland bara i de sammanhang det handlar om offer för människohandel är mer effektiv. Prostitutionen har minskat i Sverige. Säkert är det så att den delvis flyttat inomhus så att den inte skall synas ute på gatan, men det är inte hela sanningen. Den har minskat. Eftersom vi just nu sysslar med just den frågan i Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet börjar man känna sig lite som specialist på de här frågorna. Finland är slutligen i färd med att godkänna regeringspropositionen om Europarådets konvention om bekämpande av människohandel. Visserligen blir det nu ett erkännande, men på en miniminivå. Och de som inte får det skydd de borde få i större omfattning är offren, oftast kvinnor, men inte alltid. Det finns män som också är offer för människohandel, särskilt inom arbetslivet. I Sverige är kriteriet för att dåliga arbetsvillkor som gör att det betraktas som människohandel att det handlar om ”slavliknande förhållanden”. Det första fallet som fördes till rätten klassades inte som människohandel, vi får se hur utvecklingen går, men en sak är säker arbetarskyddsmyndigheterna har en stor roll i sammanhanget.
Vängrupper och utrikespolitik
Flera av riksdagens vängrupper sammanträdde, men det intressantaste mötet var nog det som utrikesutskottet och Israels vängrupp hade med professor Dan Schueftan från Haifa som var mycket direkt i sina uttalanden och som beskrev vilket framgångsrikt land Israel är i alla avseenden, men att det inte hjälper när man lever i ett så orligt område. Att den våg av förändring som drar fram i Nordafrika inte bara ger osäkerhet i de länder den drar fram, men att det också gör Israels situation mer utsatt. Han var mycket kritisk till FN och tog som exempel den FN resolution om Libyen som dagen innan hade godkänts av FN. Trots det var han för en tvåstatslösning.
För den som alls funderar på utrikespolitik är det omöjligt att gå förbi Syrien, läget försämras, rapporterna blir bara grymmare och grymmare. Antalet dödsoffer stiger och något måste göras. FN är som ett antal gånger tidigare handlingsförlamat utom på en punkt. Till området har man skickat en av sina mest erfarna och respekterade tidigare medarbetare Kofi Annan som också träffade president Bashar al-Assad. Hans privata mail till den engelskfödda hustrun har läckt ut och de handlar bland annat om hur han skall kunna skaffa filmer och musik från väst trots att landet är under sanktion. Det verkar helt absurt i sammanhanget. Hur kan en man med en god utbildning och som genom äktenskapet varit utsatt för västerländsk influens under många år svara för sådana grymheter mot det egna landets invånare? Frågan är nu vilken betydelse FN:s nya och omhuldade doktrin ”Responsibility to protect” har? Finns det en skyldighet att ingripa i Syrien? Den uppmärksamme tittaren kunde se att bland de rådgivare som åtföljde Kofi Annan fanns Robert Dann, chef för den enhet inom FN som heter Mediation Support Unit (MSU), och som var en av de medverkade i det seminarium om Ålandsfrågans lösning som hölls i New York i januari i år.
När jag är inne på utrikesfrågorna bör det också nämnas att vi på Ålandskontoret i Helsingfors hade besök av parlamentariker från Kenya. De var i Finland för att studera förvaltningsmodellen. Vad finns på kommunal nivå, vad finns på regional nivå och vad finns på statlig nivå. Hur är Ålands självstyrelse uppbyggd och hur passar den in i sammanhanget. Vem har beskattningsrätt och vem har inte, och i så fall varför inte. Inte så lätt att förklara att Åland har en helt särskild ställning som självstyrt område utgående ifrån ett beslut av Nationernas förbund och ingen nationell lösning. Förhoppningsvis lyckades jag förklara systemet så att de kunde ställa de relevanta frågorna när de träffade de som verkligen kunde besvara varför och hur den finska förvaltningsmodellen är uppbyggd.
Kommunreformen i riket
Det var på sätt och vis en bra övning inför riksdagskollegan Maarit Feldt-Rantas presentation för de åländska socialdemokraterna av den pågående kommunreformen i riket. Det var hennes 91:a presentation av ämnet och det märktes. Beskrivningen var klar och tydlig. Den har inte så mycket med förhållandena på Åland att göra, men väcker frågor som behöver besvaras här också. Vad är en kommun och vad skall den ha för uppgifter. Ingenstans i Europa är kommunerna så starka som i Finland och det beror naturligtvis på att i alla länder åligger många av de uppgifter som ankommer på kommunerna på regionala organ. Län, landsting eller vad det kan heta. Men nu har det visat sig att de här uppgifterna är övermäktiga även för de relativt starka finska kommunerna. Primärkommunerna måste förstärkas. Det skall ske på frivillig väg och med oppositionens medverkan var det tänkt. Hur det går med den saken det återstår att se. Viktigt skulle dock vara att det så långt möjligt sker genom diskussioner som leder till enighet, all intern splittring i de här frågorna riskerar att äventyra svenskan i riket. Och det är här Åland kommer in i bilden. Kommunreformen i riket har inte med Åland att göra. Landskapet är enspråkigt svenskt och det bygger på självstyrelselagen. I riket däremot är svenskans framtid i mindre eller större utsträckning beroende av hur den här reformen lyckas. Och om svenska försvagas i riket blir relationen mellan riket och Åland svårare.
