Bollen förlorades men matchen fortsätter
juni 30th, 2014VeckobrevVecka 26
Veckan började som sig bör i Mariehamn, men bara för att inleda dagen med att ta flyget till Helsingfors. Ja, faktiskt det stämmer och jag vet inte när det hänt att jag tagit flyget direkt till Helsingfors en morgon. Annat var det på Air Ålands tid.
Måndagar har inte riksdagen plenum, men så skulle det vara den här veckan om vi skulle hinna utse en ny statsminister, en ny regering och ett regeringsprogram för denna regering. Det första mötet på måndagen skulle vara mellan Svenska riksdagsgruppen och regeringsförhandlarna partiordföranden Carl Haglund samt riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander som skulle äga rum kl. 11.50. Följaktligen yppade sig alltså årets första möjlighet att flyga direkt till Helsingfors, utan att fara via Stockholm.
Alla vet vid det här laget att vi fått en ny statsminister och en ny regering och inte nog med det utan faktiskt också ett regeringsprogram. Regeringsprogrammet innehöll inget nytt om Åland, och helt enkelt av den anledningen att det inte fanns något nytt att säga – allt det gamla skulle stå fast.
Om någon undrar hur det rent formellt, men även rent praktiskt, gick till när Svenska riksdagsgruppen godkände den nya regeringen och det nya regeringsprogrammet på måndagen så gick det till på följande sätt:
Först sammanträdde Svenska folkpartiets partistyrelse och gav ett förslag för Svenska riksdagsgruppen som sammanträdde direkt efteråt i samma rum. Det handlade om ett mycket kort möte där riksdagsgruppen tog ställning till partiets regeringsmedverkan, vilket i det här fallet betydde att gruppen skulle ta ställning till föreslaget att det i regeringen skulle ingå de två ministrarna Carl Haglund och Anna-Maja Henriksson – med andra ord samma ministrar som hittills och på samma poster som hittills. Vidare skulle vi besluta om det regeringsprogram som de två förhandlarna Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander och Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund förhandlat fram skulle godkännas. Sedan direkt efteråt fortsatte vi med ett stadgeenligt gemensamt möte om samma ärende mellan Svenska riksdagsgruppen och SFP:s partistyrelse. Vårt möte följdes via länk till Vasa.
Var det då ett bra regeringsprogram? Alla detaljer från ”bakom ridån” kommer väl fram i någons memoarer någon gång, men den allmänna åsikten är nog att alla gärna ville fortsätta att regera den korta stund som är kvar och att man därför fann varandra ganska lätt. Ingen tvekan om att vissa är mer vana förhandlare än andra, och ingen tvekan om att det finns mycket som inte syns som nästan kom in i prorammet och inte hade varit bra om det hade kommit in, men nu kom det inte in, om ni förstår hur jag menar. Och vad innebär det för statens ekonomi att man återigen ökar investeringarna? I Svenska riksdagsgruppens gruppanförande, som hölls av Mikaela Nylander, kan man bl.a. läsa följande: ”Det finns ytterst litet spelrum i den finländska ekonomin. Därför är det av exceptionell stor betydelse hur vi gör nu. Mot bakgrunden av att vår ekonomi, ännu ett år till, riskerar göra ett nollresultat, har det ekonomiska svängrummet för regeringen varit försvinnande litet. Därför är det högst anmärkningsvärt att de i förra veckan förda regeringsförhandlingarna kunde resultera i nya – rätt så betydande åtgärder – för att stärka tillväxten och stimulera ekonomin… På inkomstsidan lättar man däremot en smula på tyglarna i finanspolitiken. Genom att uppskjuta målet att bryta skuldspiralen med ett år till 2018 prutar man på tidigare mål, för att samtidigt skapa rum för åtgärder som ska skapa ökad tillväxt och bättre sysselsättning.”
När statsministern presenterade sitt regeringsprogram passade jag i snabbdebatten på att fråga om han tänkte göra som företrädaren statsminister Katainen att själv ta ett ansvar för den åländska vindkraften (ni kan hitta frågan i sin helhet på riksdagens hemsida här). Det blev inget svar på den konkreta frågan och inte på någon annan konkret fråga heller för den delen. Följande dag beklagade han detta och försäkrade mig i vittnens närvaro att han skulle ta ett personligt ansvar för vindkraften. Det låter ju betryggande, men vad det blir i verkligheten, det har vi inte sett ännu.
