Kriget tillbaka på Balkan?
september 29th, 2014VeckobrevVeckan började med att mina medresenärer och jag kunde konstatera att det är inte bara flygväder man skall tala med respekt om. Det krävs vissa förutsättningar för att kunna flyga vissa flygplan det vet vi. Att flyga till Värmland och landa på Vättern med ett lite plan går inte om det blåser och stormar, men det finns inte bara flygväder som kan förhindra en från att flyga. Det finns också vajerfärjsväder, eller möjligen även vajerfrivajerfärjsväder som kan förhindra en från att ta färjan till Simskäla. Till Simskäla hade Ömsen tänkt fara för att ha strategidag, och vi kom så nära man kan, men inte ända fram och det var verkligen synd. Ska man dra upp en strategi för framtiden så behöver man ha inspiration och det får man inte alls på samma sätt vid styrelesbordet i Mariehamn, men vi gjorde alla vårt bästa för att hålla ömsesidigheten högt även i fortsättningen.
Flyg till Helsingfors redan på måndag eftermiddag, annat var det på Air Ålands tid, för att hinna fram i tid till KIOS (The Finnish NGO Foundation for Human Rights på engelska) seminarium Human Rights in the Era of the 2015 Agenda. Förra året handlade motsvarande seminarium om Human Rights Defendors och öppnades då av President Halonen. Det här året hade jag fått äran att öppna seminariet. Ämnet är viktigt och uppdraget hör ihop med mitt uppdrag som ordförande i riksdagens människorättsgrupp. Jag tog bl.a. upp parlamentarikernas roll att engagera sig i mänskliga rättigheter och Belgradprinciperna (Belgrad Principles on the Relationship between National Human Rights Institutions and Parliaments) blev antagna under ett seminarium där experter från människorättsinstitutioner, parlament och universitet deltog. Det här dokumentet är inte lagligt bindade för stater, men det råder parlament att grundanda en nationell människorättsintitution och utveckla en lagstiftning som säkerhetställer dess autonomi och ansvarsskyldighet.
Under veckan fick regeringen prova på hur det är att ha en betydligt mindre bas än tidigare. Regeringen sitter visserligen kvar, men 97 mot 84 när vi röstade om oppositionens interpellation som handlade om den ökande ojämlikheten och låginkomsttagares försörjningsproblem. Många tänkvärda ord sades under debatten, och mycket finns det att tänka på för de som har makten, men att avsätta regeringen är nog inte den rätta metoden för att komma till rätta med problemen. Vad har man för påverkningsmöjligheter när man är låginkomsttagare? Vad gör man när barnbidraget skärs ner? Vad gör man när det inte sker någon förbättring för de fattigaste pensionärerna? Är sanktioner mot Ukraina den rätta åtgärden när vi behöver ha en ekonomi som är i skick, och kan verkligen sanktionerna leda till att få President Putin på andra tankar?
Sysslar vi med gambling eller gaming?
Från Stortinget kom en delegation för att studera den finska lotterilagstiftningen. Norge har liksom Finland monopol och slår hårt vakt om monopolet, men det finns krafter inom de nya regeringspartierna som anser att man borde lämna monopolet och öppna för olika aktörer. Deras åsikt är att modellen med att gå in för en modell med licenser skulle innebära ett fri marknad för aktörerna, ingen skulle kunna stoppas. Det är inte riktigt min uppfattning. De länder som har ett lisenssystem har den fördelen att skatteintäkterna säkert kommer in till staten. Hur som helst norrmännen var i Helsingfors för att lära sig mer om den här frågan. Att också Åland har egen lagstiftning på området, egen spelverksamhet och ett eget monopol var det ingen som hade berättat för dem.
I mitt tidigare liv hörde spel- och lotteriverksamhet till min avdelning och det blev att förkovra sig i det här området. Sedan dess har det blivit mer av den här varan, eftersom det här har varit en av de centrala frågorna i grundlagsutskottet unde rmin period här. Där har det funnits många under årens lopp som gjort sitt bästa för att frånta Åland sin självstyrelse på det här området. Till förkovrandet har hört att delta i GREF:s möten. GREF står för European Gaming Regulators Forum, och det var viktigt att man höll tungan rätt i munnen och sade ”gaming” och inte ”gambling”. Det ena ansågs vara rumsrent och stå för offentlig verksamhet. Det andra däremot var det som privata aktörer sysslade med och lite suspekt. Nu talades det dock om ”gambling” och frågan inställde sig i alla fall för mig, har det skett en utveckling på det här området i någon riktning?
124§
Grundlagsutskottet sysselsätter sig ofta med frågan om vad som är myndighetsutövning och vad som inte är myndighetsutövning och den allt vanligare företeelsen att man lägger ut det här på privata entreprenörer. Om det handlar om myndighetsutövning skall verksamheten och åtgärderna ha stöd i de lagar som annars gäller myndighetsutövning, annars behövs det inte. Sedan finns det några saker som uppfattas som ett mellanting. Kan man besvära sig över åtgärden? Utan att gå in på problematiken vad som är ett mellanting kan man konstatera att oavsett om det handlar om mellanting eller klar myndighetsutövning så skall de regler som gäller för god förvaltning iakttas. Och vad ingår då i god förvaltningssed? Ja, dit hör bl.a. att följa språklagstiftningen. En privat entreprenör skall alltså utan att bli ombedd ha sin verksamhet också på svenska när någon har svenska som modersmål och inte bara när någon så kräver.
