
föreställer 150 hemvete bakas på Karl Ers i Svartsmara

Sannfinländska bakar hemvete på Karl Ers i Svartsmara
Vecka 38
Veckan började med ett besök av statminister Katainen. Det var länge planerat och efterlängtat, och tanken var att det skulle inte bara vara den traditionella överläggningen, den kravfyllda presskonferensen och en lunch utan i besöket skulle också ingå en mer avslappnande del där man fritt kunde ha lite åsikter om både det ena och det andra, och man skulle lära känna varandra. Rådjursjakt med efterföljande middag var det tänkt, men tänkte det gjorde man på den tiden vi hade ett flygbolag som hette Air Åland. Nu går flyget till Helsingfors varken på morgonen eller kvällen om man inte gör sig omaket att flyga över Stockholm förstås. Alltså inställdes den delen av besöket för statministern måste vara i Helsingfors tidigt nästa morgon. Och mer av den här sorten kommer vi att få se framöver. Antingen blir det att övernatta i Helsingfors för ett kort möte, eller så får det bli videokonferens. Det här är ett säkert sätt att klippa banden till riket. Snart får man väl ta båten till Helsingfors på hösten och hem till julen, möjligen kan man hämta varma kläder under allhelgona.
Statministern hade många glädjande besked att ge som att han nu skulle återuppta traditionen från Lipponens tid med att arrangera särskilda aftonskolor för regeringen där man diskuterar åländska frågor. För den som inte bara varit med på dessa aftonskolor tidigare utan också det arbete som gjordes i den s.k. aftonskolegruppen, som bestod av ett antal tjänstemän som satts att arbeta med åländska frågor under ledning av statministerns statssekreterare och motsvarande grupp från Åland ledda av kanslichefen, tills man tog livet av kanslichefen vill säga, var detta besked mycket välkommet. Statministern lovade också ta fler gäster till Åland, lättare sagt än gjort när vi inte har något fungerande flyg längre, men det påpekade vi inte. Utan framhöll istället vikten av att Finland skulle se till att vi fick besök av en kommissionär. Fast det var nära att lyckas när Loyola de Palacio (ni kan hitta ett arkiv över hennes kommissionsarbete här) var transport- och energikommissionär, men ingen kommissionär har varit till Åland under sin tid som kommissionär – men noteras kan att Danmark tagit en kommissionär till Grönland trots att Grönland inte ens är med i EU. Åländska företagare kunde komma med på handelsbefrämjande resor som Finland företar utomlands sade statministern, men det så länge efterlängtade beskedet om vindkraften det uteblev och det var om det tidningarna skrev. Och det var inte enda gången det talades vindkraft den här veckan.
Den här veckan valde jag också att flyga till Helsingfors med eftermiddagsflyget på måndagen för att kunna vara på plats i staden att jag kunde gå på Finlands Atlantsällskaps frukostmöte på tisdagen med diskussion om presidentvalet i USA under rubriken ”Europé in U.S. Presidential Election” med de två damerna Linda Moore Forbes (Dem.) och Ann E.W. Stone (Rep.). Lite för amerikanskt för mig, man pucklar på varandra alldeles oerhört samtidigt som man försöker övertyga publiken om hur mycket man älskar varandra och varandras kandidater som personer – ”he is a fine person, I really like him”.
Det var budgetdebatt den här veckan och det fanns många anledningar att gå upp i debatten. Tyvärr är det sådana restriktioner kring anförandena att debatten verkligen måste kallas snuttifierad. Man hinner inte säga det man tänkt och borde säga, man blir tvungen att läsa innantill för att det skall gå snabbt och det vinner ingen debatt på. Jag hann gå upp ett antal gånger och också ställa ett antal frågor till ministrarna ibland utan att få svar eftersom vissa ministrar fick så förskräckligt många frågor att det bara var omöjligt för dem att svara på mer än några få, men några svar fick jag i alla fall och ett var förstås på frågan om vindkraften. Nu är det senaste att om någon månad skall det komma ett svar, försenat så klart, men det är fyra år för sent redan.
Mitt anförande här
Min fråga till justitieministern (reformen av självstyrelsesystemet)här + svaret här
Min fråga till minister Risikko (sjöfart) här (dock inget svar)
Min fråga till utrikesministeriet (om Finlands bistånd) här (Tuomioja gav nog ett indirekt svar som går att läsa nästa direkt efter min fråga här)
Min fråga till minister Kyllönen (sjöfart) här (inget svar)
Min fråga till minister Häkämies (vindkraften) + hans svar finns här
Ni kan hitta alla debatter här (på finska): tisdag, onsdag och torsdag
En annan sak som är alldeles för sent är allt tal om svaveldirektivet. Nu talar alla om svaveldirektivet, när jag första gången hade upp frågan i utrikesutskottet och vi hörde Olov Widén i utskottet kan jag inte minnas att någon talade om svaveldirektivet, så olika kan det vara.
