För den som talar svenska fortsätter Sohä-hörandet i grundlagsutskottet, för andra fortsätter i Sote-hörandet.
maj 27th, 2013VeckobrevVecka 21
Veckan började som sig inte bör i Helsingfors. Det enda rätta var att stanna i Helsingfors och vila foten och benet hur frestande det än varit att åka till Åland denna vackra och soliga helg och måndag, men nu måste förnuftet segra den här gången. Sämre var jag inte än att jag orkade ta mig till riksdagen och träffa några tjänstemän från landskapsregeringen som var i riket och riksdagen en dag för att bekanta sig med lagberedningen på justitieministeriet och sedan bl.a. arkivet i riksdagen. Det enda rätta var att de också fick se grundlagsutskottet och även träffa ett av utskottsråden i utskottet som ändå är ”Ålandsutskottet”. Mer arbete blev det inte den dagen, i alla fall inte något arbete som innebar att jag behövde flytta mig från mitt viloläge hemma i lägenheten med den vackra utsikten mot min mur i Helsingfors.
”Finlands delegation i Nordiska rådet besöker Åland” kunde man läsa på riksdagens hemsida den här veckan. Programmet verkade välgenomtänkt och alla som deltagit kom tillbaka till riksdagen nöjda med sitt besök, inte denna gång enbart på fasta Åland som det alltför ofta blir utan också till Kökar och ett möte med Ulla-Lena Lundberg.
I riksdagen har den här veckan hållits ett s.k. offentligt hörande om pälsdjursnäringens vara eller icke vara i Finland. Vidare lockade debatterna om livsmedelssäkerheten och fukt- och mögelproblemen många riksdagsledamöter på fötterna. Och visserligen är inte kryckor och sjukskrivning något hinder för att komma på fötterna och delta i debatten, men de här frågorna fick passera utan mitt aktiva deltagande. Det fick räcka med att jag följde debatterna i salen eller utanför. När man följer ett ärende utanför salen betyder det i praktiken från sitt arbetsrum.
Det har den senaste tiden funnits en hel del diskussioner i riksdagen och i min riksdagsgrupp om användandet av iPaden och telefonen i plenisalen. Allmänheten klagar och anser inte att riksdagsledamöterna visar tillräcklig respekt för den som talar utan sysslar med annat ovidkommande. Vi har därför upprepade gånger uppmanats begränsa vårt användande genom olika regler som utfärdats och skall följas. Samtidigt delas inte längre handlingarna ut i salen i pappersform. Resultatet blir att man inte har några handlingar och inte heller känner sig fri att söka upp handlingarna i iPaden. Istället väljer i alla fall jag att gå till mitt rum och lyssna till debatten samtidigt som jag kan ta fram det material som behövs utan att bryta mot någon regel. Alternativet är den ytlighet och snuttifiering som breder ut sig i vårt samhälle.
Marockos statsledning är mer intresserad av autonomi än Polisario, och kanske även än invånarna i Västsahara, det är helt klart. Åland har tilldragit sig intresse både från Polisarios sida och från Marockos sida under många år. Det har varit parlamentariker besök och närvaro vid internationella seminarier om Ålands självstyrelse utomlands. Hur det är med invånarna i området det har jag inte på ort och ställe kunnat bilda mig en uppfattning om, och inte heller har de kunnat ge uttryck för sin vilja i den folkomröstning som skall äga rum i enlighet med FN:s resolution 1429. Ett flertal resolutioner har släppts efter det. De folk som finns på FNs avkolonialiseringslista har självbestämmanderätt, vilket innebär att de skall få ge uttryck för sin vilja på något sätt, men så har inte ännu skett i Västsahara. Allt förarbete gjordes och FNs dåvarande specielle sändebud avgick i protest när inte hans omfattande arbete ledde till något resultat. Det här är för den som länge intresserat sig för frågan gammal och bekant information, men nu var det människorättsgruppen som fick höra det genom den nye representanten för Polisario i Finland och Baltikum Menna Lehbib Saleh. För att också delta i det i Helsingfors årligen återkommande arrangemanget Världen i byn åtföljdes hon av Mhamed Khadad som är medlem av Polisarion Fronts nationella sekreteriat (”National Secretariat”) och samordnare med MINUSRO. Han är minister i den regering som befolkningen i Västsahara bildat för det folk som betecknas Saharawi. Fiskeavtalet mellan EU och Marocko utan Saharawifolkets inflytande finns det säkert anledning att återkomma till!
Utsikterna för något genombrott känns inte nära, men man kan alltid hoppas att de förhandlingar som FNs nuvarande specielle utsände Christopher Ross skall inleda i juni för frågan framåt.
I stora utskottet hölls under veckan ett extra möte med statsminister Katainen med anledning av det toppmöte han skulle delta i och där frågan om skatteparadis skull behandlas. Vad är ett skatteparadis frågar sig många och under de senaste mötena har vi fått löfte om att man försöker enas om vad det handlar om. Det väntar vi på. Blev Finland ett skatteparadis när samfundsskatten sänktes så radikalt? Hur stor skillnad får det vara i skatteskalorna för att ett område skall räknas som skatteparadis? Har Cypern varit ett skatteparadis? Har Irland varit ett skatteparadis? Är Luxemburg ett skatteparadis? Är det alls möjligt att mäta i siffror, eller är det andra faktorer som spelar in? Har det med plattskatt att göra? Har det med öppenhet att göra? Ja, det finns en hel del svar på de här frågorna, men inte tillräckligt många svar för att man skall känna att det finns en definition. Definitionen kommer, försäkrade statsministern.
