(Ovan ett citat, och antagligen dett bästa som sades, från riksdagsdebatten om medborgarinitiativet med förslag att ta bort den obligatoriska svenskan från skolschemat.)
Vecka 20
Bra med ett supervalår?
Veckan började som sig bör i Mariehamn med bl.a. ett lunchseminarium på Sveriges generalkonsulat och hade rubriken Supervalåret 2014. Det här året är nämligen för röstberättigade i Sverige ett år då man skall ta ställning både till vem som skall sitta i Europaparlamentet och i Sveriges riksdag. För att inte tala om vem som skall styra kommunerna och landstingen.
För att diskutera den frågan hade man engagerat politiske chefredaktören vid Sydsvenska Dagbladet Heidi Avellan, en tidning som utges i Skåne, Sverigepartiets vagga, och professorn i statskunskap Göran Djupsund. Som moderator fungerade Ålandstidningens Niklas Lampi. De två medverkande debattörerna hade samma uppgifter vid Sveriges ambassad i Helsingfors förra veckan. Det lunchseminariet lyckades jag inte pressa in i mitt program, och knappast lär diskussionen ha varit så livlig som i Mariehamn. Vi var dubbelt så många deltagare i Mariehamn som i Helsingfors. Som tjänsteman förr intresserade jag mig föga alls om valsystem och teorier om olika valmetoders inverkan på resultatet. Det var väljarnas sak att välja de politiker som man sedan som tjänsteman fick acceptera att arbeta med. Nu är det annorlunda. Vi har idag statsrådets demokratiredogörelse som skall behandlas och det gör vi med besked i grundlagsutskottet, visserligen samtidigt som alla EU-kandidater är ute och valarbetar, men i alla fall. Hur får man ett större valdeltagande i Finland, skall man som i Sverige gå över till listval och skall man ha flera val samtidigt? Ökar det intresset för att delta? På Åland har vi som bekant kommunal- och lagtingsval samma dag, och det finns många olika åsikter om den här saken.
Det fick bli flyg till Helsingfors redan på måndag eftermiddag och därmed fick också en middag på Marockos ambassad plats. Att Marockos olika ambassadörer hållit nära kontakt med Åland beror delvis på vår autonomi och möjligheterna att befolkningen i Västsahara skulle kunna tänka sig något liknande arrangemang inom Marockos gränser. Den som lever får se.
Till de ambassader som tagit kontakt med riksdagledamöterna den här veckan hörde alltså Marockos ambassad. Det är ett måste om man vill följa i utvecklingen i Nordafrika att veta vad som händer där. Det händer säkert en hel del, men en sak är jag säker på, det händer alldeles för lite i Västsaharafrågan. Själv har jag aldrig besökt området, men under årens lopp träffat många som vittnar om situationen. De har inte lyckats få världens intresse för sitt öde. Vidare blev det kontakt med Sydkoreas ambassad. Det blev diskussioner om varvsindustrin, vilket är helt naturligt, men även säkerhetsläget i kinesiska sjön. Åland är viktigt i sammanhanget, den saken är klar. Sydkorea har bara två honorärkonsuler i Finland. Den ena finns i Finlands andra stad Tammerfors och så en i Mariehamn. Fast det var på den tiden Finlands andra stad faktiskt hette Tammerfors. Nu heter den Esbo, vilket svenskar inte lär veta, men det vet man inte i Finland heller. Sedan var man naturligtvis bjuden till Norges ambassad, men det var mitt under Svenska riksdagsgruppens möte så det måste bara skippas, och det fick bli desto mer firande två dagar senare.
Estlands president
Att Estlands president Toomas Hendrik Ilves var på besök i Helsingfors var svårt att undgå att se, det vajade blåvita och blåsvartvita flaggor lite här och där. Hans linje i den säkerhetspolitiska kris som Europa är inne i är solklar och har varit hela tiden: NATO är det enda rätta. I sitt föredrag för försvarskursföreningens medlemmar sade han att det visserligen finns de som ifrågasätter kostnaden för att införa sanktioner mot Ryssland för den egna handeln, men vad kostar det att inte införa sanktioner, resonerade Ilves. Han såg framför sig risken för stora flyktingströmmar. Bosnien hade 4,5 miljoner invånare, medan Ukraina har 44, ursäkta 42 miljoner invånare. Från Balkankriget kom 200.000 människor bara till Sverige, vad skulle det innebära om det blev en stor flyktingström från Ukraina? Detta diskuterade alltså president Ilves.
