Hektisk sista vecka
juni 25th, 2012VeckobrevVecka 25
Ålands fredsinstitut
Veckan började med intervju till något som skall bli en historik över Ålands fredsmuseum. Den 24 oktober 2012 på FN-dagen är det exakt 20 år sedan institutet öppnades. Anledningen till att jag intervjuades var naturligtvis att jag gjorde den utredning som ledde till att institutet upprättades, eller som den hette ”Ålands fredscentrum – En utredning om möjligheterna att upprätta ett fredsinstitut på Åland och en kartläggning av redan förefintliga fredsinstitut i Norden och övriga Europa”. Det var många motstridiga viljor och mycket fintande och taktikerande i början, och institutet kom nog inte alls igång för att utredningen gjordes, snarare tvärtom. Den kom igång tack vara handfasta personer som inte lät sig stoppas av att några ville utreda i all evighet, eller styra över det i helt annan riktning. Men institutet kom igång och jag fick uppdraget att bli ordförande för det forskarråd som inrättades. Tyvärr blev min tid där alldeles för kort på grund av att jag drog ut i fält. Det blev inte som planerat sex månader i krigets forna Jugoslavien utan tre och ett halvt år. Mycket av det tänkta och planerade blev därför för min del ogjort.
Men hur var det då tänkt att själva institutet skulle gestalta sig och hur blev det? En sak som jag var helt säker på redan då var att något fredsmuseum skulle det inte vara. Det hade varit ett av förslagen efter att beslutet om att Nordens institut skulle inrättas på Åland, men innan det genomförts. Ett fredsmuseum var tänkt att torpedera idén om ett Nordens institut, och det ville ingen. Först skulle vi ha ett Nordens institut och sedan skulle vi ha något som skulle ha med fred att göra, ha Ålands självstyresle, demilitariseringen och neutraliseringen som utgångspunkt, men inte ett museum, och så blev det. Vad det stod i utredningen, ja, det kan den som orkar läsa i ÅUS 1988:3, och den som inte orkar får vänta tills historiken kommer.
Ålandsseminarium i Genève
Veckan fortsatte därefter med ett internationellt symposium i Genève av Utrikesministeriet och Geneva Centre for Security Policy med rubriken ”Ninety years after the Åland Islands Settlement-Challenges and Prospects for Peace Mediation”. Institutet som förkortas GCSP har som ledord ”Impartial, Inclusive, Influential”.
Där fanns många pålästa insatta, kunniga talare och panelister som fredsinstitutets direktör, lantrådet, utrikesministern och flera därtill, men om man får tillåta sig lite kritik och det måste man ibland, ärlighet varar längst, så finns det alltid deltagare i sådana här sammanhang som har en otillåtet dålig kunskap om både historien, utvecklingen och den nutida situationen och som därför inte tillför mycket utan utmålar en glansbild som inte kan intressera en enda person i något konfliktområde. För att göra ett trovärdigt intryck gäller det att vara ärlig, att inte bara berätta det som man lyckats med utan också berätta om det som man inte lyckats med. Det är lika viktigt om man skall ge råd till andra, och bistå dem i att inte göra samma misstag. Och sist men inte minst visar alla sådana här övningar att påminna om att varje stat med en minoritet för alltid måste ta ett ansvar för minoriteten om det inte skall gå snett.
Alla dessa institut…
Och varför hade man då valt detta institut (GCSP) och vad gör de? Det kan tyckas vara många olika institut som sysslar med fred och så är det. När Finlands mission i Genève tillsammans med landskapsstyrelsen ordnade det första seminariet i december 1999 valde vi att samarbeta med WSP – International. Den som då skrev det som sedan skulle bli den seminarierapport vi publicerade heter, Scott M. Weber, en person som jag länge kom att stå i kontakt med. Han återfinns idag som Director-General på Interpeace. Och vad gör de? På hemsidan står det “Interpeace is an independent, international peacebuilding organization and strategic partner of the United Nations.” Och huvudkontoret återfinns I Genève. Under de år som gått sedan 1999, och på rekommendation av min närmaste chef inom FN, Sergio Vieira de Mello har jag oftast haft kontakt med HD Centre for humanitarian dialogue. Och vad gör man där? På hemsidan skriver de “Centre for Humanitarian Dialogue is an independent mediation organisation, based in Geneva, Switzerland, dedicated to improving the global response to armed conflict. ” Men den här gången hade man alltså valt att samarbeta med något som heter GCSP (Geneva Centre for Security Policy) .
