Valobservatörsuppdrag i Ukraina
oktober 29th, 2014VeckobrevVecka 43
Veckan började som sig bör i Mariehamn, med ett fullt program med en olika möten och så skall det vara.
Det drar ihop sig till val kan man läsa i tidningarna, och inte bara i tidningarna, det känns i luften. Min granne i plenisalen har redan sina valbroschyrer klara. Det kan behövas affischer, broschyrer och även filmer. Man har faktiskt börjat spela in filmer i riksdagen.
På Åland är det lite annorlunda, kandidaterna kan gruppera sig på listor och det är säkert bra att vara flera på samma lista och kunna enas om ett gemensamt program. Vilka frågor vill man enas om att arbeta för i riksdagen? Antalet kandidater är den här gången många och det får bara finnas fyra kandidater på varje lista, så frågan är kommer det att finnas någon plats för mig eller finns det så många villiga kandidater att alla platser blir fullt besatta utan mig. Den som lever får se.
Tyska vängruppen träffade nya tyska ambassadören Dorothee Janetzke-Wensel, men först valde gruppen en ny ordförande istället för förre statsministern Mari Kiviniemi som flyttat till Paris. Resultatet blev att Kimmo Sasi fick återta sin ordförandeplats. Franska vängruppen hade frukost med sin nye ambassadör M. Serge Mostura, nyligen hitkommen från Kambodja, men med erfarenhet från bl.a. Hong Kong; med andra ord någon som vet vad självstyrelseordningar är. Vi fick en god inblick i vad Statsminister Stubb diskuterat under sitt besök i Paris med både statsministern och presidenten i Paris nyligen.
I riksdagen kunde man annars under veckan om man hade lust och tid – det förra har man nästan alltid och det senare nästan aldrig – träffa Finlands företagskvinnor som presenterade sig och sitt arbete, man kunde också med Riksdagens människorättsgrupp träffa den katolske fader Sterlin Londoño och skådespelerskan Karent Hinestroza som tillsammans med en representant från Kyrkans utlandshjälp beskrev vilka fasansfulla övergrepp som sker mot den afrocolombianska befolkningen i Kolombia i skuggan av krigshändelserna. Vad vet vi egentligen om detta?
Om mänskliga rättigheter handlade det också när Finlands flyktinghjälp m.fl. kom till riksdagen för att protestera på riksdagstrappan mot det lagförslag vi har i både grundlagsutskottet och arbetslivs- och jämställdhetsutskottet och som handlar om frivilligt återvändande av asylsökande. De som protesterade är inte så övertygade om att det är frivilligt och anser att det kommer att leda till att Finland kommer att få en grupp papperslösa individer i landet. Det handlar om människor som förlorar sin status som asylsökande, men samtidigt inte kan repatrieras till sina hemländer på grund av läget där. Här var det önskvärt att representanter för olika riksdagsgrupper skulle uttala sig, så trots snålblåsten blev det att ge sig ut på riksdagstrappan för att föra Svenska riksdagsgruppens talan.
Mänskliga rättigheter är alltså något som vi i riksdagen ofta ställer upp och diskuterar med olika representanter för olika grupper, men det finns också andra grupper som vill diskutera olika frågor. Under veckan bildades en ny grupp i riksdagen under namnet ”Kansanedustajien sijoutuskerho” som vid sitt första möte hade Björn Wahlroos som talare och gruppen bildas för att företagarna är kärnan i Finlands ekonomi och om Finland skall bli ett framgångrikt lönsamt land måste vi se till att företagande får de rätta förutsättningarna, en konkurrenskraftigt skattesystem på samma linje som andra länder etc. etc.
En kväll kom att ägnas åt att lyssna på några riksdagsvalskandidater och så Eva Biaudet som trots rubriken inte ställer upp i det här valet. Det var en diskussion om kvinnors roll i fredsprocesser, eller ”Kvinnor, fred och säkerhet” som rubriken på evenemanget löd. Ingen mindre än Elisabeth Rehns storasyster Ulla Gyllenberg ledde diskussionen. Eftersom det inte var under Chatham Rules kan jag nog avslöja att en riksdagsledamot erkände att det inte var ofta han hört 1325 nämnas i försvarsutskottet under sina sju år där, om alls.
Ett möte den här veckan kom jag att ägna åt frågan om när vi skall, eller rättare sagt medicinsk personal på Åland skall få tillgång till Good medicinsk praxis och Pharma Fennica på svenska. Just nu finns de här viktiga dokumneten bara på finska. Det finns verkligen många frågor man kan ställa sig i den här frågan. Hur har man klarat sig så här länge utan att förstå vad som föreskrivs? Varför har man inte varit mer pådrivande tidigare? Varför händer ingenting? Varför duger inte de föreskrifter och regler som finns på svenska och som tillämpas i Sverige? Etc. etc. det finns ingen ände på de frågor man kan ställa sig. Men någonting säger mig att man nu kommit till vägs ände. Det går inte att förhala frågan längre. Andra flerspråkiga länder har löst frågan och små språkområden har valt att tillämpa andra länders föreskrifter. Problemet har lösts överallt utom i Finland, och troligen blir frågan löst först när ålänningarna fått nog. Landskapsläkaren har dragit vidare till Grönland, men före det gjorde han en beundransvärd insats som om vi hjälps åt att följa upp borde leda till resultat.