Han kallade utdelandet av pass ”en masse” för ”a tool of aggresion”, och många, många fler intressanta uttalanden fick vi med oss. Han var uppenbart nöjd över sitt statsbesök i Finland, eller närmare bestämt det bästa, möjligen i konkurrens med det förra statsbesöket i Finland.
Debatter i plenum
Under veckan hölls debatten med anledning av Centerns interpellation mot regeringen och som handlade om den alltför höga arbetslösheten i Finland. Jag höll svenska riksdagsgruppens inlägg och inte vet jag om det var därför, men regeringen vann förtroendeomröstningen på fredagen. Vill ni veta mer kan ni läsa mitt pressmeddelande här på bloggen.
Den andra debatten som fick uppmärksamhet var medborgarinitiativet om att ta bort svenskan som obligatoriskt ämne från skolschemat i riket. Det har inte mycket med Åland att göra, Åland är och förblir svenskspråkigt. Det förband sig Finland till i Genève 1921, men jag valde ändå att delta i debatten för att lyfta fram hur man ute i världen ser på Finland idag som ett idealland i det här avseendet, men knappast imorgon.
I debatten deltog två ministrar, en talesman från varje riksdagsgrupp, nästan alla vi som har svenska som modersmål och så naturligtvis våra motståndare, de som vill ha bort oss av många olika avseenden. Partiledare och övriga ministrar valde att inte vara på plats. Vi kunde varit utan den här debatten, liksom vi kunde varit utan det här medborgarinitiativet och negativa utspel av den här naturen och som helt uppenbart riktar sig mot en del av befolkningen. Detta borde inte förekomma i vår del av världen, och att initiativet får så stor uppmärksamhet i pressen är ett sorgligt kapitel.
Tomater
På fredag var det dags för den traditionella grönsaksdagen som årligen hålls i riksdagen, och den här gången inte bara med det traditionella inslaget med tomater made in Närpes och vackra blommor utan den här gången var också Simskäla representerat!

Besök från Simskäla under riksdagens traditionsenliga grönsaksdag
För mycket kraft i kvinnorna?
Vad har Natalie Nougayrede, Jill Abrahamson, Anne Baldassari och Jutta Urpilainen gemensamt? Jo, de har alla fyra varit tvungna att av olika orsaker under de senaste dagarna lämna sina högt uppsatta positioner som de uppnått under stor uppmärksamhet, chefredaktör för Le Monde eller New York Times, chef för Picassomuseet eller ordförande för Socialdemokratiska partiet i Finland. De må ha varit hur duktiga som helst, men de har tvingats gå och de har inte haft något skyddsnät som män ofta har. Vad ger detta för signaler till andra kvinnor? Tveklöst utgör de avskräckande exempel för dagens unga kvinnor; varför satsa på utbildning och karriär när man ändå inte får lov att springa hela distansen. Historien upprepar sig, det tar aldrig slut.
Hilary Clinton har sagts vara a ”bossy bitch”, men nu när det diskuteras om hon skulle kunna bli president så säger man att hon är en alltför svag och för övrigt är hon för gammal.
I den ena kvällstidningen i Finland kunde man under helgen närmare bekanta sig med Antti Rinnes kärleksliv. Vad det har med dagens politik i Finland har jag svårt att bedöma, men den som lever får se.
