Bečići
Vecka 2
Den här veckan började som vanligt i Mariehamn och slutade i Paris, tyvärr inte som vanligt skall tilläggas. I Marihamn blev det möte med den parlamentariska kommittéen som nu kunde konstatera att motparten, eller rättare sagt den kommitté som arbetat i riket nu är klara med sitt betänkande, men att vi inte får tillgång till det innan det finns översatt till svenska och troligen inte heller innan det överlämnats till justitieministern någon gång senare i januari. Nu är naturligtvis förhoppningen, och allt tyder på att så blir fallet, att representanterna för riket och representanterna från landskapet äntligen skall sitta vid samma bord. Vilka de här representanterna skall vara är sedan en annan sak. Landskapskommittén enades om att föreslå att det skulle bli en parlamentariskt sammansatt grupp med politiker, men hur dem går att få ihop är en annan fråga. Kunskapen om Ålands självstyrelse är inte lika stor bland rikspolitikerna och inte heller finns det längre i den globaliserade värld vi lever i så mycket tid att den räcker till för kommittéarbete. Och om det verkligen blir en kommitté är naturligtvis ytterligare en fråga. På 2000-talet har vid justitieministeriet endast tillsatts tre kommittéer.
Radiointervjuer
Nästa punkt för dagen, som mest präglades av en febrig känsla av snuvtillstånd, som för så många andra nu, var en intervju i radio, eller rättare sagt två intervjuer i radio, rätt så praktiskt i och för sig, men om två totalt olika saker. Den ena handlade om den ekonomiska krisen i EU, om vi tar för lätt på den, och det gör vi, om vi borde spara mer, och det borde vi, om den kan leda till nationalistiska strömningar vars konsekvenser är svåra att förutse, och det kan den. Den andra gällde musik och ett stycke musik som betytt mycket för mig. Jag valde La donna immobile ur Rigoletto, inte därför att det är ett musikstycke jag spelar ofta och kommer i någon särskild stämning utan därför att det var just den operan och den arian som fick mig att börja fascineras av opera. Då sjöngs den på ungerska i Budapest och applåderna ville aldrig ta slut.
Överläggning med Lr
På tisdag var det dags för en överläggning med landskapsregeringen, för övrigt den första under min tid i riksdagen, men absolut nödvändigt anser jag om man skall kunna koordinera de kontakter man har eller planerar ha med riket. Bara så är det möjligt att visa att man sitter i samma båt och strävar åt samma håll. Många ministrar är på kommande till landskapet och i riket skall den länge efterlängtade aftonskolan snart äga rum och då är det viktigt att vara samspelta. Efter det blev det faktiskt tid för lite förlustelser, och inte så litet heller. K-G Eriksson fyllde 70 år och det firades stort, mycket stort med bara glada miner och uppskattning från alla de håll. Tänk den som får fira en sådan 70 årsdag. Vi som fick göra det med KG var bl.a. hans korridorkompisar i GE-rederiets kontorslokar. Det som visst i City lär omnämnas som Guns gubbdagis. Trevligt har vi i alla fall.
Möte med justitieministern
Sen bar det obevekligen av till Helsingfors; lantrådet, två tjänstemän och jag, alla fyra fick vi ta nattfärjan. Annat var det innan Flybe hade fått näringstillstånd och konkurrerat ut Air Åland. Tiden med ett eget pålitligt flygbolag är något man bara kan drömma om nu när en tidig morgontur en vanlig vardag mitt i veckan inte går längre. Nästa dag i Helsingfors innehöll ett möte med justitieministern för att tala om Ålands plats i Europaparlamentet som ju aktualiserats genom den omförhandling av platserna som kommer att ske genom Kroatiens inträde i EU. Hur tänker Finland använda det kort Åland är i det här sammanhänget för att behålla eller utöka sina platser, eller tänker man lösa problemet med avsaknaden av plats för Åland genom en ändring av valkretsindelningen i Finland? Till frågorna som var på bordet hörde naturligtvis aftonskolan och den fråga som kommer att bli störst där nämligen frågan om stöd till vindkraftsverk på Åland. Lantrådet och jag hann också med en lunch med några redaktörer från Helsingin Sanomat, ni vet tidningen som blivit en tabloid den med. Detta skedde med en gammal bekant och en ny bekantskap, men oavsett gammal eller ny så kan aldrig betydelsen av att tala med dem som har den finska pennan i sin hand nog understrykas.
