Vecka 45
Veckan började som sig bör i Mariehamn med möte med lantrådet och andra intresserade från landskapsregeringen. Vid mötet behandlades naturligtvis upplägget inför Ålandsforums seminarium följande dag.
Denna månadens första måndag råkade också vara den dag då lagtinget har sitt högtidliga öppnande, och det skall man inte missa. För min del började det med gudstjänst i Mariehamns kyrka. Vid det laget var det nya presidiet valt och det blev omval över hela linjen. Inte heller i år kom presidenten och öppnade lagtinget utan skickade sin ersättare landshövdingen. Talet från talmannen handlade enligt tidningarna om kärlek. Sedan var det mingel och kaffedrickande innan det var dags att ta flyget vidare till Helsingfors för att säkert vara på plats till seminariet följande dag. Det var många som gjorde samma sak och fick övernatta på hotell, annat var det på Air Ålands tid, men det var då näringsrätt betydde näringsrätt.
Dagen var inte slut med det utan det fick bli en arbetsmiddag i Helsingfors, men en trevlig arbetsmiddag som nästan kändes som ledighet.
Så var den stora dagen för Ålandsseminariet inne. Riksdagens Ålandsforum stod, tillsammans med landskapsregeringen och justitieministeriet, för arrangemanget av det seminarium som inledde den långa resan som först är i mål 2022. Tre betänkanden har redan avverkats och fler skall det bli. I veckan tog president Halonen över ordförandeskapet för den nya självstyrelsereformskommittén. Vad kan man då säga om seminariet? Jo, att det fanns tolkning av allt, men tolkningsapparaturen användes knappast. Det var alltså bara de som förstår svenska som kom trots att det kanske är de som inte förstår svenska som bäst skulle behöva bli upplysta. Vidare kunde noteras att trots att det var möjligt att använda både svenska och finska så var bara ett av inläggen i debatten av någon från riket, trots att det måste funnits frågor att ställa eller åsikter att ventilera. En sak är dock säker, det fanns de som kom dit och inte hade en aning vad enumerationsprincipen och residualprincipen betyder. Men ingen gick därifrån utan att veta det efter att ha lyssnat till Markku Suksis utmärkta redogörelse över ämnet. Vårt pressmeddelan från seminariet kan ni läsa här, och inbjudan plus programmet kan ni hitta här.
Riksdagens talman
Svenska dagen
Den 6 november firas i Finland svenska dagen, men trots det så for jag alltså på kvällen till Sarajevo. På Åland brukar man ju säga att vi inte firar Svenska dagen; här är alla dagar svenska, och så är det naturligtvis. Men inte heller i Finland räcker det med att fira Svenska dagen en gång i året. Svenskan måste man arbeta med alla dagar. Det är enligt min åsikt en plikt och en skyldighet man har om man befinner sig i riket, att alla dagar tala svenska, att alltid börja på svenska, att visa att svenskan är ett levande språk, ett språk som talas av levande människor i verkligheten och inte bara ett ”muminspråk”. Det må sen gälla säkerhetskontroller, beställning av taxi eller bara vanligt i en affär. Det händer att man svarar mig att visst talar jag svenska, men i nästa mening övergår man till finska som om det inte riktigt var på riktigt som jag faktiskt hade tänkt tala svenska och också förväntat mig att de skulle tala svenska med mig. Ibland tror jag att jag är den enda nu levande människan som talar svenska i taxin i Helsingfors eftersom finlandssvenskarna talar finska och rikssvenskarna talar engelska. Men det anser jag att jag måste göra om inte svenskan skall uppfattas som något helt onödigt, ja rent av som ett tvång.
Nej, det är i vardagen som svenskan skall användas, alla dagar och inte bara i feststämda tal en gång i året. Och eftersom jag gör det så ansåg jag att jag med gått samvete kunde vara i Sarajevo den 6 november 2013.
