Vecka 4
Den som lever får se(*1)
Det har nu under min tid i riksdagen hunnit bli cirka 400 veckobrev och förhoppningsvis skall det bli åtminstone ett par hundra till. Och uppmuntrande är det när man märker att sidan får fler och fler intresserade läsare. Det kommer allt fler reaktioner. Så vad skriver man då i veckobreven?
Helst skulle man bara skriva om viktiga och aktuella ärenden, utan bilder och utan känslor, men så vill inte läsarna ha det har jag kunnat konstatera. Och min slutsats har blivit att det skall vara lite viktigt och lite oviktigt, lite offentligt och lite, men mycket lite privat. För min del nästan aldrig om familjen som vill hållas utanför den politiska sfären. Det skall vara lite lättsamt och lite allvarligt. Det skall vara aktuellt och jag vill visa öppenhet samtidigt som det mesta i det politiska livet inte går att berätta om när ärenden är under beredning eller förhandlingarna pågår. Ett sätt är att beskriva problemet och de frågeställningar som uppstått trots att det ännu inte går att ge något svar. Förhoppningsvis lockas läsare att debattera och fundera. Som ett försök att vara humoristisk har jag när inte svaren ännu kan ges tagit för vana att skriva ”den som lever får se”, men satir är mycket vanskligt, det vill inte uppskattas eller ens accepteras av vissa. Det har några nyligen fått erfara i Paris.
(*1 Only time will tell. Qui vivra, verra. Den som lever får väl se, sa den blinde. Den som lever får te, sa kinesen
Den som inte lever får inte se(*2)
Missuppfattas kan däremot inte det att den som inte lever får inte se. Under veckan behandlades stödet till vindkraften (rp 274/2014 ”Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om villkoren för deltagande i kostnaderna för produktionsstödet för el som produceras vid vissa vindkraftverk som byggs i landskapet Åland”) i grundlagsutskottet, med första gången landskapets representanter med per länk. Att inte vara närvarande i rummet, inte kunna delta i den diskussion som uppstod med de juridiska experter som fanns i rummet och inte få tillgång till den tolkhjälp som fanns på plats i ett för självstyrelsesystemet helt nytt arrangemang var inte någon lyckad lösning blev min slutsats av den erfarenheten. Annat var det på Air Ålands tid.
(*2 The survivor will know)
Ofta vet man exakt var man befann sig när något omvälvande hände i ens liv. Och där i grundlagsutskottets rum befann jag mig när jag i min telefon fick meddelandet att min gode vän professor Predrag Simić plötsligt avlidit sent kvällen före. Allt ifrån första gången jag besökte Belgrad 1993 till de senaste två gångerna under förra året har jag träffat honom för att få lyssna på honom när han delade med sig av sin syn på dagspolitiken, analyserade den politik som fördes och vad man kunde förvänta sig i framtiden. Ibland träffades vi på fakulteten, på presidentens kansli när han var presidentens rådgivare, hemma hos honom, hemma hos gemensamma vänner, på något seminarium vi båda skulle tala, eller som så många gånger – och det som skulle bli den sista – på café Moskva. Mest intensivt var kanske vårt umgänge under den tid han var Serbiens ambassadör i Paris. Han flyttade dit med sin nya hustru och dotter, samtidigt som också jag hade en dotter i Paris.
Anledningen att vi kom att utveckla vänskapen var antagligen hans stora kunskap om konfliktlösningsmekanismer och hans engagemang i de många försök till lösningar som prövats på Balkan. Predrag hade skrivit om Åland och Ålandslösningen långt innan han träffade mig, men det kom att bli många gånger efter det. Självfallet som inlägg i försöken till att lösa Kosovokonflikten, innan den sedan löstes genom att Kosovo fick självständighet, men också i många andra sammanhang skrev han om Ålandsexemplet (här kan ni läsa en intervju med han om Kosovo och Ålandslösningen). En vän av Åland som exempel på konfliktlösning är borta. Hans bortgång har fått stor uppmärksamhet i serbisk press. Det är en verklig förlust för hans familj, för alla hans studenter och för Serbien.
Minnesstund för Predrag
Nedan klistrar jag in en del av en annan internju med Predrag. Ni kan läsa resten här.