Viking Grace
Den första dagen var med en hel del arbete på riksdagen ganska stressig, men det var ingenting mot följande dag då jag skulle hinna med att ha ett möte med statsminister Katainens statssekreterare Olli-Pekka Heinonen om vikten av att åländska frågor också koordineras vid statsministerns kansli och att statsministern också tar ett övergripande ansvar för sådana frågor som kräver ledarskap inom regeringen precis som på den tiden statministern var Ålandsminister. Sedan blev det tåg till Åbo, taxi till hamnen, invigningsceremoni på Viking Grace, tyvärr uppbrott mitt i middagen om jag skulle komma med bussen till Helsingfors och hinna vända i sängen innan det var dags att fara ut till flyget som i första hand skulle ta mig till Köpenhamn. Jag har hörts många gånger i utskott, men aldrig med handlingarna balanserande på en bagagevagn medan jag tog mig genom en passkontroll där det var förbjudet att tala i telefon. Hur som helst tror jag att jag fick fram mitt budskap att jag inte delar landskapsregeringens åsikt om godkännande av internationella fördrag, utan att jag håller fast vid den tolkning vi alltid hävdat i landskapsstyrelsen och lagtinget, som det hette på den tiden, nämligen att internationella fördrag som i riket antagits genom förordningar och under förra självstyrelselagens tid inte förts till landstinget för godkännande inte gäller på Åland. Det är väl det här som kallas flexibilitet.
Kanske kunde något mer ha sagts om Viking Grace, men det mesta rapporteras nog i media. Hur som helst hade Mariehamns stad en stark delegation bestående av åtta personer, Ålands landskapsregering av två med respektive, men riksdagen fanns också väl företrädd – åtminstone träffade jag kollegorna och Åboborna Stefan Wallin och Ilkka Kanerva ledda av talman Eero Heinäluoma. Många ålänningar syntes i vimlet inte minst i den stolta besättningen.
Och så den mest intressanta frågan talade någon med Mr Kim (CEO för STX) och sade han något? Ingen och ingenting enligt pressen, kanske inte riktigt sant skulle jag säga. Jag talade länge med honom, inte bara om min tid vid FN i Zagreb då min chef kom från Sydkorea och delade rum med en sydkoreansk diplomat under närmare ett år, utan minst lika mycket om möjligheterna att det blir en fortsättning i Åbo, att en del av arbetet kommer att utföras i Åbo och att det även i fortsättning finns arbete vid varvet i Åbo.
Seminarium om Kosovo i Montenegro
Flyget fortsatte från Köpenhamn till Zagreb där jag befann mig i 55 minuter, eller precis så länge det tar för en kollega från Zagrebåren att komma ut till Pleso, dricka en kopp kaffe och återvända hem med ett paket rökt lax för att kunna göra laxspagetti precis som under FN-åren i den staden. Nästa landning var faktiskt vid den slutliga destinationen, eller nästan i alla fall. Jag landade i Podgorica, huvudstaden i Montenegro för den som inte kan alla Europas huvudstäder, sedan blev det bil till Bečići, och alltså detta fantastiska semesterhotell med egen strand, men bara ett stort men, det var ingen semesterresa trots allt tidningarna skriver om riksdagsledamöternas långa semestrar.