Seminarium i Sarajevo – ”Caucus Strengthening, Lobbying and Advocacy Skills Seminar for the Bosnia and Herzegovina Women’s Parliamentary Cuacus”
Staden väcker för de flesta människor som varit där tidigare starka känslor. Jag undvek nogsamt Sarajevo under min över tre år långa vistelse i forna Jugoslavien under kriget. Det var visserligen där de fanns mycket att göra och många heroiska insatser utfördes, men det var också dit krigsturisterna drogs. Alla skulle vara där, alla skulle ha i sina årsberättelser att de haft någon verksamhet där. Där fanns CNN och Christiane Amanpour, ja där fanns hela den internationella pressen medan så mycket avskyvärt hände i andra delar av forna Jugoslavien utan att det fick någon uppmärksamhet. Det gjorde att jag på allt sätt undvek Sarajevo, jag behövdes bättre på så många andra ställen.
Men två gånger har jag som hastigast besökt staden: första gången i mars 1994 och en gång till samma år. På den tiden kunde man inte som nu gå ut ur flygplanet och i sakta mak ta sig in till terminalen. Redan inne i planet fick man ta på sig hjälmen och ”the flak-jacket”. Ja, just det ta på sig. Proffsen lärde nämligen ut att fienden skjuter underifrån och då hjälper det inte att ha jackan på sig, man skall sitta på den. Jackan och hjälmen åkte på och om ingen beskjutning pågick halvsprang man in i hangaren. Flyglinjen kallades ”Maybe Airline” och det sades finnas en speciell stämpel som det fanns krigsturister som hittade på ärenden bara för att få rätt att flyga in med ett av FN:s plan för att få den åtråvärda stämpeln i passet, ända tills SRSG Yasushi Akashi fick höra om saken och resolut stoppade den i fickan en dag för att få stopp på detta oetiska turistande. Jag har ett rent samvete och ingen sådan stämpel i passet.
Just denna gång i mars hade ett vapenstilleståndsavtal trätt ikraft så att människor för första gången på mycket länge kunde röra sig ute på det som var känt som Snipers allé. De som bodde i staden kunde inte tro sina ögon – människor rörde sig ute mitt på ljusan dag! Den här veckan övernattade jag för första gången på hotell i Sarajevo. Förra gången var jag bara fram och tillbaka över dagen och första gången hade jag turen att ha en kollega och väninna som bjöd mig att bo hos henne så att jag skulle slippa bo på det dyra och ogästvänliga Holiday Inn, där ena sidan var bortskjuten och det sällan eller aldrig fanns ljus, vatten och värme. Nej, jag fick övernatta hos henne, och hos henne innebar det i ett litet rum i källaren i generalens högkvarter. Generalen hette Rose, och huset kallades för the Presidency, eller the old Presidency. Där hade hon en säng i ena hörnet av rummet och ytterligare en säng i fall det skulle komma gäster. Båda sängarna var omringade av sandsäckar som ändå ingav en viss säkerhet mot granatsplitter. Högarna av sandsäckar var inte högre än att vi kunde i all ro ligga och samtala med varandra och ha ögonkontakt över kanten. Det kändes tryggt.
Sandsäckar under tiden det begav sig
Utanför hotellentrén fanns ett hus som beskjutits under kriget, men inte reparerats och jag hade svårt att frigöra mig från tanken att det lämnats så just för att dagens krigsturister skulle få känslan av att de varit i Sarajevo. Varför annars just utanför entrén till hotell Bristol där utlänningar bor?
Sarajevo utanför hotell Bristol
Seminariet skulle handla om Women Empowerment. En kvinnlig parlamentariker från Makedonien och jag skulle dela på en dag med föreläsningar och grupparbete. De handlade om parlamentariker inom den bosnisk-kroatiska federationen, medan man på den statliga nivån där också serberna ingår ännu är avvaktande. De kallar sitt nätverk en klubb och den tillkom genom ett formellt beslut i april i år. Men det är svårt när man möter människor som man har så mycket gemensamt med att inte tala om andra saker. De ville veta om man kan rösta både till Ålands lagting och till Finlands riksdag. Vilket medborgarskap har eller kan man ha på Åland etc.