“’Throughout history, especially after two world wars, many models have been used in Europe to solve ethnic and territorial disputes, but each was autochthonous and specific for the environment in which it had been implemented’, reminds professor Predrag Simic from the Faculty of Political Science, and a former diplomat. He says that if the issue of opened, the north of Kosmet will also require an authentic, and maybe unusual solution – some sort of condominium between Belgrade and Pristina.
‘The disputes regarding Andorra, Lichtenstein and Aland Islands were resolved in a similar manner. The Aland autonomy has been in place since 1921, initiated by then League of Nations, and in 1995, when Finland and Sweden were joining the EU, it was updated. According to that solution, the Aland Islands are a specific area, formally under the sovereignty of Finland, but in fact without any major influence from Helsinki’, underlines Simic.”
Riksdagsvalet närmar sig
Veckan började i alla fall som sig bör i Mariehamn med ett möte med medkandidaterna på Åländsk samlings vallista. Det närmar sig inte riktigt ännu, men inspirerad av det valprogramsskrivande jag bevittnat under lördagen och söndagen på Sfp:s fullmäktigemöte i Kimito så kändes det ändå bra.
Sedan är det allt det där praktiska som skall göras när man är hemma; bilen, tänderna, håret skall servas av folk med specialkunskap, innan det på eftermiddagen bar av till Helsingfors. Ja, just det på måndag eftermiddag. Inte ens om man åker över Stockholm gick det att vara kvar i Mariehamn till tisdag morgon. Flyget mellan Stockholm och Helsingfors var inställt, annat var det på Air Ålands tid.
Å andra sidan var det bra att jag fanns på plats i Helsingfors tidigt tisdag morgon och kunde sitta ner och gå igenom regeringspropositionen om det statliga stödet till den åländska vindkraften inför grundlagsutskottets möte kl. 10. Det handlar om en rikslag och en landskaplag som båda skall överensstämma med grundlagen, men vilka organ skall pröva det? Det finns många intressanta frågeställningar att diskutera i det här sammanhanget. Hur kommer det att gå? Ja, det får bara den som lever se.
Det blev ett omfattande hörande i grundlagsutskottet, eller rättare sagt vi höll på i närmare två timmar med det här ärendet.
Sedan var det bara att springa vidare till nästa utskottsmöte i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet. Det finns just nu som tur är inte något verkligt stora och svåra frågor som skall lösas i Finlands riksdag inom sjöfartens område. Däremot, till första behandling i plenikammaren kommer snart den stora sjömanspensionsreformen (rp 321/2014 ”Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av lagen om sjömanspensioner och av vissa lagar som har samband med den”), men i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet har vi under veckan ägnat oss åt frågan om fartygsapotek (rp 325/2014 ”Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om fartygsapotek”). Det är självfallet viktigt och måste väl ha funnits före det här lagförslaget kom till riksdagen kan man fråga sig. Jo, det har det, men endast i reglerat i en förordning. Det finns mycket att städa upp efter grundlagsreformen 2000. Fartygsapotek skall regleras på lagnivå och inte bara i en förordning, det är nu klart.
Efter dagens slut var det dags att bege sig till Ålandskontoret för ett av de angenämare uppdragen, nämligen att föreläsa för de ungdomar som går på utrikesministeriets diplomatutbildning, eller Kavaku som den kallas på både finska och svenska. Det skulle handlar om varför man runt om i världen intresserat sig för hur problemet med Ålands statstillhörighet löstes, vad det innebar, hur det utvecklats, varför det är intressant, vem det intresserar, om det kan vara till nytta för någon. Det är en samling ungdomar som visat upp mycket goda kunskaper på många områden för att lyckas komma in på denna eftertraktade utbildning och som följaktligen lyssnar intresserat, verkar förstå vad det handlar om och förhoppningsvis tar det med sig dit de far.
