Är solidaritetsparagrafen i Ålandsöverenskommelsen glömd eller gömd?
februari 25th, 2013VeckobrevVecka 8
Veckan började som sig bör med en måndag i Mariehamn. Många hade semester, men Wille Valve var på plats och vi kunde i lugn och ro diskutera det gemensamma intresset: försvarspolitik. Hur skall Ålands neutralisering försvaras? Hur skall vi få de omgivande makterna att se demilitariseringen och neutraliseringen som en resurs? Hur skall vi få den nordiska försvarsdebatten att omfatta även Åland och se det som en resurs och inte som ett problem? Under Nordiska rådets temasession i Stockholm mellan 10 och 11 april kommer man att behandla ett ökat nordiskt försvarsamarbete. Det och mycket mer diskuterade vi.
Kan landskapsregeringen få till stånd den utredning som det 2009 lades grunden för genom skrivningen i utrikesutskottet betänkande över säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen 2009
”Ålands ställning tas inte upp särskilt i redogörelsen. Ålandsöarnas status som demilitariserat och neutraliserat område har fastställts 1921 i konventionen angående Ålandsöarnas icke-befästande och neutralisering (det s.k. Ålandsfördraget, FördrS 1/1922) och ett fördrag med Ryssland 1940 som bekräftar Ålandsöarnas demilitariserade status (FördrS 24/1940, FördrS 9/1948). Båda fördragen är internationellt i kraft och binder alla fördragsslutande parter. Upplägget med Ålands ställning bidrar till stabiliteten och säkerheten i Östersjöområdet. I Östersjöområdet måste Ålands folkrättsliga, demilitariserade och neutraliserade särställning beaktas när Finland utvecklar sitt militära samarbete i Europeiska unionen och internationella organisationer. Men det måste vara behörigen klarlagt hur Ålands särställning ska beaktas i olika slag av framtida icke-militära krissituationer – som oljekatastrofer och terroristangrepp – och hur gränsbevakningen har ordnats med tanke på militära krissituationer.”
med skrivningarna i årets redogörelse
”Åland har en etablerad ställning i internationell rätt. Tryggandet av landskapets specialställning hindrar inte att Finland intensifierar sitt militära samarbete inom Europeiska unionen och i internationella organisationer.”
”Statsrådet utreder hur landskapet Ålands särställning också framöver ska beaktas i samband med eventuella oljekatastrofer och andra krissituationer, och hur man ska säkerställa att de berörda myndigheterna har tillräcklig beredskap.”
Ja, under de fyra år som gått har ingenting hänt. Det är bara att hoppas på bättre lycka den här gången.
Riksdagen byter datorer och då skall de gamla rensas bort. Därför har de genomgåtts och vad hittar jag väl då om inte en text skriven för något ändamål någon gång, men ack så bra den passar in här. Den får duga.
Solidaritets- eller garantiparagraf
I Lissabonavtalet finns en artikel som handlar om att ge garantier, men så långt har vi inte kommit ännu, trots det är frågan högaktuell. Vem behöver hjälp och vem får det? Skulle Finland få hjälp av Amerika om man var med i NATO i en krissituation, lita inte på amerikanarna säger en del.
Stoltenbergrapporten och Sveriges nationella, men inte helt ensidiga, solidaritetsparagraf har startat debatten. Vi ser så olika på de här frågorna. I Sverige ställer man villigt sina tjänster till förfogande genom att ensidigt anta en utfästelse om att hjälpa/bistå andra i en krissituation, men också påräkna stöd från andra i en krissituation. Det är oklart vilket stöd man räknar med att få och ännu oklarare vilket stöd man förväntar sig, men antagligen inte så vidlyftigt. I Frankrike tycker man idén om solidarité politique är utomordentlig; solidaritet är ett ord som väcker goda vibrationer i krissituationer, men det är inte särskilt klart vad man menar med det om man nu menar något alls med det. I Finland menar man verkligen något med solidaritet och garantier, det man menar bygger på erfarenhet som man fått genom årens gång/historien och innebär att man genast frågar sig vad det innebär exakt. Är det juridiskt bindande, om inte vad är det då värt? Och om det är juridiskt bindande är det då förenligt med grundlagen? Vem kan göra överenskommelser, avge löften om solidariskt bistånd/garanti för Finlands räkning?