Innan det hela var slut på onsdagen fick vi dock möjligheten att grila Stubb i stora utskottet inför hans första toppmöte i Bryssel och det stundande valet av Luxemburgs förre statsminister Jean-Claude Juncker till ordförande för EU-kommissionen, eller skulle man ta till sig vad Storbritanniens premiärminister Cameron har att säga? (Ni kan läsa Camerons tal från hans presskonferens här)
Helt klart att Cameron har en point i att ordförandevalet inte borde gå till på det här sättet, ment eftersom han har så starka inrikespolitiska skäl att tala så här så tas han inte riktigt på allvar fast han har rätt.
Vi fick höra mycket mer än så vid stora utskottets möte med Stubb. Själv frågade jag och skulle gärna ha velat veta mer om hur det kom sig att Albanien nu accepterats som ansökarland av EU. Utrikesministrarnas bord naturligtvis, det inser även jag, men när de nu ändå såpass nyligen var så bestämda att Albanien inte var mogna att ens komma ifråga så måsta jag bara fråga. Själv kan jag inte förstå hur EU skulle kunna ha råd att ha ett land som Albanien strax utanför sitt område. Albanien är ett land som man bara måste ha kontroll över. Förutom att och även om landet faktiskt har förbättrats en hel den sneaste tiden, så har de nyligen upptäckta narkotika odlingarna i Lazrat om något visar detta. Här råder inte lag och ordning det vet vi och fick bekräftat under veckan genom mordet på öppen gata av en bankdirektör.
Onsdag eftermiddag var det dags att lämna Helsingfors för att bege sig hem, om man nu inte som jag anmält mig till en konferens arrangerat av European Commission for Democracy through law (Venedigkommissionen) tillsammans med justitieministeriet, riksdagen och Statsrevisionskontoret under titeln ”11th European Conference of electoral management bodies – Combating the misuse of administrative resources during electoral processes”. Seminariet öppnades av justitieminister Anna-Maja Henriksson och ordföranden i Revisionsutskottet, förre justitieministern och medlemmen av grundlagsutskottet Tuija Brax. Och det var just i den egenskapen jag var där, nämligen som medlem av grundlagsutskottet. Tyvärr lyste de andra med sin frånvaro. Ytterst intressant och viktigt för den som ställer upp som valövervakare, och för alla andra med för den delen. Vi hade grupparbeten och måste fundera på vad det egentligen handlar om när vi talar om öppenhet, eller ”transparency” på engelska, och andra vackra ord som vi så väl känner till. Den store experten i Finland på det här området Lauri Tarasti fanns på plats liksom bekanta från tidigare övningar och ännu inte bekanta, men väldigt viktiga i sammanhanget. På plats fanns experter från Tunisien och Serbien, just de två länder där jag varit med om att övervaka valet. Vi fick en presentation av hur reglerna är tänkta att fungera och hur de fungerar i länder som Holland, Finland och Sverige, men också i länder som Ukraina, Georgien och Moldavien.
Fredag på Åland, men full av möten och sedan en kort helg. Redan söndag var det dags att fara tillbaka till Helsingfors och stora utskottets möte på måndag. Troligen har väl någon sommartidtabell börjat eftersom det överhuvudtaget inte går något flyg till Helsingfors på måndag morgon. Annat var det på Air Ålands tid.
Avslutningsvis måste jag kommentera det som i pressen under veckan fick stor uppmärksamhet; nämligen lagutskottets betänkande om medborgarinitiativet om en jämlik äktenskapslag (Medborgarinitiativ till riksdagen med förslag till lagar om ändring av äktenskapslagen, lagen om registrerat partnerskap och lagen om fastställande av transsexuella personers könstillhörighet (MI 3/2013 rd)). Och det finns vissa element som är upprörande i utskottets utlåtande, men kanske ändå inte direkt chockerande. Varför byter man ut folk, är frånvarande vid en viktig omröstning i lagutskottet etc.? Men det är i höst i plenum som det riktiga avgörandet sker och då kommer det att bli stora salen som avgör. Ta därför inte ut någon förlust i förväg. I ett pressmeddelande med rubriken ”Bollen förlorades, men matchen fortsätter!” skriver man att:
”omröstningen föll 10-6 för ett avslående betänkande. Riksdagsledamoten och lagutskottets viceordförande Stefan Wallin (SFP) är besviken på resultatet, men ser ändå att det ännu finns ljus i tunneln.
- Det här var ändå bara första halvleken. Den andra halvleken spelas i höst och då är målet att riksdagens stora sal visar att Finland vill vara ett öppet och jämlikt land där allas likhet inför lagen garanteras och kärlek inte graderas som mer viktig och mindre viktig. Den här bollen förlorades i lagutskottet, men matchen fortsätter, säger Wallin.”