Utskotten arbetade oförtrutet vidare. Det finns på sina håll i riksdagen ett motstånd mot att lösa frågan om samernas representation, eller närmare bestämt regler för hur Sameparlamentet skall fungera och hur man skall bli upptagen i röstlängden. Om inte Sameparlamentet uppfyller vissa kriterier kan inte Finland ratificera samekonventionen, och det finns de riksdagsledamöter som vill sätta käppar i hjulet för. Det är verkligen inte bra att inte uppfylla de internationella åtaganden man anslutit sig till. Vad däremot gäller Istanbulkonventionen finns det nu en vilja att uppfylla konventionen. Åland gör det redan, men inte övriga delar av landet.
Grundlagsutskottet fick den här veckan klart sitt utlåtande till arbetslivs- och jämställdhetsutskottet över den lag som tillsvidare på svenska heter Diskrimineringslagen fast det handlar om Antidiskriminering.
Med den knappa majoritet regeringen nu har är det nästan reseförbud för oss riksdagsledamöter och vi måste därför se till att det också är någon från oppositionen som är borta om vi skall kunna ta på oss några uppdrag på en fredag. Parlamentsvalet i Ukraina ansågs nu så viktigt att även finska riksdagsledamöter borde vara på plats. Tillsammans med en sannfinländare begav jag mig alltså iväg till KИÏB/Kyiv för att få en första genomgång av läget i landet. Den här valövervakningen leddes av den svenske riksdagsledamoten Kent Härstedt. Under den korta vistelsen i Kiyv passade jag på att träffa två gamla bekanta tidigare ambassadörer i Helsingfors, den ena nu med postering i Ukraina och den andra på väg till Warszawa som ambassadör efter att i mellantiden ha varit utrikesminister. Det blev middag med den ena och kaffe med den andre, att träffa gamla bekanta som funnits på plats ett bra tag kan inte nog uppskattas. Hur ser man på krisen i Ukraina och förhållandet Europa/USA v. Ryssland om man kommer från ett arabland och vad har en ukrainsk diplomat att säga om sanktionernas effekt?
Sedan var det dags att dra vidare med ett inrikesplan till XAPKIB eller Kharkiv som det skrivs med latinska bokstäver på vissa språk, på andra språk som t.ex. svenska skrivs det visst Charkiv och så finns det naturligtvis de som skriver Kharkov, men det är de som talar ryska och de är många. Den övervägande delen av befolkningen i Kharkiv har ryska som modersmål och alla talar ryska. Här finns det mycket att säga om språkpolitiken och mycket sades. Jag var alltså i Ukraina för att övervaka valet, men eftersom jag har en kollega från min tid i FN:s tjänst posterad som människorättsobservatör för FN i Charkiv, och det råkade vara riksdagens plenifria vecka, så passade det bra att stanna några extradagar och bekanta sig närmare med staden och situationen där.
Det är vid det här laget välkänt att det fanns en stor Leninstaty i staden som en grupp demonstranter nyligen sågade av från sin sockel. Den kommer troligen inte tillbaka och många är nöjda med det. Följaktligen låg det nära till hands att misstänka att oroligheter kunde bryta ut under valet, men allt gick mycket lugnt tillväga. Vi fick en briefing av OSSE-observatörer som funnits på plats ett tag och sedan var det bara att på söndag morgon stiga upp i ottan och fara ut till en vallokal för att se till att allt var i ordning när lokalen skulle öppnas för väljarna och att allt stod rätt till. Jag bildade ett team med en moderat riksdagsledamot från Stockholm, Margareta Cederfelt, tolken Dasha och chauffören Dimitrij.
Valet gick mycket lugnt tillväga och allt sköttes helt enligt regelboken, vilket inte innebar att det inne fanns några saker att anmärka på som t.ex. att samtliga vallokaler var allt annat än handikappvänliga, inga ramper för rullstolar, men väl inne i lokalen fanns det särskilda bås tänkta för rörelsehindrade, men problemet var nog att dit kom de aldrig. Nu var det bara det att inte heller många andra kom. Valdeltagandet var lågt och särskilt i de östra delarna av landet.
Den sista vallokalen nådde vi 19.45, med andra ord i god tid för att observera stängningen, men vi hade valt den absolut kallaste vallokal vi dittills besökt. Ingen värme fanns att känns så långt känseln nådde, och de flesta av de som skulle räkna rösterna hade pälsar eller en rock på sig och en knuten runt midjan. Det hade inte jag. Det var bara 2 gånger drygt 400 röster som skulle räknas, men det tog evigheter. Ordföranden hade inte lärt sig sin läxa och alla andra mer erfarna rösträknare hade åsikter och tog över kommandot medan ordföranden smög iväg för att titta i regelboken. Sedan skulle alla röster, även om vissa kandidater bara fått en röst, packas in i separata paket, tejpas, få etiketter och stämplas innan proceduren var klar. När allt var klar visade klockan på 02.00 och då skulle vi bara tanka bilen, göra upp räkenskaperna med tolken och chauffören innan vi kunde gå i säng. Min kollega hade en taxi som väntade 05.30 för hemfärd till Stockholm. Det var ett privilegium att få stanna ett par dagar till i Charkiv.
Det västvänliga valresultatet har analyserats av många, och här kan ni läsa ett pressmeddelande, och här ett annat från riksdagsledamot Kanerva.