Insändare i Ålandstidningen och Nya Åland 26/7
juli 30th, 2012Kolumner och artiklarDålig arbetsmoral?
Det har ifrågasatts varför jag inte infann mig i riksdagen för behandlingen av det ekonomiska stödpaketet till Spanien. Själv anser jag att jag befunnit mig i riksdagen varje minut för behandlingen av det här ärendet.
Åland har en särskild plats i stora utskottet där EU-ärenden behandlas. Avsikten är att den åländske riksdagsledamoten skall ha möjlighet att följa europeiska frågor eftersom dessa i Ålands fall går via ministerierna i Helsingfors. Jag skall kunna alarmera ministerierna eller de åländska myndigheterna om allt inte går som det skall. Platsen är inte en ordinarie plats, jag får inte rösta, inte ersätta någon, men ställa frågor och diskutera som alla andra. Jag har valt att inte bara använda platsen för att följa åländska frågor utan följa alla ärenden. Svenska riksdagsgruppens ordinarie plats innehas av Astrid Thors och genom vårt samarbete har jag enligt min åsikt stort inflytande både i för Åland särskilt viktiga frågor och i även andra ärenden. De som sitter i stora utskottet är mer insatta i den ekonomiska krisen i Europa än den vanlige riksdagsledamoten. Sitter man dessutom som jag i grundlagsutskottet och där behandlar den författningsrättsliga sidan av ärendet, som framför allt skett i Finland och Tyskland, eller sitter man som Astrid Thors i finansutskottet kan man inte ha bättre förutsättningar.
Stora utskottet sammanträder utanför sessionsperioden, men inte bara rent fysiskt. Vi är dessutom uppkopplade 24 timmar i dygnet sju dagar i veckan. Vi måste vara nåbara hela tiden. Det kommer ett meddelande på telefonen att man genast måste koppla upp sig för att t.ex. läsa en redogörelse som finansministerns tjänsteman skrivit mitt under toppmötet. Statsministerns meddelanden från något möte länkas direkt vidare. Vi kan och måste hela tiden följa allt. Alla sådana handlingar är hemliga och bara tillgängliga för utskottets medlemmar. Stora utskottet fattar beslut på riksdagens vägnar och därför detta intensiva arbete. Jag alltså valt att följa detta tempo trots att jag inte har rösträtt.
Den ekonomiska krisen, stödpaketen, hörande av ministrarna Vanhanen, Katainen, Urpilainen, Grekland, Spanien, Cypern, redogörelser av Greklands finansminister, amerikanska finansexperter, jag har deltagit i allt och anser mig mycket insatt. De sista timmarna och minuterna före Finland slöt separatavtalet med Spanien och plenum ägde rum var vi, men även de övriga medlemmarna av Svenska riksdagsgruppen, ytterst aktiva. Jag hade beredskap att förflytta mig till Helsingfors trots att jag alltså hade haft möjlighet att under arbetets gång få fram mina synpunkter. Jag hade också beredskap för att hålla riksdagsgruppens anförande om inte den ordinarie medlemmen hunnit tillbaka till Finland. Jag deltog i utformningen av gruppanförandet, och hade inga synpunkter jag inte fick fram.
Det kartlades vem som kunde vara på plats. Eftersom jag fått fram mina synpunkter, inte hade några från gruppen avvikande åsikter, inte hade något behov av att frondera i frågan, rösta mot regeringen eller gruppen, hålla något anförande med en avvikande åsikt, eller att regeringens förtroende var beroende av min röst gjordes den bedömningen att min, liksom Stefan Wallins, närvaro inte var nödvändig.
Det är helt rätt att det inte bara handlar om ”att trycka på knappen”. Det handlar om att vara anträffbar och beredd att ta sitt ansvar 24 timmar i dygnet sju dagar i veckan. Jag har under hela mitt yrkesliv ofta blivit tillsagd att ta det lite lugnare, inte tro att allt är så viktigt, någon gång måste du vara ledig etc., men aldrig tidigare har jag hört att jag skulle ha dålig arbetsmoral. Det är en ny upplevelse.
Att jag befann mig i Sverige och hade en bilkörning framför mig på dryga 1000 km saknar betydelse. Det är mitt val och var på inget sätt ett hinder för mig. Det är visserligen sant att resan mellan Mariehamn och Helsingfors blivit besvärlig sedan Air Åland slutade trafikera linjen, men just för att jag inte skall komma ens några minuter för sent till grundlagsutskottets möte på tisdag morgon och just för att jag inte skall gå ens några minuter för tidigt från stora utskottets möte på fredag eftermiddag har jag begärt och fått tillstånd av riksdagen att varje tisdag morgon och varje fredag eftermiddag flyga till och från Helsingfors via Stockholm, för sådan är nämligen min arbetsmoral.
Elisabeth Nauclér