Maarit Feldt-Ranta på besök
Den andra aspekten av reformen som kan ha betydelse för Åland är beskattningen, uppbärande av avgifter eller statsandelar. Åland har lagstiftningsbehörigheten vad gäller kommunalskatten. Om systemet för uppbärande av kommunalskatt i riket förändras eller man kan rent av i teorin åtminstone tänka sig att Finland inte längre skulle uppbära kommunalskatt utan nöja sig med en statsskatt som fördelas enligt någon norm till kommunerna ja, då gäller det för oss att vara med och se till att inte självstyrelsen naggas i kanten.
Debatten om de svenska och finska namnen på Åland
Det här veckobrevet är självfallet inte komplett om jag inte skriver något om Ahvenanmaa och Maarianhamina, ja så heter faktiskt Åland och Mariehamn på ett annat språk, och så ska det heta på det språket. Det kan ingen ifrågasätta, precis på samma sätt som det heter Lontoo, Ruotsi och Tukholma. En språknämnd har nu gjort en språklig och kulturell bedömning av frågan och kommit fram till att dessa namn har historisk hävd och att de därför skall användas parallellt. När Mariehamn blev stad 1861 var Finland och Åland en del av Ryssland och det var två parallella namn på staden. Vad som glöms bort i sammanhanget är att sedan dess har något hänt. Nationernas förbund har beslutat att Åland skulle tillhöra den självständiga staten Finland mot ett löfte om att Åland skulle bevaras svenskt och så sker inte när det i internationella sammanhang är de finska namnen som dyker upp på kartor och i andra sammanhang. I globaliseringens tidevarv har de finska namnen brett ut sig över hela världen, och det svenska namnet Åland börjar försvinna, Åland som hittills varit ett varumärke. Lantmäteristyrelsen har sagt sitt båda namnen skall finnas kvar även om det innebär att hela världen kommer att tala om ”the Ahvenanmaa islands”, les îles d’Ahvenanmaa” eller ”die Ahvenanmaa Inseln”. Därmed basta. Den juridiska bedömningen däremot den ligger nu hos Justitieombudsmannen dit Ålands handelskammare fört ärendet. Hur det går får vi se.
En sak är dock säker det här är ingen nytt fenomen. Det är en välkänd metod i konflikter att döpa om minoriteters eller fiendens ortsnamn. Metoden har tillämpats i forna Jugoslavien med större eller mindre framgång. Jag kan ännu känna respekt för namnen Lički Osik och Teslingrad. Det gällde som FN-tjänsteman att aldrig använda fel ord i fel sammanhang. I Europa rådets senaste rapport över Kroatien är en av de punkter landet kritiseras på just det faktum att man tagit bort namnskyltar med den variant landets minoritet använder. En minoritet har rätt till sina ortsnamn och det har visat sig svårt i dagens internet tid om det inte finns vilja att gå över till bara minoritetens eget namn.
Ett av förslagen är till att lösa problemet är att genom en överenskommelseförordning bli ett eget kartland som Färöarna redan länge varit, men det känns verkligen som långsökt. Skall det inte gå att få förståelse för den här frågan ändå. Det handlar ju bara om en liten folkspillra på 28.000 människor som aldrig kan hota majoritetsbefolkningens rätt till att använda Ahvenanmaa och Maarianhamina, men som om inte förståelsen finns från de ansvariga kan röra upp så mycket hat mot minoriteten.
Vera filmfestival
Under veckan pågick också filmfestivalen Vera i Mariehamn. Den avslutades på lördagen med bl.a. en film om Cuba av den serbiske dokumentärfilmare Goran Radovanović. Han besökte tillsammans med sin hustru Åland, eller Alandski ostrva som det heter på serbiska än så länge. Han var här första gången för sex år sedan då han också vann Vera statyetten. Det gjorde han inte den här gången, men han kommer tillbaka får man anta. Nästa filmprojekt handlar om Kosovo och om den verklighet majoriteten och minoriteten där lever i. Där pågår hela tiden just det att man byter namn på varandras orter så att man inte skall känna sig hemma där man är oönskad.