Finland har i vår närhistoria haft behov av bistånd och garantier för att klara sin självständighet, därför litar man inte på några generella utfästelse utan vill veta vad de bygger på och om de är juridiskt bindande. Kanske är det på grund av erfarenheterna man valt att glömma eller gömma den solidaritetsparagraf som faktiskt finns i Ålandsöverenskommelsen enligt vilken Finland skall försvara, inte Åland, dess neutralisering, och för den skull har en skyldighet att informera Nationernas förbund och det gjorde man så länge Nationernas förbund fanns, och t.o.m. efter att det i praktiken upphört att gälla (1939) i samband med den s.k. Stockholmsplanen. Det finns inget som tyder på att FN skulle övertagit denna uppgift och att Finland skulle haft en skyldighet gentemot FN, men Finland har i andra sammanhang vänt sig till samtliga signatärmakter när det gäller att ändra på förhållanden som är reglerade i överenskommelsen. Idag resonerar man omkring den här paragrafen som om den bara var av negativ karaktär i termer som att man har ingen skyldighet, man behöver inte etc., istället för att se den som en möjlighet till bistånd och solidaritet. Finland skulle kunna tillämpa den så att man vid förändringar i säkerhetsläget i Östersjön underrättar signatärmakterna – idag är alla EU-stater utom Island – och ber om deras hjälp. På så sätt skulle man kunna utnyttja den demilitariserade zonen och skyddet av dess neutralisering till att uppnå garantier om hjälp, och den förtroendeskapande åtgärd som det var tänkt att Åland skulle utgöra mitt i Östersjön skulle då vara till nytta för Finland och dess säkerhet.
Sedan var det dags att hinna till radion för att ge en kommentar till Sannfinländarnas besök på Ålandskontoret, och lite allmänna kommentarer till det stundande riksdagsarbetet. Det borde ju vara full fart. Varje fredag får vi i riksdagen en lista över de propositioner som kommer nästa vecka, och viss munterhet väckte det på fredag när vi fick veta att det enda som var på kommande var att en lag skulle dras tillbaka. Den här veckan var en sådan vecka då grundlagsutskottet har något spännande på gång och vi röstar och filmas, vi hamnar i nyheterna etc. Men inget särskilt spännande ur åländsk, eller ens finlandssvensk synpunkt. Det handlade om ändring av vallagen, en ny valkretsindelning i östra Finland. Sannfinländarna vill att hela landet skall vara ett valdistrikt som i valet till Europaparlamentet. Det skulle de tjäna mest på. Så är det i Serbien och därför har de invalda så liten kontakt med väljarna. De vet ju inte vilka deras väljare är och känner därför inte att de har något ansvar att rapportera tillbaka till sina väljare. Inget bra system ur den synpunkten i alla fall.
I grundlagsutskottet behandlade vi också presidentens begäran om att inte få sin lön höjd. Själv måste jag säga att jag upplever det som en verklig tillrättavisning och ett näpsande av riksdagen. Vi har ett system för hur presidentens arvode skall slås fast, så gjordes det, sedan skall riksdagen fastslå det, och så gjorde vi. Nu har vi fått bakläxa så det bara sjunger om. Det verkar inte helt genomtänkt att på det här sättet ta heder och ära av de som tidigare berett frågan och av riksdagen. Varför beredde vi inte denna fråga då? Något har gått snett.
Grundlagsutskottet gjorde ett besök hos Helsingfors rättshjälpsbyrå på avdelningen för allmän intressebevakning i Västra Böle. Verksamheten har svåra ekonomiska problem eftersom de inte får resurser som motsvarar de krav samhället ställer på verksamheten. Själv skulle jag lite slarvigt vilja påstå att verksamheten ifrån att ha varit frivillig och handhafts av nära anhöriga tagits hand om av samhället så att allas rättigheter skulle tillgodoses på lika villkor, grundlagsenliga rättigheter etc. för att sedan genomgå en privatiseringsprocess som lett till att fallen säljs till lägstbjudande, nästan som på fattigjonens tid. Den bild vi fick av verksamheten var allt annat än vad man förväntar sig av ett rättssamhälle med lika rättigheter för alla. Dessutom ökar antalet som är i behov av olika former av intressebevakning. För handlade det om förståndshandikappade. Idag handlar det dessutom om alla de äldre som fått någon demenssjukdom som gör att de inte kan ta hand om sina tillgångar, men vad värre är att det också handlar om alla de ungdomar som i dagens nätsamhälle har en sådan verklighetsuppfattning som gör att de inte klarar av att hantera sina tillgångar, att inte köpa mer än vad tillgångarna uppgår till, att spela bort pengar de behöver, ja ni vet. Om det är lika problematiskt i landskapet som i riket det vet ja inte ännu, men det skall jag ta reda på har jag tänkt.
