Är en Ålandshavskommission på gång?
juni 25th, 2013VeckobrevVecka 25
Veckan började som sig bör i Mariehamn. Det är intensivt arbete i den åländska parlamentariska kommitté som förbereder Självstyrelselagsrefomen. Hur intensivt arbetet är med tillsättande av den blandade kommittén i riket är, det återstår att se. Har vi tur blir den tillsatt före semestrarna, annars efter. För att arbetet skulle bli tillräckligt välgjort beslöt kommittéen att begära förlängning över sommaren.
När jag kandiderade till riksdagen andra gången ville de som stödde mig att jag i mitt valprogram skulle skriva in att jag var beredd att verka för en Ålandshavskommission. Det hade jag inga invändningar mot om jag på något sätt kan bidra i processen. Det här är nog ett av de vallöften jag gjort minst åt och vallöften skall hållas enligt min åsikt. Nu är vi halvvägs in i mandatperioden och det är kanske dags att göra något. Vad passade därför bättre än att delta i det möte lantrådet kallat till just för att diskutera den här frågan. Kanske hade jag en del att bidra med eftersom jag tillsammans med ambassadör Christer Elm en gång bildade den sammarbetsgrupp mellan Utrikesdepartementet i Stockholm och Åland. Det visade sig vara ett sammarbete som gav ringar på vattnet. Vi sysslade med allt från elavgifter till utbildningsfrågor, från radio- och TV-frågor till alla former av gränshinder. Vi sysslade med problemlösning och var ganska bra på det vill jag påstå. Vad som hänt sedan Christer och jag slutade vet jag inte riktig, men det är inte alls säkert att det är problemlösare som nu skulle vara det bästa. Och inte är det heller säkert att det är ett samarbete mellan parterna Sverige och Åland det skall vara. Det finns många intresserade spelare i området. En av dessa spelare är naturligtvis riket och där har jag kanske en roll att spela. Hur många gånger har jag inte när åländska frågor varit på tapeten internationellt ängsligt tillfrågats om Vad Finland nu skall säga, om vi har något bråk med Finland etc. Okunskapen om förhållandet Åland-riket är, även i Norden, total.
Några viktiga debatter återstod i riksdagen. Det ena var Statsrådets redogörelse för EU-politiken 2013 (om länken bryts kan ni hitta ärendet genom att söka på ”SRR 6/2013 rd” på riksdagens ärendesökning på riksdagen hemsida) och den andra var tilläggsbudgeten (RP 52/2013 rd).
I debatten om tilläggsbudgeten tog flera upp frågan om Finlands sjunkande bistånd upp, men det hade jag valt att tala om redan förra veckan i samband med finsansramarna 2014-2017. Europadebatten fick också klara sig utan mig, inte för att det inte fanns något att säga, men för att mycket redan sagts, men också kommer att sägas igen. Åland har ingen plats i Europaparlamentet, och den frågan går inte att tiga ihjäl, och många fler saker finns att säga om EU. Snuset t.ex.: hur skall det gå med snuset i EU? Inte heller på den punkten har Åland och riket samma åsikt, och inte heller där kan riket vara med om att besluta över huvudet på Åland. Landskapet måste ha ett inflytande.
Så här mitt i sommaren är det knappast någon som tänker på 6 december och självständighetsbalen, men klänningen som aldrig blev klar till förra årets bal blev klar nu den 19 juni. Synd bara att det inte blir någon slottsbal i år. Nu tar vi bussen eller tåget till Tammerfors, går på konsert och tar bussen eller tåget hem igen. Sovmorgonen i Helsingfors dagen efter blir det inget av med detta år; istället får det bli Göteborg och självständighetsfirandet där. Sedan Finland inte längre har en generalkonsul i Göteborg får man som finländare på västkusten nöja sig med riksdagsledamöter som representant för hemlandet.
På tal om nationaldagar så firade Kroatien inte bara sin nationaldag utan också det faktum att man snart träder in i EU den är veckan. Det gjorde att också utrikesminister Tuomioja tyckte att han skulle hedra tillställningen med sin närvaro. Islands ambassadör, min kollega sedan 1988, Elin Flygenring far hem. Det kändes inte som vi skulle säga adjö. Våra vägar har vid det här laget korsats alldeles för många gånger vid det här laget, i det nordiska, i Östersjösammanhang, i det privata, och nu senast som ambassadör i Finland. Nej vi fortsätter att hålla kontakt. Den 19 juni var också dagen då Barrack Obama höll tal i Berlin för att påminna om att det gått 50 år sedan John F. Kennedy vid Brandenburger Tor höll talet där han uttalade den berömda meningen ”Ich bin ein Berliner”. Vad menade han med det och var det grammatiskt korrekt? Borde han inte ha sagt Ich bin Berliner? Det spelar ingen roll, det var budskapet. Samma budskap försökte Obama nu förmedla, men det går inte riktigt så bra. Det är en reducerad skara som lyssnar på honom jämfört när han var där och talade innan han blev president. Men den stora skillnaden är att nu är muren tillbaka, muren mellan folket och Obama. Muren består av ett stort massivt skottsäkert glas, så stort och högt att det för tankarna till en mur. En mur som tillkommit efter terrorattacker och som skall stoppa terroristerna från öst, talibaner och annat löst folk att attackera oss.