För att bedöma vilket som är det bästa ur åländsk synpunkt måste man nog vara expert.
Åter i Helsingfors
Onsdagen i Helsingfors var späckad med möten. Det känns att det är de sista självande dagarna. Stora utskottet fick en halvtimme med Joseph P. Quinland, direkt från Wall street i alla avseenden. Vi fick en klar bild av hur man i bankkvarteren på Manhattan ser på möjligheten för en valuta som Euron att överleva i ett område som inte är en federation.
Greta Lohiniva
Snabbt vidare till stora utskottet och grundlagsutskottet, allt handlar naturligtvis om stabiliseringspaketet. Dock inte lunchmötet med Anna-Maja Henriksson. Det handlade om allt som har med Åland att göra, och det är mycket. Det blir vindkraft, utjämingsbelopp, självstyrelslagsreform och mycket mer därtill på en timme. Sedan var det bara att springa tillbaka till ytterligare ett möte i stora utskottet innan det var dags för plenum och pensionärskaffe för Greta Lohiniva. Så otroligt unga pensionärerna har blivit nuförtiden, annat var det förr. Då var det ålderstigna generalsekreterare som gick i pension, men nu visade det sig inte bättre än att även den ålderstigne generalsekreteraren fanns på plats och minsann inte alls var så åldersstigen som man kunna förvänta sig efter alla dessa år, tvärtom. Jag harr alltid varit mycket nära knuten till Greta alltsedan vi började arbeta tillsammans 1983. Det var före den nuvarande självstyrelselagens tid och det gamla stelbenta systemet då varje utgiftspost i landskapets budget skulle jämföras med exakt en och samma utgift i riksbudgeten. När jag blev delegationssekreterare vid den då nyligen inrättade delegationssekretariatet vid Ålands delegation i Nordiska rådet (nuvarande delegation kan ni hitta här) måste det finnas en jämförelsetjänst i riket och det blev Greta Lohinivas tjänst som biträdande generalsekreterare. Så när Greta fick höjd lön så fick också jag med mer eller mindre automatik höjd lön. Så var systemet då, alltså långt före klumpsummans tid. Nu har alltså min parhäst redan gått i pension.
SORTU legaliserat i Baskien/Spanien
I staden fanns den dagen också den representant från Baskien som är deras lobbyist i Bryssel och ofta kommer till Helsingfors, men under det här besöket i riksdagen kom ett för dem glädjebesked. De har fått ett nytt vänsterparti med självständighet på programmet legaliserat. Meddelandet kom när vi satt där. Själv är jag varken särskilt långt ut till vänster eller intresserad av självständighet, men jag anser att de som har den åsikten skall få ha den åsikten utan att hamna i fängelse eller råka ut för annat elände så länge de inte tar till våld. Partiet heter SORTU. Det var alltså Spaniens författningsdomstol som fattat det avgörande beslutet.
Europeiskt nätverk mot trafficking
Plenum med omröstningar på förslag av oppositionen och ett extra möte i stora utskottet innan det var dags att bege sig av på den långa resan hem. Men en sak hanns med på morgonen nämligen ett kort möte i riksdagen med representanter för de parlamentariker som bildat ett europeiskt nätverk mot trafficking. En del gamla bekanta från det möte jag deltog i tidigare under året i Haag och nya ansikten. De kom nu till Helsingfors för att bekanta sig med situationen i det land som alltså har en oberoende rapportör i Eva Biaudet. I Finlands riksdag har vi kommit fram till att vi inte skall bilda någon ny grupp för de riksdagsledamöter som är särskilt villiga att engagera sig i denna fråga. Den grupp för mänskliga rättigheter vi har under ledning av Ilkka Kantola är särskilt väl lämpad att ta hand om denna uppgift.
Tillbaka till Åland
Den långa resan ja. Utan Air Ålands flyg går den med tåg till Åbo via Långnäs och buss till Mariehamn i den sena natten. Enda sättet att få med sig allt det bagage som skall tas hem över sommaren. Övervikt hade man aldrig hört talas om på Air Åland de 2-3 gånger i året det kunde bli aktuellt, annat är det nu.
Sedan var det midsommar och vackert väder, man kunde sitta ute i trädgården med goda vänner. Det var bara att försöka bortse från alla de sniglar som gör sitt intåg i vårt kvarter.