Serbien-Helsingfors-England
september 30th, 2013VeckobrevVeckan började som sig bör med kaffe hos Serbiens statssekreterare Vera Mavric, som sig bör om man är i Belgrad när veckan börjar vill säga, och det är man. Den miljö jag vanligen brukade träffa Vera när hon var ambassadör i Finland var i den villa i Helsingfors som byggts särskilt för att Tito skulle ha någonstans att bo när han kom till Helsingfors för säkerhetskonferensen 1975 (det man kom överens om kan ni hitta här). Villan ligger på Brändö, på en åländsk väg vill jag påstå, nämligen Bomanssonsväg. Vid arvskiftet efter Jugoslavien tillföll den Kroatien som inte alls förstår det historiska värdet av villan utan har planer på att sälja den. Den miljö där jag nu träffade Vera var inte mindre historiskt belastad, och skrivbordet imponerande.
På tal om Tito kunde man läsa i tidningen att det alltid finns friska blommor på Titos grav, medan hans änka som faktiskt lever än i dag 33 år efter hans död bott i armod i ett gammalt hus där taket läckt överallt utom i ett hörn och där hon bara kunde värma sig under vintermånaderna med värmeflaskor i sängen. Allt detta tills hon förra året blev så sjuk att hon måste tas in på sjukhus och där fortfarande besöks av få.
Meningen är att projektet med stärkande av kvinnor i det serbiska parlamentet (som jag skrivit en hel del om tidigare här i bloggen) skall fortsätta. Finland fortsätter att stödja både ekonomiskt och idémässigt. I Finland är kontakten mellan riksdagsledamöterna och lokala politiker mycket nära, ja, det är rent av ofta samma personer det handlar om. I Serbien finns ingen kontakt med väljarna eftersom Serbien är ett enda valdistrikt och man vet följaktligen inte vem som är ens väljare. Det finns också för lite kontakt med de lokala politikerna, men det skall det rådas bot på nu. Ett seminarium skall hållas med lokala politiker och ett annat med regionala. Regionalt betyder i det här fallet omkringliggande länder, men viktigt är att det inte rör sig om de forna jugoslaviska republikerna; då är man Jugonostalgiker och det vill inte de som nu redan tillhör det civiliserade Europa. Jag hoppas ironin gick fram. Nordiska rådet som förebild vill man inte höra talas om, det stinker Jugoslavien. Alltså är det bäst att ta med Albanien eller Italien och Kroatien lämnar bort sig själva. Det är i och för sig en bra lösning för på det sättet kan man slå broar mellan Serbien och Kosovo, och det behövs. Om man har tur kan kvinnliga parlamentariker i Albanien vara brobyggare mellan kvinnliga parlamentariker i Kosovo och Serbien.
Det blev alltså en lunch med representanter för finska ambassaden och för BFPE (Belgrade Fund for Political Excellency). En av de kommentarer jag hört under den gångna helgen var att det intressanta är inte vilken kvinna som var först, hur många kvinnor det finns i parlamentet eller på chefsposter och liknande siffror, utan vilken förändring som verkligen skett; ser män på politiska frågor på ett annat sätt nu än tidigare? etc. Hur skulle det vara om vi skulle skapa en omvänd rekordlista: Var Finland det första land i världen som hade en manlig statsminister som tog pappaledighet? Paavo Lipponen var tidigt ute och så var även, men vem var först? Vilket land hade den förste manlige jämställdhetsministern osv.
Och varför har ingen ambassad ännu kommit på idén att introducera Finlands babylåda, som blivit så känd efter att Finland gav William och Kathy en låda och då naturligtvis för att lådan innehöll en kondom. Ambassadör Huhtaniemi är visserligen en ambitiös representant för Finland, men varför har inte fler kommit på samma sak? Babylådan borde ges till män för att visa att män har en roll i sammanhanget.
Åter på Riksdagen
Tidiga morgnar blev det för att hinna med olika möten som hör till om man är ordförande i Riksdagens människorättsgrupp och dessutom skall sköta sitt uppdrag i tre utskott. Till ”övriga möten” hörde ett möte med Palestinas ambassadör Nabil D.M Awazir i Helsingfors, som nyligen uppgraderades från representant till ambassadör (”Ambassador and Head of Mission
Helsinki” är hans formella titel numera). Han kom för att tala med mig i egenskap av ordförande för Människorättsgruppen, men oavsett vem man representerar är det viktigt att lyssna på båda sidor i konflikten. Det är bara att tro och hoppas att Kerry har grepp om frågan. Han har nio månader på sig.
Ett annat och mer uppmärksammat besök vi hade under veckan i riksdagen var de Thailändska bärplockarna som det stått så mycket om i pressen och som har en konflikt med bolaget som tagit dem till Finland. I Sverige är det numer inte möjligt att komma från icke-EUländer längre utan särskilt tillstånd. Frågan är naturligtvis om det är dags för Finland att också börja reglera den här saken. Just därför var det värdefullt för riksdagsledamöterna att få denna möjlighet att lyssna till bärplockarnas egna versioner av händelsen.