Turanj
Ordföranden visade sig vara en dam som jag träffat åtminstone en gång tidigare i Women Empowerment-sammanhang, men vem vet, kanske redan 1994. Hon hade då arbetat i det flyktingläger som fanns i Turanj i Kroatien och där bosnier från Bihać som brickor i ett krigsspel forslades fram och tillbaka från lägret till fronten beroende på dagsformen hos krigsherrarna, medan barnen var kvar i lägret och som man försökte förhindra från att ligga bland minorna som tog så mångas liv och så många ben och fötter. Hon hade arbetat där dag och natt som läkare utan att inse hur utarbetad hon var. Hon hade magrat så att hennes far inte kände igen henne när sedan sågs. Ett av de mest bizzara minnen jag har från kriget är just från ett av besöken i detta flyktingläger. Plötsligt kom det besked från fronten att det behövdes folk vid fronten och en lastbil, eller rättare sagt en kylbil lastades full med hålögda män utan föga stridslystnad. Av uppsynen att döma var de hungriga, trötta, rädda. Kylbilen körde med dörrarna öppna och jag följde den på den slingrande vägen under fler kilometer. Det var många tankar som for genom min hjärna, men tänk så praktiskt de hade ordnat det. Genom att köra männen i kylbil till fronten så hade de ju färdig transport tillbaka för de döda kropparna. Nu var både hon och jag tillbaka till flyktinglägret i Turanj där vid lunchbordet i Sarajevo. Hon berättade med stor inlevelse för alla de andra kvinnliga parlamentarikerna hur hon kommit dit, hur hennes arbetsdagar sett ut, hur trött och slut hon varit, hur hemskt allt varit, och alla lyssnade som om de aldrig hört det förut och så tror jag att det var. Hon hade liksom inte haft någon anledning att berätta sin historia tidigare, men när någon annan som också varit just i flyktinglägret i Turanj så blev det en anledning att berätta om detta hemska.
Se gärna den här inspelningen från Turanj
”Turanj Refugee Camp 1994
Border Crossings – An Aid Worker’s journey into Bosnia”
Vi tog ett gruppfoto och så gick mitt plan bort från Sarajevo. Seminariet arrangerades av IRI som söker stödja kvinnors medverkan i demokratiseringen i ett av de länder som nu genomgår en stor förändring. Förhoppningsvis kan de också sedan hjälpa till att få med serberna i samarbetet.
Tillsammans med kvinnliga parlamentariker från Bosnien-Hercegovina. Personen till vänster om Elisabeth med den rosa scarfen är kvinnonätverkets ordförande Hafeza Sabljaković
I riksdagen
En gammal bekant från politikerveckan i Baile Tusnad, eller Tusnádfürdő som man borde säga, var i Helsingfors och ville ha ett möte. Ferenc Kalmár är parlamentariker i Budapest, men också medlem av Europarådet där han är rapportör för en motion framlagd av den serbiske parlamentarikern Elvira Kovács. Den handlar om ”the Situation and Rights of Traditional National Minorities in Europé” och inget är då naturligare än att besöka Finland och ta reda på hur förhållandena är i Finland.
Detta går att läsa i motionen:
”2013 will mark the 20th anniversary of Recommendation 1201 (1993), in which the Assembly first called on the Committee of Ministers to draw up an additional protocol on the rights of minorities to the European Convention on Human Rights. Similarly, in its Resolution 1866 (2012), the Assembly called on national parliaments and their members to actively promote the idea of such an additional protocol, amongst other things regretting the limited number of ratifications of the Framework Convention for the Protection of National Minorities and of the European Charter for Regional or Minority Languages and underlining the numerous shortcomings in the implementation of these conventions.”
Några representanter för den kurdiska befolkningen i Iran ville berätta om sin oro över läget i Iran. Istället för den förbättring som många hoppats på har det blivit en försämring; fler fängslas och döms till döden. Man undrar om den kurdiska minoritetens situation diskuterades vid mötet med Turkiets premiärminister Erdogan i Helsingfors dagen innan. Ja, den frågan hade jag tänkt ställa i plenum under frågetimmen, men som så oändligt många gånger tidigare fick inte Svenska riksdagsgruppen ställa någon fråga den här veckan heller. Så varken vi eller de som oroar sig för vilken uppmärksamhet frågan får i kontakterna med Turkiet fick något svar.