Utrikespolitiska institutet höll ett seminarium om den omstridda ögruppen Kurillerna som består av fyra öar och som Ryssland och Japan är oeniga om. Fler gånger tidigare har jag varit med och diskuterat den här frågan och jag hade av UPI ombetts att komma med en kommentar även här. Åland har figurerat flera gånger i de här sammanhangen och flera texter har skrivits om hur Ålandsexemplet kan vara till hjälp, t.ex. New Initiatives for Solving the Northern Territories Issue between Japan and Russia: An Inspiration from the Åland Islands. Det senaste året har flera tendenser pekat på att det politiska och ekonomiska landskapet i Ryssland i viss mån förskjutits österut mot landets asiatiska halva, vilket kan gynna processen att lösa Kurillerna-frågan, men experterna på seminariet var ändå överens om att det tyvärr inte ännu finns den politiska viljan i Ryssland att gå Japan till mötes på en rad viktiga punkter. Jag förklarade att Ålandsexemplet kan vara av intresse här, även om professor Akihiro Iwashita från Hokkaido University (huvudtalare) var pessmistisk till möjligheten.
Möte med Georgiens chargé d’affaire i Helsingfors blev det också eftersom en delegation kommer till Finland från Georgien för att studera det finska valsystemet. De vill också komma till Åland för att studera det åländska valsystemet eftersom de har autonoma områden där och kanske skulle tillämpa samma system. Undrar vilka områden han tänker på?
Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet åt lunch med arbetskraftsminister Ihalainen för att få en genomgång om allt som är på gång från ministeriets sida. Ungdomsarbetslösheten var ett ämne som diskuterades mycket. Eftersom jag gick direkt därifrån till Svenska riksdagsgruppens möte med Guy Ahonen, pensionerad professor från Hanken, och nu vid Arbetarskyddscentralen så blev det mycket av arbetslöshet och psykisk ohälsa.
Vad kändes bättre än att på en afton gå och se Diiva med Annaliisa Pillak och Paavo Piik på Aleksandersteatern. Det ingick som en del i firandet av Estlands självständighetsdag. En fest i Estland som förövrigt så att säga på riktigt firades på söndag med mottagning på slottet hos presidenten och som efter finsk modell direktsänds i TV och når de högsta tittarsiffrorna. Men jag var fullt nöjd med den performance vi bjöds på i Helsingfors; operaarior av både Verdi och Rossini och för att inte tala om Bizet, det blev inte bara en utan två Carmen arior och sist men inte minst L’amour est un oiseau rebelle.
Men eftersom Air Åland inte längre flyger mig hem på fredag som förr fanns det ingen chans att få lyssna på Gävlesymfonikerna och Björn Blomqvist tolkning av Mozarts operaarior i Mariehamn. Alla som fick möjligheten var mycket begeistrade. Det var intressant och trevligt att träffa dem på Sveriges generalkonsulat efteråt, men gärna hade jag också hört dem spela.
En annan som jag gärna hört spela är trummisen, förre riksdagsassisten, valarbetaren, läraren och trogne vännen Olle. Det blev kaffe och tårta hemma hos Olle som alltså fyllde 50 år den här veckan. Den som vill lyssna till hans trumspel kan lämpligen gå till stadshuset och lyssna på honom i Smugglarkungen.
Tunisiens remiärminister Hamadi Jebali kastade den här veckan in handsken och ny premiärminister blir, om han lyckas bilda regering, den nuvarande inrikesministern Ali Larayedh. En man som suttit länge i fängelse och torterats under förre presidenten Ben Alis dikatur. Larayedh representerar Ennahda (al-Nahda) och har innehaft inrikesministerposten sedan 2011. Han tillhör islamistpartiet, men anses vara en av dess mer moderata medlemmar och ses som förespråkare av dialog. Under den korta tid han var inrikesminister hann han besöka Finland och polisskolan i Tammerfors på grund av det polissamarbete som pågår mellan Tunisien och Finland. De har mycket att lära av Finland. Under det besöket ingick också ett möte med Tunisiens vängrupp i riksdagen. Det var gruppens ordförande Tarja Filatov och jag i egenskap av viceordförande som träffade honom och diskuterade just polissamarbetet. När blir det någon ny grundlag och när blir det val igen? Ja, den saken är det intressant att följa med.