Nej, uppgiften var att försöka få serber och kosovoalbaner att tala om hur de skall lösa problemen i norra Kosovo, och det är inte lätt kan jag intyga. Det finns mycket att säga om det här, men naturligtvis rådde som i andra liknande sammanhang Chatham House Rules. Avslöjas kan i alla fall att där var både en f.d. president och en f.d. utrikesminister, parlamentariker från olika parlament, borgmästare från området och smarta personer från tredje sektorn (det som på engelska kallas the civil society) och inte skall tolkas så att vi andra är ociviliserade även om det ligger nära till hands. Mötet hölls alltså i Montenegro för att det var neutral mark och en plats dit alla med lätthet kunde komma med sina olika pass utan visa. Många var stolta över sina pass från länder som just fötts, och det var förresten jag också med mitt pass som är ett av de två pass i Europa som har tre nivåer på framsidan EU, Finland och Åland. För den som inte redan vet det kan jag berätta att det andra är Gilbraltarinvånarnas pass. Men pass och symboler räcker inte långt i sådana här sammanhang. Människorna måste ha tillgång till sjukvård, skolor, utbildning på sitt eget språk. De måste känna sig säkra, ha en polisstyrka de kan lita på och det måste bli ett slut på den kriminalitet som nu översvämmar området. I kaffepauserna talade vi med vettiga människor, men runt förhandlingsbordet hörde vi dessa gamla låsta positioner vädras. Det kändes tyvärr ibland som jag var tillbaka i Knin 1993. Vi försökte lyfta fram det positiva som nu kommit från den nationalistiske presidenten Nikolić, vi försökte tala om den plattform som vi alla vet att finns, men som inte är så lätt att få upp till diskussion. Att man i Prishtina håller hårt på Ahtisaariplanen och vägrar ändra grundlagen det är helt förståeligt. Istället gäller det att få de här människorna som har sina rötter i forna Jugoslavien där man hade allt inskrivet i grundlagen – hur man skall göra när man går på toaletten var ett av de skämt som florerade bland jurister under kriget – att förstå att allt behöver inte stå i grundlagen. Olika saker kan lösas ibland till och med bara genom att man kommer överens eller möjligen att det slås fast i en vanlig lag.
Jag fick om och om slå fast att Ålands territoriella autonomi inte är aktuell här och nu, det skulle de ha tänkt på tidigare, nu är det Ahtisaariplanen som gäller. Och för övrigt är inte Ålands självstyrelse en modell för någon, men vi har erfarenheter som vi kan dela med oss av, och alla de arrangemang som finns i det tvåspråkiga Finland, med en territoriell autonomi, finlandssvernskar och samer. Dessutom är såklart andra minoriteter med särskilda arrangeman intressanta. Naturligtvis löste vi inte problemen, men jag är säker på att vi förde frågan en bit på väg genom att väcka tankar, frågor och idéer.
I lågsäsong kan man bo på badhotell för en billig penning och det var vad vi gjorde, men jag vill repetera allt i arbetets tecken.
Mot Paris för anslutning till Grundlagsutskottets arbetsresa
Följande dag bar det iväg tidigt till den lilla flygplatsen i Tivat och flyget till Belgrad där jag hann ha ett möte med Finlands ambassadör och Sonja Licht (vd för bfpe) om vårt gemensamma projekt om Women empowerment för de nya kvinliga ledamöter som nyligen valts in i Sderbiens parlament som jag berättat om tidigare och som snart dyker upp igen, eller närmare bestämt i slutet av den här månaden när jag nästa gång åker till Belgrad.
Sista anhalten i det här veckobrevet blir Paris där jag anslöt mig till grundlagsutskottet, för här skulle vi börja vår resa som mitt nästa veckobrev kommer att handla om. Vi hann i alla fall med middag hos finska ambassadören. Jag valde att inte ge mig av ut i staden för att ansluta mig till de 800.000 som samlades på Champs de Mars vid Eiffeltornet för att demonstrera mot samkönade äktenskap. Ja, det är sant, det påstods vara 800.000 och där var Brigitte Bardot, men INTE jag.