På tal om det där med att kräva så orkar de flesta inte, och knappt jag heller längre. Efter att ha blivit fasthållen med våld och polis tillkallats för att jag bara talade svenska vid säkerhetskontrollen vid flygplatsen, men fått rätt i att detta inte var korrekt behandling så har också jag nästan slutat fråga om det finns någon som talar svenska vid säkerhetskontrollen. Mest av den anledningen att det numer faktiskt fungerar och man blir vänligt behandlad. Men ett par gånger har jag nyligen frågat om det finns någon i säkerhetskontrollen som talar svenska, och senast jag gjorde det så skreks det med hög röst rakt ut så att alla i närheten skulle höra: ”Finns det någon här som kan tala svenska, det finns en person här som KRÄVER behandling på svenska”. Det är mycket förståeligt att de flesta gett upp och inte längre orkar med detta nedlåtande bemötande, men det intressanta är att de tillkallade som talar svenska eller som är chefer och talar mycket lite svenska alltid är ytterst vänliga och medvetna om vad reglerna säger.
Utan att det står utskrivet så skall alltså språklagen följas, men ibland kan det finnas skäl att skriva ut det och så var fallet den här veckan då vi i utskottet behandlade regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om privata säkerhetstjänster och till vissa lagar som har samband med den (rp 22/2014) och gav vårt utlåtande till förvaltningsutkastet.
Att de gröna ministrarna lämnade regeringen har ingen missat och inte heller att det nu blivit en väldigt liten majoritet. Finlands riksdag har inte, i likhet med andra parlament, vana att hantera sådana tunna majoriteter på olika sätt, kvittning som det heter i det närmaste västerländska landet, och den som lever får se hur det går.
En serbisk delegation besökte Finland och riksdagen inom ett s.k. twinningprojekt. Tanken är att ett land inom EU skall bistå ett ansökarland för att de skall förstå hur Finland burit sig åt när de var i en liknande situation. Den här gången gällde frågan tobaksdirektivvet, som säkert fungerar i teorin. Det är förbjudet att röka i Serbien och Nikola Tesla flygplatsen i Belgrad har inte ens ett rökutrymme, men lika fullt hamnade jag ett par dagar senare i en taxibil i Belgrad med en chaufför som rökte hela resan.
Lite kultur
100-års minnet av Första världskriget högtidlighölls av Ungerns och Österrikes ambassadörer med en gemensam konsert med musik från regionen. Det var på allt sätt bättre än högtidliga tal. Vi fick i domkyrkans krypta lyssna till musik av Gustav Mahler, Zoltán Kodály, Alban Berg och Béla Bartók.
När veckan var slut fanns det tid för att hinna få med sig MAMMA MIA på Svenska teatern. Av applåderna att döma en kassasuccé. Jag har sett den en gång tidigare i London, men onekligen mer begripligt när den någon kommer från Sibbo och någon annan har villa på Brändö. Kan rekommenderas.
Tidig morgon och därför en hel dag i Berlin, där det var fullständig kaos på grund av Berlin maraton. Det gällde bara att kunna lista ut hur man skulle kunna förflytta sig i staden, bil var otänkbart, men på vissa ställen fick man knappt korsa en gata. Lördag var det innlines och rullstolar som gjorde loppet.
Oroande pensionsuppgörelse
Det blev en pensionsuppgörelse under veckan utan AKAVA, inte bra när en så stor grupp tågar ut från förhandlingarna. Det är självklart att vi måste höja pensionsåldern när vi lever längre och är friskare längre. Många vill arbeta längre, men får inte och det enda vettiga är som jag ser det att börja med de som vill och inte de som inte vill därför att de har haft tunga och belastande arbeten ett helt liv. Det i sin tur bygger på flexibilitet istället för ett stelt system. Alla analyser av den här uppgörelsen tyder på att vi går mot större stelbenthet och de som blir värst drabbade av det nya systemet för uträkning av pensioner är just utbildade kvinnor och det kan jag inte stödja. Nu tar det ett bra tag innan det här blir lag, den saken är klar och mycket kan hända innan dess. Den som lever får se.
Kaoset var inte mindre i Belgrad där jag avslutade veckan. Det såg ut som att kriget var tillbaka. Tanks och annat krigsmaterial har jag sett förut i den här omgivningen. Röda korset var på plats och en APC fanns på plats. Kriget verkade ha brutit ut och fortfarande var det fråga om ett inbördeskrig. Den här gången var fienden den del av befolkningen som är homosexuella, lesbiska etc. Det var med anledning av Prideparaden man hade mobiliserat јендармериа för att kunna stå emot. Röda korset hade beredskap och hela pressuppbådet hade gått man ur huse. Inte en chans att dricka en kopp kaffe med en bekant journalist på B92. Alla satt fast och måste bevaka varje minut.
Men det var naturligtvis inte de som gick i Pridefestivalen som polisen mobiliserat emot utan motdemonstranterna, de som inte kan acceptera att människor är olika, de som har en intolerans inbyggd. Glädjande nog kunde dock Prideparaden genomföras den här gången, och för första gången sedan 2010. Serbien är på väg åt rätt håll.