En inte helt medgörlig minister Stubb på riksdagens frågestund
oktober 29th, 2012VeckobrevVecka 43
Operans förvaltningsråd
Med president Ahtisaari som ordförande för Operans förvaltningsråd började veckan. På det sättet blev veckan i Helsingfors en dag längre. Till jubileumsprogrammet hör att bjuda in skolor från hela landet och även två åländska skolor hör till dem som bjudits in för att få uppleva en föreställning på nationaloperan. Sottunga har redan varit och Ålands musikinstitut är på kommande.
Rp 109/2012
De vanliga utskottsmötena kräver alltid närvaro och i grundlagsutskottet var det fortsättning på det så intressanta men antagligen inte särskilt för självstyrelsen avgörande är diskussionen om som egentligen är näringsskatt, kan den som har rätt att uppbära skatten också avstå från att uppbära den, och kan då någon annan uppbära den, ja de subtila frågorna är många och fortsättning följer. Denna fråga behandlas som bäst i regeringsproposition 109/2012 i utskottet.
Seminarium om jämlikhet
Den här veckan var det FN-dagen och det innebar att UN WOMEN tillsammans med Riksdagens kvinnonätverk stod som arrangörer för ett seminarium om bl.a. kvinnor i politiken och i panelen återfanns två riksdagsledamöter Paula Lehtomäki och Silvia Modig som vittnade om hur deras utseende kommenterats i pressen på ett sätt som aldrig skulle drabbat män i politiken. Nej, vägen till jämlikhet är lång.
Veckans utrikes
Att det var FN-dag hade också lett till en intressant paneldebatt med bl.a. utrikesminister Erkki Tuomioja, och Erkki gav just den bild av Finlands roll i FN:s fredsarbete vi så gärna ville se, och särskilt under den tid vi hoppats på en plats i säkerhetsrådet, men frågan är, är bilden riktig eller har vi flyttat fokus till EU? Ja, den frågan ställde jag inte bara till Erkki i paneldebatten utan också under riksdagens frågestund senare i veckan till en inte helt medgörlig före detta utrikesminister och numer Europaminister Alexander Stubb, liksom också till statsminister Katainen, men även om ingen av dem gav något bra svar så blev det i alla fall debatt i frågan nere i salen (ni kan se debatten samt Elisabeths frågor här om ni klickar fram till torsdagens videoinspelade plenum och sedan och sedan spolar fram ca. 57 minuter). Jag valde denna gång att ställa frågan på svenska och finska eftersom det var gruppens fråga och gruppen har principen att använda båda språken. Det har jag fått kritik för. Någon hade lyssnat och konstaterat att Katainen inte svarat riktigt på min fråga, vilket för övrigt är mycket vanligt att politiker gör, och därav dragit slutsatsen att den svenska statsministern lärt sig i skolan inte räcker till för att diskutera på svenska och följaktligen behöver inte svenska vara ett obligatoriskt ämne i skolan…. Hå, hå. ja, ja…
Ordföranden i riksdagens människorättsgrupp har länge velat sluta eftersom han varit ordförande längre än vad som tidigare varit brukligt, men jag har tvekat eftersom uppdraget känns väl krävande och ansvarsfullt, men den här veckan beslöt jag acceptera utmaningen. Vid ett möte valdes jag alltså till ordförande och vid samma möte bekantade vi oss med situationen i Västsahara beskrivet av en av de som flytt undan regimen i Marocko och numer bosatt i USA. Senare i veckan lyssnade vi till en representant för kurderna i Syrien, närmare bestämt i norra Syrien, där inte kriget pågår, men dit människor flyr från krigets inferno.
Ett möte där människorättssituationen däremot inte diskuterades, men där det verkligen funnits stor anledning att diskutera dessa frågor var mötet med Tadzjikistans president som var i staden. Han talade istället desto mer och vi som representerade våra respektive riksdagsgrupper satt bara förstummade och lyssnade.
Psoriasis
Sjukdomen psoriasis uppmärksammas världen över den 29 oktober med en särskild dag. Lite i förtid hölls i riksdagen ett seminarium om sjukdomen och om olika forskningsresultat. Eftersom jag levt med denna sjukdom som drabbade mig i tonåren så var det självklart för mig att ställa upp på en intervju i tidningen Ihonaika när man sökte efter någon i riksdagen som själv hade psoriasis eller någon nära anhörig. Statistiskt sett borde det finnas två ledamöter som har psoriasis.
Övrigt som hände under veckan
Att berätta om sina läsupplevelser fick jag göra den här veckan, men i ett bandat program som den som lever kan komma att se. Det var en helt ny upplevelse. Numer läser jag mest facklitteratur och har verkligen ingen vana i att sätta ord på mina känslor när jag läser skönlitteratur.
Isländsk design i staden var det närmaste jag kom den nordiska invasionen som drar i in i riksdagshuset nästa vecka. Nordiska rådet sessioner och ministerrådsmöten har jag upplevt under många år och det räcker nog för min del för ett tag. Steinunn Sigurdardottirs design uppskattade jag dock mycket.
Lite nordiskt tecken blev det nog ändå för min del i och med att början av den plenifria veckan tillbringades i det där huset där jag från mitt köksfönster kan se Norge.