Statsministerns toppmöte skulle också handla om den energiplan som det arbetas med inom EU. På vilket sätt är den annorlunda än den plan om förnyelsebara energikällor fram till 2020 som Finland redan förbundit sig till? Innebär den här strategin något för beslutet om Finlands intresse för åländsk vindkraft? Beslutet kommer försäkrade statsministern. Hemlighetsmakeriet kring frågan är stort kan tillägas.
Begränsat Borgåbesök
Utanför huset blev det inte så många aktiviteter, ett begränsat besök hos biskop Björn Wikström och firande av gruppens student hemma hos gruppordföranden. Begränsat besök hos biskopen såtillvida att jag inte följde med och tittade på konsistoriets lokaler där jag varit tidigare men då utan kryckor. Det var också begränsat på det sättet att min fråga om de åländska önskemålen om en utvidgad egen administration inte kom att diskuteras mer i detalj då jag helt enkel inte hade skaffat den senaste informationen. Det borde jag ha gjort innan jag ställde min fråga om hur Borgå stift ställer sig till det åländska initiativet. Det skulle varit bra för riksdagsgruppen att få frågan bättre belyst i alla avseenden. Uppenbarligen är det så att det åländska initiativet kommer att få en fortsättning och frågan om utvidgad beslutanderätt på Åland fortsätter. Och självfallet har det inte gått någon av de som sysslar med självstyrelsefrågor förbi att Färöarna är ett eget stift, men det skall inte blandas ihop med den debatt som nu förs.
Begränsat var det vidare på det sättet att studentskan som firades inte hade någon studentmössa på huvudet, men det var ingen begränsning på firandet kan tilläggas. Festen med mössa lär visst inte bli i Borgå utan i Närpes.
Maxinge
Inomhus kunde jag också ägna mig åt något ganska onödigt, nämligen att dementera vad man kunde läsa bland kommentarerna till en ledare i Ålandstidningen om Jomala kommuns piruetter kring Maxinges byggnadstillstånd, nämligen att ”vår riksdagskvinna har inte dom kvalifikationerna att hon skulle komma till skott med en sådan fråga. Elisabeth är bara intresserad av att bädda för sig själv med sikte på något internationellt uppdrag.” Svaret på det påståendet är att ”Jag har inget internationellt uppdrag, och söker inte heller något.” Det andra påståendet att ”Genom sitt medlemskap i Svenska Folkpartiet företräder riksdagsman Elisabeth Nauclér Åland i åländska frågor vid den finska riksdagen.” besvarades med att ”Jag sitter på de åländska väljarnas mandat. Jag samarbetar med Svenska folkpartiets ledamöter och tillsammans bildar vi Svenska riksdagsgruppen (Srg).”
Fredag
Votering stod det på ett sms alla riksdagsledamöter fick på fredag morgon, och frågan gällde om regeringen skulle få förtroende för att de accepterat att giltighetstiden för finansieringen av det europeiska finansiella stabiliseringsinstrumentet EFSF förlängs för de lån som Grekland, Portugal och Irland beviljats. Med rösterna 103 mot 70 sitter regeringen kvar även nästa vecka.
Hade Air Åland (www.airaland.ax) gått som tidigare hade det säkert funnits en plats på någon av fredagsturerna, men nu fanns det ingen plats och det fick bli en hemresa via Stockholm med rullstol i Helsingfors, rullstol i Stockholm och rullstol i Mariehamn. För den som allt för länge varit med om denna service så blir det ett bekant återseende, och tacksamhet över att servicen finns för dem som behöver den mer än jag. Det är också intressant att se vad som förändrats under åren som gått. Att vanliga tvåbenta kallas ”pax” det visste jag, men det var nytt för mig att alla tvåhjulade kallas ”en rulla”, men nu vet jag.
Hemresan var nödvändig den här helgen annars hade jag gärna stannat i Helsingfors och deltagit i det evenemang som är så välbesökt och som heter Världen i byn. Från hemsidan kan man läsa att ”Världen i byn är en gratis familjefestival som ordnats sedan år 1995. Festivalen är en by som är öppen för alla. Byn fungerar som en träffpunkt där kulturella smakbitar och överraskningar från världens olika hörn presenteras.” På fredag hann vi dock i huset med ett möte med Nordenchefen för United Nations Population Fonds kontor i Köpenhamn Pernilla Fenger (de har ett twitterkonto på https://twitter.com/UNFPA_Nordic). Det blev en fortsättning på de diskussioner Jani Toivola och jag medverkade i förra veckan i London.
Istället för ett givande möte med människor i Världens by fick det bli ett givande viloläge med foten inomhus hela helgen i Mariehamn.
Under veckan nåddes jag också av budet om att förre kollegan, avdelningschefen för näringsavdelningen, Olof Erland gått bort. Eftersom vår tjänstemannatid fick ett gemensamt slut och eftersom vi båda återuppstod som politiker vid följande val har det funnits en andlig gemenskap mellan oss som jag lärt mig uppskatta, och begrundade i helgens viloläge.