Se Jonas Sjöstedts ”Spanska brev”
januari 27th, 2014VeckobrevVecka 4
Veckan började i Nordbaskien det som många ännu kallar Frankrike. Nu var uppdraget i Baskien för tillfället slutfört och likaså var den lediga helgen hos goda vänner över så nu bar det av hemmåt. Väckning 03.25, bil till Pau kl.04.00, flyg från Pau till Paris 06.30, sedan var det bara att ta flyget från Paris till Gardemoen och bussen från Gardemoen till Rød och bussen från Rød till Kongsvinger och bussen från Kongsvinger till Charlottenberg, skotta fram bilen och köra den till Häljeboda.
Allt fungerade perfekt, i minsta detalj och det gör det ofta när man är i sällskap med någon som gjort resan flera gånger förr och känner till alla detaljer. Så var det för min del den här gången, jag gjorde resan till Pau och vidare till Paris och Oslo tillsammans med Eguzki Iparagirre. Finska centralkriminalpolisen har alltid intresserat sig för mina resor till Baskien och för att de inte skall behöva lägga ned mer tid på att ta reda på vem jag åkte med och inte heller ställa till med några långa plågsamma förhör med mig så vill jag gärna här skriva ut hans namn, han heter Eguzki Iparagirre. Det är alltså helt onödigt att återigen kalla mig till centralkriminalen i Vanda för att återigen visa mig en bild av honom och fråga vad han heter, hans namn är Eguzki Iparagirre!
Och vem är han då? Jo, det kan man få veta mer om ifall man läser Jonas Sjöstedts kriminalroman Spanska brev där han förekommer som en av romanfigurerna. Tipset var tänkt både för den som gärna läser kriminalromaner, för den som är intresserad av spansk politik, men framför allt för CKP som på det här sättet sparar tid och resurser som kan läggas på viktigare saker.
Tro det eller inte, men allt fungerade perfekt, bortsett från en liten detalj; det kom inget vatten ur kökskranen, inte ur duschen, och inte i toaletten i huset i Häljeboda. Tur att det fanns så mycket snö ute som jag kunde smälta och fylla toaletten med. Det är charmigt med primitiva stugor, men diskmaskiner går inte på snö utan på vatten.
Med vistelsen i Häljeboda i januari för exakt ett år sedan i allt för klart minne, tio dagar utan vatten, gav jag den här gången upp efter mindre än ett dygn och drog österut. Österut innebar att vännerna i Uppsala återigen fick en övernattningsgäst och jag fick en dusch. Vägen till Åland gick via en av de yttersta utposterna i det svenska riket Borgen i Grisslehamn.
Jag gjorde vägen från San Sebastian till Grisslehamn, andra släktingar har gjort vägen från Grisslehamn till San Sebastian.
Gränsbevakningen
Och så hemma den 22 januari, bara 26 år sedan den dag det begav sig.
Gränsbevakningens ledning förstärkt med juridiskt sakkunniga kom på sitt årliga besök till Åland. Det är alltid diskussioner om vilken är sjöbevakningens roll på Åland. Nu har Ålands landskapsregering satt sina synpunkter till pappers i det nya dokumentet som kallas Policy för Ålands demilitarisering och neutralisering. Har sjöbevakningen blivit en mer militär organisation under årens lopp? Ja, om det tvista de lärde. Sjöbevakarna anser att så inte är fallet, samma ordning har gällt sedan 1930-talet. Det finns inget mer militärt över dagens sjöbevakning fortsatte de att säga, men den här gången var de verkligen ute på hal is när de skulle argumentera.
Den viktigaste frågan var naturligtvis den proposition som utarbetats med förslag till lagar om änring av gränsbevakningslagen och av vissa lagar som har samband med den och som riksdagen inom kort skall behandla. Har landskapsregeringens synpunkter beaktats och vad kommer Självstyrelsepolitiska nämnden att anse om propositionens utformning? Och det viktigaste; när kommer den länge efterfrågade utredningen att tillsättas. Om denna utredning kan ni läsa om i vårt pressmeddelande och på riksdagens hemsida i min avvikande mening i grundlagsutskottet och mitt tal i plenum i anslutning till det.