Arbetet i riksdagen rullar på enligt ett ganska utstakat schema, men med små variationer som att ge en intervju för UNPO (Unrepresented Nations and Peoples Organization). De ville veta mer om Åland och de nordiska autonomiernas självbestämmanderätt. Det tog lite tid att reda ut begreppen. Varför talar vi på Åland om autonomi när vi förr talade mest om självstyrelse, varför talade vi om self-government när de andra talade om home-rule, och varför har vi inte rätt till självbestämmande (självbestämmanderätt som i FN-stadgarna), eller som det heter på engelska self-determination, och varför innebär inte self-determination rätt till självstyrelse, eller autonomi som vi föredrar. Alla de här frågorna tog det ett tag att reda ut, men det gick och var väl använd tid.
Det blev lite diskussioner med en riksdagskollega om det arbete som görs kring de finska spelbolagen. En parlamentarisk utredning leds av en annan kollega Ilkka Kanerva och befaras av en del leda till minskade inkomster till vissa ändamål. Hur kommer det att gå? Ja, den som lever får se, men en sak är säker tur att Åland utgör en egen jurisdiktion i det här avseendet.
Kemikalieindustrin ville komma och presentera sina landvinningar i Finland för Svenska riksdagsgruppen (Srg). Många imponerande exempel på framgångar som vi inte alla var fullt medvetna om.
Fullt medvetna var däremot alla i Svenska riksdagsgruppen om att det snart är dags att redovisa vad vi gjort under de senaste fyra åren i olika frågor och dit hör svenskans ställning i riksdagen. För egen del har jag ganska gott samvete, jag försöker att alltid tala svenska i alla möjliga sammanhang, men det räcker inte. Det är inte svenska byrån och Srg som är problemet. För mig är det fullkomligt obegripligt att man kan komma fram till att behovet av tolkning minskat. Det måste vara fler i riksdagen idag som inte förstår vad som sägs om man talar svenska och hur har då behovet av tolkning kunnat minska? Nu gäller det att i samband med ombyggnaden av riksdagshuset igen stå på barrikaderna för att få till stånd en lösning med simultantolkning (i alla fall under frågetimmen på torsdagar) liksom i andra länder med flera språk. I Sydafrikas parlament sker översätning till elva språk simultant. Vi får aldrig ge upp.
Medling
Medling är ett område där Finland visat stor aktivitet ute i världen och det är ingen tvekan om att Ålandsexemplet spelar en roll. Det visade veckans samtal med tjänstemän på utrikesministeriet om, men enligt min åsikt kunde mer göras i sammanhanget. Det land som har en minoritet inom sina gränser har alltid ett behov av att se om sitt hus för att inte få ett missnöje inom sina gränser.
Valutapolitiken och prinsen
Vad skulle jag egentligen velat uppehålla mig vid i detta veckobrev, vad är intressant och viktigt? Jo, valutamarknaden. Schweizerfrancen är inte längre bunden till euron, och bunden har den väl inte riktigt varit men i praktiken har den varit det på grund av stödköpen av euro. När man köpt tillräckligt med pengar får man så mycket pengar att man inte vet vad man skall göra med dem och då måste man rimligen sluta handla och det är vad som nu skett. Därmed har schweizerfrancen sjunkit på ett helt katastrofalt sätt, katastrofalt för de som bundit sina bostadslån vid schweizerfrancen, och det har man om man är småsparare eller tillhör medelklassen i t.ex. Kroatien och Polen. Bostadslånet har därför plötsligt på några dagar blivit fyra gånger högre än när man tog det. Den kroatiska regeringen vill frysa lånen under ett år för att sedan se vad som hänt på marknaden. De kroatiska bankerna säger nej. Hur skall de gå? Ja, det får bara den som lever se.
Och samma sak med dollarn som varit så erbarmligt låg i många år. Nu har den tagit fart, knappast beror det på att tilltron till Obama stigit utan snarare på att tilltron till euron bara pekar nedåt. Valet i Grekland kunde gå hur som helst. Nu vann Syriza, men vi vet inte vad resultatet kommer att resultera i. Vi vet inte heller hur det skall gå med rysshandeln och sanktionerna. Den sista veckan har det gått så illa att nu är det dags för Europa att stödköpa. Hur skall det här sluta? Innan lampan släcktes på nattygsbordet på söndag kväll tydde allt på att vi inte kommer att få en tråkig sekund i stora utskottet under den återstående tiden av mandatperioden. Vad tänker Grekland göra och hur tänker oppositionen i Finlands riksdag agera? Hur kommer regeringsblocket att agera för den delen? Och hur skall vi ställa oss om Grekland vill lämna EU eller eurozonen?