Förutom att delta i plenidebatten hann jag sticka min inom Sloveniens ambassad i hörnet av Mannerheimvägen och Esplanaden innan den stängs i Finland. Ambassadören, för övrigt en av de mest aktiva i Helsingfors hade packat, familjen var redan hemma och nu far även han. Inte nog med det; Sloveniens ambassad i Stockholm har också lagts ner och kvar i den här delen av världen blir bara Köpenhamnsambassaden som alltså skall bevaka många länder. Sorgligt att höra.
Jag hann informera Argentinas ambassadör om den planerade reformen av Ålands självstyrelsesystem. Alla ambassadörer från Argentina har alltid varit noga med att sätta sig in i den åländska självstyrelsen och anledningen till det heter naturligtvis las Malvinas och ingenting annat, fast det finns visst det som kallar det Falkland Islands. Storbritannien ja, till Storbritanniens ambassad var jag bjuden för att träffa hertigen och hertiginnan av Gloucester, inte vilken hertig och hertiginna som helst utan han drottningens släkting och hon danska. Som alltid när det gäller kungligheter var det noggranna instruktioner om var man skulle stå vad man skulle säga, hur man skulle se ut etc. Om ni inte vet det så kan jag berätta att man för kungligheter alltid blir presenterad och inte introducerad. Nu blev jag varken presenterad eller introducerad eftersom jag fått en så bra plats i budgetdebatten att jag skulle tala just under den här mottagningen. En bra plats på talarlistan låter man inte gå, och eftersom jag räknar med att kungafamiljen inte läser min hemsida så får de inte veta att jag gjorde denna prioritering, men så är min prioritering arbetet går alltid först, även före kungligheter.
Undervisning på försvarskursen blev det en morgon. Tillsammans med kommodor Timo Stålhammar skulle jag tala om Åland. Han skulle tala om hur man försvarar Åland och jag också om hur man försvara Åland, men vi har kanske lite olika syn på hur det görs bäst. Det kan göras med kanonbåtar och med militära medel, men det kan också göras genom att man upprätthåller respekten av ingångna avtal, internationella dokument, stödjer sig på folkrättsliga argument. Jag hade tilldelats 25 minuter som jag inte var så säker på att få att gå ihop med exakt vad jag hade att säga, men när det gått 24 minuter hade jag kvar att säga vad som kunde sägas på en minut och jag insåg då att alla de gånger jag ansvarat för den civila delen av FN:s militära morning briefing nog hade satt sina spår disciplinen fanns där.
Fredagsklubben träffades under ledning av Jani Toivola och vi fick höra minister Heidi Hautalas syn på den närmaste tiden inom hennes verksamhetsområde.
Det var inte bara Sloveniens ambassadör och Argentinas ambassadör jag träffade utan också Ålands ambassadör. Och vem är det kanske någon undrar. Jo, Finland har många ambassadörer och hur många av dem som lägger ned ett särskilt engagemang för Åland det vet jag inte, men en gör det i alla fall alldeles särskilt och det är Pekka Huhtaniemi i London. Han var i Helsingfors och kom förbi riksdagen en morgon så att jag hann få ytterligare information om restaureringen av monumentet i Lewis.
Lördagen blev sedan en speciell dag, speciell dag därför att Ålands forum, riksdagens vängrupp med Ålands lagting skulle göra en utflykt till Åland med Skördedagar och öppna gårdar. Nu kom det att sammanfalla med kommunalvalskampanjen och därför slutade det med att bara en enda person anmält sig, men en nog så viktig riksdagsledamot, nämligen Sannfinländarnas representant i den parlamentariska kommittén på rikssidan som skall se på behovet av att ändra självstyrelsesystemet. Maria Tolppanen är före detta långvarig YLE-medarbetare i Vasa. Vi såg och upplevde mycket det trista vädret till trots. Vi började dagen med självstyrelseinformation av de tidigare riksdagsledamöterna Roger och Gunnar Jansson och avslutade dagen med middag som till förrätt hade Skarvsoppa (eller heter det Skarvensoppa?) och till huvudrätt Knipa. Efter att ha ätit huvudrätten insåg jag dock att den inte borde ätits med kniv och gaffel. Varför äter man inte fågeln med händerna fast man äter kräftorna med händerna även om man sitter på restaurang och borde uppföra sig så drar man sig inte för att sörpla och suga. Precis på samma sätt borde man gnagt på varenda ben, men nästa gång vet jag bättre.
Höjdpunkten på besöket var nog varken självstyrelsen eller skarven utan hemvetet. Vi råkade befinna oss på rätt ställe vid rätt tid. Med andra ord på Karl Ers i Svartsmara när lagtingsledamoten Mattsson råkade sticka sig ut på farstukvisten innan det var dags att kara ut glöden från bakugnen som eldats sedan dagen innan så att de 150 färdigutkavlade och lagom jästa hemvetekakorna kunde börja gräddas. Åke och hustrun gör en imponerande kulturgärning i en historisk miljö. Här bodde en av ålandskämparna och en av de som for ner till Paris när det en gång begav sig. Vi, det vill säga sannfinländaren och självstyrelsesystemförändraren Maria Tolppanen och jag, avslutade så vår rundresa här, efter att ha varit både bl.a. i Sjökvarteret och på Haddnäs gård, den ”välkaste gården 2011”.