Här hemma
Här hemma på Åland diskuterar man vad egentligen PAF-pengarna kan användas till. Enligt min mening har de som debatterar i alldeles för liten utsträckning analyserat vad som egentligen menas med allmännyttiga ändamål. Det handlar om ett avtal mellan spelbolaget och spelaren, medlen skall gå till allmännyttiga ändamål. Om inte blir spelaren lurad. Och det är visserligen så att spelaren blir i majoriteten av fallen lurad eller förlorar – det är bolaget som vinner. Spelaren kanske rent av vill bli lurad. Men det viktiga är enligt min mening inte hur långt man kan tänja på lagens paragraf för att uppnå sina syften, utan hur spelaren har uppfattat att syftet med de intjänade medlen är. Det är vad det handlar om ifall vi skall kunna försvara spelandet.
AX
När jag i maj 1999 blev kanslichef hade landskapsstyrelsen efter många års idogt arbete och en omfattande skriftväxling fått besked om att landskapet Åland nu tilldelats en landskod och den var AHV, just det AHV, som i Ahvenanmaa.
Därmed började ett arbete som skulle ta många år, och många, många, långa kvällstimmar. Det var bara att börja om från början. Det gällde att få folket i Genève, i Berlin, i New York, i Los Angeles, och så naturligtvis Helsingfors att förstå. Det handlade hela tiden om att använda exakt de rätta argumenten, att kunna alla de juridiska fällor som fanns och som kunde göra att allt gått om intet. Det viktigaste var att aldrig tala om att Åland var självstyrt, autonomt och därför skulle ha en egen toppdomän. Det var ett argument som gubbarna, ja, jag kan inte minnas att det var annat än gubbar, skydde som pesten, då anade man politik och det fick det inte handla om. Det skulle vara argument som innebar att det fanns ett praktiskt behov av koden. Det var IPU, ISO, ICANN och många fler som skulle kontaktas. Råd skulle införskaffas från alla världens hörn.
Det fanns en strategi för hur AX också skulle kunna användas som landsbeteckning på åländska bilar och vi fick frågan om vi ville skapa egen utformning på passen. Vägen låg öppen för en fortsättning efter detta, men den hade krävt mycket planering och ett konsekvent taktikerande. Det hade krävts många timmar av enträget arbete. Nu blev det inte så, och kanske var därför allt det arbete som gjordes onödigt, men å andra sidan har det arbete som lades ned på projektet gett upphov till material för en hel bok, fast den blir nog aldrig skriven.
En sak är dock säker, utan Gösta Roos i Genève hade det aldrig blivit någon landskod och ingen toppdomän. Tyvärr hann han dö utan att ha fått den Självstyrelsemedalj han mer än någon annan skulle ha förtjänat.
Världen i övrigt
Under tiden har Republikens presidents popularitet ökat med fyra procent och väl är väl det för ingen president under femte republiken har stått lägre i kurs hos fransmännen.
Vad viktigare är att nu är det dags för fredsförhandlingarna om Syrien, men ingen tycktes tro på dem ens innan de hade startat.
I Ukraina fortsätter protesterna och nu har den ur ett människliga-rättigheter-perspektiv helt oacceptabla lagstiftningen trätt ikraft i Kiev. En lagstiftning som inte uppfyller några av de krav som vi är vana att ställa ända sedan Anders Chydenius tid. Våld föder våld är något annat man skulle kunna säga om det som händer i Kiev. Alla uttalar sig fördömande, EU genom HR Ashton, OSSE och många andra, men räcker det?
Europaparlamentet har röstat ja till det historiska avtalet som skall leda till att både Kosovo och Serbien blir medlemmar i EU. Det kan ta lite tid, men lovorden bara haglar över de två kombattanterna, samtidigt som Serbiens president i retoriska tal i landet försäkrar de som vill höra på att Serbien aldrig kommer att erkänna Kosovo. Utan hela denna uppmärksamhet från Europas sida blir Albanien. Landet som inte varit indraget i något av krigen på Balkan, men som får bära det tyngsta lasset genom att tvingas stå utanför allt intresse från EU.
Gävlesymfonikerna
Som så många andra ålänningar avslutade jag veckan med att lyssna på Gävlesymfonikerna som nu var i Mariehamn för att framföra sin tredje konsert, och den här gången under medverkan av sex elever från Ålands musikinstitut. Det blev en perfekt avslutning på veckan för alla närvarande.