Stora utskotte fick besök av den brittiske handelsministern Dr Vince Cable . Han berättade om den engelska regeringens metoder för att avreglera för små företag. Den minister som föreslår att något skall regleras måste samtidigt hitta något som kan avregleras. Det får helt enkelt inte bli mer byråkratiskt.
Inte bara Clark var i Stora utskottet den här veckan utan även kommissionär Viviane Redding. Det föll sig därför naturligt att fråga om det ungerska förslaget att samla namnunderskrifter för ett medborgarinitiativ om en minoritetsstrategi, men som stupat på formaliteter redan innan det kommit igång. Det var alltså bland annat det här jag satt i en panel och diskuterade i somras i Baile Tusnad på deras sommaruniversitets årligen återkommande politikervecka.
Några gamla bekanta från studietiden i Uppsala dök upp i riksdagshuset, men det var inte mycket jag hann att se dem – just då behövdes alla krafter i utskottet för omröstningar. Så det blev en kort lunch innan de for vidare till de s.k. kusinerna: en vänförening för de från Uppsala som varit stipendiater på Nylands nation.
Timothy Fitzgerald O’Connors utmärkelse, restaurering av Lewes-monumentet och seminarium om Ålands autonomi
Avslutningen på veckan blev i England, först med att Ålands ömsesidiga försäkringsbolags mångårige medarbetare i London Timothy Fitzgerald O’Connor fick en orden, närmare bestämt Finlands lejonorden, riddartecknet av första klass, en utmärkelse han fick för sitt långvariga och gedigna kontaktskapande mellan Lloyd’s och den finländska, och i synnerhet den åländska, försäkringsverksamheten under mer än 40 års tid. Det blev ett rejält firande med hela hans familj på plats liksom alla de ålänningar som fanns på plats för att medverka i eftermiddagens seminarium och några till. Efter firandet följde alltså ett seminarium med namnet ”The Åland Autonomy – Basis for Globalised Insurances and Business Sector”. Fredagsseminariet var välbesökt och uppskattat. Där fanns representanter både från Färöarna och Falklandsöarna, men också många andra intresserade. Kvällen avslutades med att den nye riddaren firade genom att bjuda oss alla på middag på sin klubb Carlton. Det var speciellt eftersom det var just i det rummet där vi nu satt som vi för två år sedan inledde arbetet med att dra i alla trådar så att Tim skulle få denna utmärkelse, pengarna skulle insamlas till restaureringen av monumentet i Lewes och det skulle hållas ett seminarium. Nu gäller det bara att försöka få någon del av det här till Åland så att också ålänningarna får del av historien om fångarna i Lewes och vad som hände dem. Förra gången ambassadör Huhtaniemi, den gången i Genève, och jag själv samarbetade kring ett seminarium resulterade det i att FN:s chef i Genève Petrovsky besökte Åland. Kommer detta arbete nu att lyckas få Rysslands ambassadör, tidigare biträdande utrikesminister, Alexander Vladimirovich Yakovenko till Åland eller inte?
Så här kan man läsa i det pressmeddelande som skickades ut av finska ambassaden i London: Monumentet restes ursprungligen 1877 på kyrkogården till kyrkan St. John-sub-Castro. Det var kejsar Alexander II av Ryssland som lät resa monumentet i nygotisk stil som utfördes av den lokala stenhuggaren John Strong. Sedan den föregående restaureringen på 1950-talet hade monumentet förfallit illa och behövde en grundlig renovering. Finlands och Rysslands ambassader tog initiativet till projektet som finansierats av Rysslands ambassad, ett stort antal individer och stiftelser från Finland, Åland och Storbritannien. Restaureringsarbetet har genomförts av MacKellar Schwerd Architects och T.E. Tilley Ltd Stone Masons.
Följande dag fortsatte vi alltså till Lewes och återinvigningen av det monument som nu restaurerats. Donatorerna från Åland var Ålands landskapsregering, Ålands ömsesidiga försäkringsbolag, Ålands nautical club, Alandiabolagen, Eriksson Capital och Olof M Janssons stiftelse, och de fick alla sina namn på den mässingsplatta som fästs på stenen. Där har bl.a. alltså Olof M. Jansson sitt namn och jag tror att han skulle tyckt om det. Mer information om monumentets restaurering går att hitta i en artikel från The Telegraph.
Och så över till kvasinyheterna den här veckan och hit hör nyheten att Finlands ambassadör i England fått nya grannar, William, Kate och George som nyss flyttat in i Kensington Palace och därmed blir närmaste grannar med Finlands residens. Den andra kvasinyheten är att det blir självständighetskonsert i år och att aftonklänningarna och frackarna därmed får vila ett år i garderoben. Den som bryr sig kan delta i någon av de undersökningar som görs om vad folket anser om det.