Något mer uppbyggligt om kvinnor hade vi i riksdagen den här veckan då vi besöktes av kvinnliga parlamentariker från de s.k. IGAD-länderna (IGAD står för Intergovernmental Authority on Development). Representanter från Djibouti, Etiopien, Kenya, Somalien, Sydsudan, Sudan, Uganda och Somaliland (alltså ett självstyrande område inom Somaliens gränser(!)). De var i Finland för att lära om vårt politiska system, och dit hörde Ålands självstyrelse. Jag fick möjlighet att diskutera med dem och berätta om våra erfarenheter. Åland har varit aktuellt i sådana diskussioner tidigare.

Kvinnliga parlamentariker från IGAD får Ålandsinformation
Kvinnokraft kan finnas i olika former, en form är det kvinnliga nätverket och där hade vi den här veckan gäster i form av kommendörkapten Ulla Murtomäki. Vi fick höra hur det är att vara kvinnlig officer i den finska armen, och det verkade vara bara positivt. Det tar ett tag innan det blir någon kvinnlig amiral i den finska armén, kanske 2029 eller så, men i Norge är det bättre, de har redan en kvinnlig amiral, men där finns också kvinnlig värnplikt, eller könsneutral värnplikt som det kallats. Det finns i ett tiotal länder runt om i världen, men Norge är det enda landet i Europa med kvinnlig värnplikt. I Finland finns det inte många som vill ha allmän värnplikt för alla, men väl att fler flickor uppmanas att göra frivillig värnplikt.
Det finns mycket att säga om utskottsarbetet, det har varit intensivt under veckan med diskussioner i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet om alterneringsledighet. Har lagen uppfyllt sina syften att minska arbetslösheten och få ut unga på arbetsmarknaden? Kanske inte, det får inte vara något alternativ till sjukledighet, men å andra sidan om det ses som ett positivt arrangemang som gör att människor orkar vara längre kvar i arbetslivet så må det väl vara kvar i alla fall.
I grundlagsutskottet har vi börjat med den intressanta diskussionen kring det som nu kommer att åläggas kommunerna (Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statsandel för kommunal basservice (rp 38/2014)), och om det överensstämmer med kommunernas finansieringsprincip. Det kan bli en intressant jämförelse med andra former för självstyresle än den kommunala. Kan man ha självstyrelse utan att ha något med finansieringen att göra, och vad händer om förhållandet ändras. Intressanta diskussioner är på kommande och den som lever får se.
17 mai – Norge fyller 200 år

17 mai-firande med två hedersordförande

Norges ambassadör och hans fru
När det nu av praktiska skäl blev svårt att fira 17 maj i Oslo eller ännu bättre i Eidsvoll så fick det bli det bästa alternativet till Norge, nämligen den Norske Forening i Finland. Föreningen grundades 1906 genom att normännen i den Svenska föreningen bildade en egen ny förening. Samma sak hände i Viborg där bildades också en norsk förening 1906, och i staden fanns ett hundratal norrmän och de flesta av dem var aktiva i den norska föreningen. Helsingforsföreningen grundades vid ett möte på Hotell Kämp så vad var naturligare än att Norges 200 årsdag firades med en festmiddag på Kämp. Stämningen var den bästa, kransekaken framsatt och många festdeltagare klädda i bunad, dock inte jag eftersom min Hardangerbunad är och förblir halvfärdig.
Bland de som var i Eidsvoll för 200 år sedan när det begav sig, eidsvollsmennene eller som de också kallas fedrene på Eidsvoll, fanns köpmannen Peter Schmidt från Trondheim. En av hans avkommor i rätt nedstigande led flyttade från Christiania till Viborg för att som flera andra bygga upp den finska skogsindustrin. Sedan har familjen stannat här och varit aktiva i den norska föreningen. Man glömmer inte sitt norska arv. Hans son och följaktligen en av de i rätt nedstigande led från Eidsvollsmennene hade jag alltså som bordskavaljer denna 17 maj 200 år senare. Det var ett stort privilegium.
Serbien
Ibland har det varit svårt att koncentrera sig på vad man egentligen borde när man sett hur vattenmassorna stigit i Bosnien och Serbien. Obrenovac är ett bekant ställe bara 30 kilometer från Belgrad, men nu under vatten. På söndag inflöt dock äntligen uppgifter om att vattennivån nu var på väg att sjunka.