Ja, bara den som lever får se, men det var ju inte det här ni ville läsa om utan något helt annat. Som t.ex. att jag var ute i vimlet en kväll den här veckan. Med anledning av att prins Edward skall besöka Åland snart hade jag liksom ett antal andra ålänningar blivit inbjudna till Storbritanniens ambassadör på middag. Tyvärr kunde ingen av de andra ålänningarna komma, annat var det på Air Ålands tid. Men för min del var kvällen trevlig.
Vid middagsbordet hade jag placerats bredvid en person som hade stark anknytning till Åland, tyckte i alla fall jag, nämligen författaren till boken om Johan Scott.
Det blev alltså en trevlig kväll med diskussioner kring konst och arkitektur. Sedan var det dags att promenera hem i den iskalla vinterkvällen, vad vindarna kan vara kalla där i de södra stadsdelarna.
Också den här veckan avslutades med ett riksdagsvalsmöte. Det var ett möte med medkandidaterna på Åländsk samlings lista. Det gäller att få ihop ett program som vi alla känner oss delaktiga av och kan på ett övertygande sätt arbeta för. Det är inte alltid så lätt, men vi kommer att lyckas. Det skall bli spännande att se hur våra motståndare formulerar sin strategi för hur man bäst representerar Åland i riket.
När det begavs sig i januari 2007 formulerades det gemensamma budskapet såhär:
********************************************
Gemensam plattform inför riksdagsvalet 2007
- De samarbetande partierna konstaterar att självstyrelsen och dess utveckling utgör grunden för samarbetet och framhåller att svenska språkets ställning skall bevakas och försvaras.
- Riksdagsledamoten företräder alla ålänningar.
- Riksdagsledamotens primära uppgift är att företräda Åland i de ärenden som sorterar under rikets behörighet.
- Riksdagsledamotens roll är också att vara landskapets ”ambassadör” och dörröppnare med uppdraget att medverka till att kontakter knyts och goda relationer skapas mellan landskapets och rikets företrädare. Riksdagsledamotens främsta kanal för framgång är goda relationer med företrädare för landets regering och de olika ministerierna.
- Riksdagsledamoten samarbetar nära med landskapsregeringen och arbetar också för att genomföra den utveckling av självstyrelsens kompetens och inflytande som lagtingets majoritet stöder, bland annat de överföringar av beskattningskompetensen som den nyligen tillsatta parlamentariska beskattningskommittén föreslår.
- Riksdagsledamoten arbetar för att stärka landskapets inflytande i EU processen och för att minimera behörighetsläckaget till Helsingfors. Riksdagsledamoten skall också samarbeta med lagtinget i EU frågorna.
- Målsättning är att, med svenska språket som grund, tillsammans med Sfp och andra intresserade bilda svenska riksdagsgruppen som en plattform för riksdagsarbetet. Samtidigt skall riksdagsledamoten upprätthålla kontakter med samtliga riksdagspartier, landets regering och ministerierna.
- Riksdagsledamoten arbetar för konkurrenskraftiga villkor för sjöfarten under finländsk och åländsk flagga och ett stärkt åländskt inflytande i utformningen av en långsiktig sjöfartspolitik.
- Miljöfrågor, särskilt Östersjöns tillstånd och klimatförändringen skall särskilt fokuseras.
- Riksdagsledamoten skall medverka till att ett bättre system för Ålandsfrågornas hantering i regeringen utarbetas.
- Allianspartierna sammanställer gemensamt de åländska frågor som bör föras fram i de regeringsförhandlingar som sker efter valet.
******************************************
Vinnarlaget presenterar sig
Hur skall det då gå för oss tre kvinnor och en man på Åländsk samlings lista Cecilia Jansson, Sara Kemetter, Elisabeth Nauclér och Mats Lövström?
Tja, den som lever får se eller om man skulle våga sig på ett skämt inshallah. Men det här är nog för allvarliga saker för att skämta om.