Det stora ämnet för veckan i riksdagen var Framtidsdebatten efter frågetimmen, men inte så mycket innehållet som formen. Var Himanens rapport seriös akademisk forskning eller bara en politisk pamflett? Ja, det ämnet kunde man gotta sig i, i varje finsk dagstidning. Och det var också det stora debattämnet under frågetimmen. Ingen jag träffat har ännu läst den, men inte har jag heller träffat någon som tänker läsa den. För min del får den definitivt vänta tills den engelska upplagan kommit, den som Himanen nogsamt påpekar att har passerat Oxford Universitys kritiska granskare.
Stora utskottet
Nej, intressantare var nog veckans Stora utskott. Debatten på mötet kom att handla mycket om EU:s lagstiftning. Man irriterar sig på att allt för många och futtiga saker regleras på EU-nivå. Men vems fel är det? EU är ingenting annat än vad medlemsstaterna gör det till. Vill inte medlemsstaterna att en fråga skall regleras på EU-nivå ja, då skall man motsätta sig och inte sova i beredningsskedet utan ta aktiv del och motsätta sig. Men det finns många politiska poäng att vinna genom att motsätta sig EU:s politik. Efter mötet arrangerades en kväll under Europaminister Alexander Stubbs värdskap med flera av de finska europaparlamentarikerna – dock inte Nils Torvalds.
Jag missade på grund av Sarajevo-besöket stora utskottets möte med Finlands förra ambassadörer i USA och Ryssland, men fick ändå med mig mötet med ungdomspolitikerna på fredagen, däribland min förra assistent, och sist men inte minst mötet med tre före detta statsministrar. Där satt de tre gamla bekanta. Två av dem från min tid med Ålands delegation i nordiska rådet och Vanhanen som statsminister. Lipponen var medlem av Finlands första delegation i Nordiska rådet vars möten jag deltog i. Året var 1983 och ordföranden hette Elsi Hetemäki-Olander, viceordföranden hette Peter Muurman. Tänk att det gått 30 år. Esko Aho har jag också många gemensamma nordiska minnen med, bl.a. en gång då han tillsammans med dåvarande talmannen Olof Jansson åt lunch hemma på Södragatan 5, men det var då det.
Herrarna var väl insatta i dagens situation och pålästa, och det var klart att ingen av dem missat att följa med sin tid. Den historiska delen fanns med, men bara just så som erfarenhet skall användas, nämligen för att dagens politik skall komma in i sitt rätta sammanhang.
Mariehamn
Veckan skulle egentligen avslutats i Mariehamn med både Tosca från Metropolitan och på farsdag en kaffestund hos de eldsjälar som står för Matbanken. Så förskräckligt hemskt att den finns. Hur kan det vara så i vårt välfärdssamhälle att inte alla kan få en försörjning som gör att de kan klara upphället av egen kraft eller att samhället ger ett stöd som man kan klara sig på – det är ju det vi betalar skatter för. Det är min grundinställning, men tur att matbanken finns för de som så väl behöver den. De som arbetar där är värda all beundran, och även de företag som ser till att verksamheten kan fortsätta. Nu blev det varken Tosca eller Matbanken utan inomhusvistelse för att kurera en sådan förkylning som man får om man kommer tillbaka i höstrusket från en veckas vistelse i Afrika, och särskilt med tanke på att flyget går kl. 6.40 på måndag morgon.
Med denna vecka slutade också ett långt liv för en nära släkting. Min moster är borta efter 93 år med oss, så bra att hon så sent som förra lördagen fick krama om mig och säga tänk att jag fick se dig en gång till. Precis så kände jag också, tänk att jag fick krama om henne en sista gång förra veckan. Min Lumia telefon är inte någon favorit som telefon, men som kamera är den fin. Jag var så tacksam när jag lyckades förstora bilden av gården där hon föddes och som jag tog i somras så att hon kunde känna igen den och vi kunde tala om Øgårn denna hennes sista lördag i livet.