Medel till vindkraften på Åland finns i budgeten, men ännu har inte ingen politisk lösning skett
augusti 29th, 2012VeckobrevVecka 34
Möte med lagtingets parlamentariska kommitté
Veckan började med ett möte med 2012 års parlamentariska kommitté för utveckling av självstyrelsesystemet som den så högtidligt heter. Jag sitter inte i kommittén, men har närvarorätt och det är nog så behövligt om man skall kunna arbeta med de här frågorna i Helsingfors och det skall man. Den andra parlamnetariska kommittén i riket som justitieministeriet tillsatt har ingen koppling till riksdagsgrupperna utan är tillsatta av partierna, men trots det måste diskussionen pågå i riksdagsgrupperna, och det är också bara riksdagsledamöter som sitter i gruppen, men jag kan lova att det inte är någon lätt uppgift att få till stånd diskussioner riksdagsgrupperna när det inte finns någon direkt koppling till dem. Därför behövs alla goda krafter. Därför bjuds de olika medlemmarna in och kontakter tas på alla plan. Här har de olika partierna på Åland en viktig roll, Centern talar med Centern, Moderaterna med Samlingspartiet, Socialdemokraterna med Socialdemokraterna osv. På min lott kommer väl de partierna som inte har någon motsvarighet här och då blir det väl att i första hand ta sig an Sannfinländarna kan tänkas……
Svenska riksdagsgruppens sommarmöte
När Svenska riksdagsgruppen höll sitt årliga sommarmöte i Västra Nyland, närmare bestämt i Raseborg, eller som man skulle sagt för någon tid sedan Ekenäs. Ja, det vill säga de som kunde uttala stadens rätta namn som det skulle uttalas och inte sade Eknäs. Vi besökte också Karis, och har man som jag haft en sekreterare född i Karis så är det svårt att uttala namnet på annat sätt än med stark betoning på första stavelsen som om det vore ett finskt ord.
Dessa sommarmöten ägnas åt att gå igenom de politiska läget som de olika ledamöterna uppfattat det och naturligtvis gå igen finansministeriets budgetförslag. Vad finns det för möjligheter ätt ändra på det? För Ålands del finns inga stora problem i riksbudgeten. Bestlutar man att Ålands vindkraft är av intresse så finns det medel i budgeten, men finns det inget intresse och ingen vilja så hjälper det inte att det finns medel i budgeten.
Väldigt mycket i rikspolitiken är naturligtvis uppladdning inför höstens kommunalval och jag inbillar mig därför att det kommer att bli en relativt lugn höst för min del. Så många riksdagsledamöter ställer upp i kommunalvalet att deras engagemang i första hand kommer att ligga där.
Gruppen var dock enig om att diskussionen kring Ålands självstyrelseutveckling bör finnas även i riksdagsgruppen trots att det inte är gruppen som har en representant i kommittén utan Svenska folkpartiet.
Besöket i Ekenäs kom i mångt och mycket att handla om småföretagsamhet, och det var ytterst genomtänkta förslag till förbättringar de företagare som kom för att möta oss hade. Förslag om rationaliseringar av momsredovisningen etc., om vi lyckas ändra det stelbenta systemet är väl en annan sak, men oavsett bra att få insyn i vad man upplever som besvärliga hinder.
Konferens om ryska Alaska
Under veckan hölls också en konferens på Åland i regi av Ålands emigrantsinstitut med rubriken ”Those Other Russians” och det var den femte konferensen i sitt slag om Russian America. Ett ämne som jag visste alldeles för lite om och som jag tyvärr inte hann lära mig särskilt mycket om eftersom jag bara hade möjlighet att vara med på öppningen och de två första föreläsningarna, men ack så fascinerande föredrag. Det ena av Sven Haakanson från Alutiiq Museum på ön Kodiak i Alaska. Hans farfar kom från Danmark och hans farmor från Norge. De norska släktingarna hade han inte någon större kontakt med. Troligen hade de blivit så chockade när de fick veta att av den norska damen som de inte hört något av sedan hon fanns och därför troligen inte efterlämnat några efterlevande i själva verket efterlämnat 500 släktingar. Hon och hennes man hade fått 19 barn som sedan alla i sin tur fått många barn om än inte 19, men så där tio var så fanns det idag 500 släktingar over there.
Själv visste jag som sagt mycket lite, nästan bara att en av guvernörerna över det ryska Alaska hette Hampus Furuhjelm, en finländsk adelsman vars anfader hette Enok Nauclér. Något annat som jag länge funderat över att det talas och skrivs så lite om är likheterna eller skillnaderna mellan det autonoma Finland inom ramen för tsarens Ryssland och det autonoma Åland inom ramen för Finland. Man brukar ibland fråga om autonomi bara är möjligt i demokratier, men Finlands autonomi inom tsarryssland är ett exempel på motsatsen. Det är klart att förhållandet mellan Ryssland och Finland har påverkat förhållandet mellan Finland och Åland, men hur. Ja, en hel del fick vi veta genom att lyssna på forskaren Pertti Hakala som talade under rubriken ”The Åland Autonomy in comparison to the Autonomy of the Grand Duchy of Finland”, men även han förvånades över att inte fler intresserat sig för den här aspekten.
Höstens första möte med landskapsregeringen hölls den här veckan och vi kan bara konstatera att mycket av det arbete vi har framför oss återfinns i berättelsen till självstyrelsepolitiska nämnden. Det är ganska givet att den enda folkvalda i Helsingfors som representerar Åland får den rollen.
Möjligheternas torg
Möjligheternas torg hölls traditionsenligt den här veckan. Till traditionen hör inte att det skall regna och det satte nog tyvärr sina spår i besökarsiffrorna, men väl värt att ta sig dit mellan regnskurarna.
Om man får önska sig något så är det dock att de som kommer från riket för att tala om de här frågorna sätter sig in i vad som gäller här på Åland, vilka problem som finns här och hur vi kan påverka för att förändra våra attityder. Nu blev det alltför abstrakt och inriktat på vad som är fel i riket utan koppling till Åland.
Samfundet Sverige-Finland
Innan det blir allvar kan det om det vill sig väl bli kräftor, men det var inte den enda trevliga tillställningen den här veckan. Samfundet Sverige-Finland inledde sitt besök på Åland och det innebar för mig en kväll med verkliga Finlandsvänner och kännare som ett par tidigare svenska ambassadörer i Helsingfors, den åländske röde generalen Eyolf Mattssons systerdotter och statsvetaren Olof Ruin för övrigt en gång 1Q på Värmlands nation i Lund. Men även dessa experter sade sig ha fått lära sig mycket nytt om Åland som de inte tidigare kände till.