Obama göms bakom en glasvägg, men den verksamhet USA bedriver för att samla in information om dina och mina aktiviter på nätet göms inte längre bekom någon mur. De har avslöjats för oss av Edward Snowden och som sedan flytt, kunde vi genom en flod av nyhets-sms läsa under veckans sista dag. Flytt från Hongkong via Moskva till Venezuela, Cuba, Ecuador eller hur var det nu gick till. I all fall inte Island som tidigare annonserats. Den regel jag alltid haft att aldrig skriva något i ett e-mail som du inte kunnat tänka dig att skriva på ett vykort får fortsätta att gälla för min del. Sedan må de kallas, konfidentiella, icke för spridning, hemliga, krypterade, förtroliga eller något annat. Det som inte tål insyn och transparens det får och kan andra skicka per mejl, men inte jag.
Obama har talat mycket om ”the red line” den senaste tiden, men faktiskt allt mindre eftersom det blivit mer och mer uppenbart att Syrien är på väg mot att ta steget över den röda linjen. Vem avgör när det sker och vad händer då? Den frågan ställer sig en hel värld efter att ha följt med vad som händer i Syrien. Samma fråga har ställts av analytiker när det gäller valet i Albanien. Landet var mer kommunistiskt och isolerat än något annat europeiskt kommunistland, och processen att bli ett demokratiskt land har också tagit längre än i något av de andra länderna bakom järnridån, och detta trots att man inte haft något krig, och trots att USA satsat mycket på infrastruktur och annat i regionen, men utan tillräckligt bra resultat vad gäller EU-processen. Parlamentet extrainkallades nyligen för att anta tre lagar som skulle bidra till att höja deras anseende i Europa och kanske öppna porten till EU. Men demokratiseringsprocessen framskrider inte som den borde.
Skillnaden mellan 2009 då jag var här som valobservatör förra gången och nu var stor på ytan. Många nya byggnader reste sig i stadsbilden, men ännu fler halvfärdiga byggnadskomplex kunde ses. Var man än tittade, var man än körde så såg man halvfärdiga huskroppar. Det berodde på ”krisen”, men vems kris? De är ju inte med i EU. Handlar det om världskrisen? USA har satsat stort, men Grekland ligger nära. Min uppgift i landet var inte att bedöma den saken, utan att bedöma om deras val var fritt och rättvist. Naturligtvis inte helt enkelt.
Jag är ingen specialist på valförrättning och dessutom talar jag inte albanska, men jag har några års erfarenhet av Balkan och jag har ett stort antal vänner som är djupt engagerade i landets demokratiseringsprocess, mänskliga rättigheter och den fria pressen. Därför kändes det naturligt att för fyra år sedan åka ned och samma sak nu. Det kändes rätt att följa upp vad som hänt sedan sist. Inte mycket måste jag tyvärr säga; den politiska bilden var densamma. Premiärminister Selim Berisha mot oppositionsledaren Edi Rama. Koalitionspartnern under ledning av Ilir Meta har lämnat Berisha åt sitt öde.
Albanien har fått se sig förbisprungna av alla andra länder som låg bakom järnridån – krigshärdar eller ej – och nu var det ett ödesval. Det räcker inte att ändra några lagar genom en extrainkallad riksdag. Det måste till en verklig systemförändring. En värld där ett ja betyder ett ja och ett nej betyder ett nej. Där man inte för pengar kan köpa ett ja eller ett nej trots att det motsatta är det rätta. Nu gäller det, nu handlar det om the red line.
Den som för EU:s vägnar hade klargjort detta Chatherine Ashton. Nu gällde det. Skulle Albanien ha en chans att komma med på listan över kandidater som EU kan öppna samtal med så måste valet vara korrekt utfört, och rösträkningen korrekt. Samma sak med kampanjen att alla hade rätt till samma tid i media.
Att ha vänner och bekanta bland de ledande i frågor om fri media, om mänskaliga rättigheter om minoriteter var ovärderligt i det här sammanhanget. Att känna Serbiens ambassadör som varit i landet 10-12 år och talar språket, att få stifta bekantskap med Finlands honorärkonsul, och att genom mitt engagemang med kvinnliga parlamentariker i regionen ha träffat de som har hand om kvinnors engagemang i politiken var värdefullt.
Hur gick det då?
Ja, man får inte uttala sig om det, eftersom varje valövervakare bara har en begränsad bild. Det är helheten det handlar om. Så mycket kan jag i alla fall säga att vad jag var med om för fyra år sedan inte går att jämföra med vad jag nu fick uppleva. Då var jag avdelad att besöka vallokaler på landet, små byar i bergen, och frågan var hur många som var läskunniga. Vår första vallokal var ett kaos. De öppnade en timme efter utsatt tid. Den här gången var jag avdelad att besöka vallokaler i en stad som heter Fier. Här kunde alla definitivt läsa och visste vad de gjorde.